Abonamentele la internet pentru o treime din cele 250 de mii de tablete cumpărate de Ministerul Educației pentru elevi, în pandemie, au expirat. Încă 100 de mii expiră luna viitoare. Dispozitivele nu mai pot fi folosite decât în zone Wi-Fi / Sorin Ion: Am putea să lăsăm școlilor posibilitatea contractării de abonamente de internet

1.974 de vizualizări
Foto: © Lightfieldstudiosprod | Dreamstime.com
Achiziția de tablete în primele luni din pandemie a trimis în școlile din România circa 250 de mii de dispozitive cumpărate de Ministerul Educației prin Oficial Național de Achiziții Centralizate, potrivit rapoartelor oficiale. Conform caietului de sarcini, durata abonamentului la internat inclus în prețul pentru achiziție era de 24 de luni. Această perioadă a expirat, iar cartelele respective, de internet, au devenit inutile, tabletele fiind inutilizabile în afara unul semnal de Wi-Fi.

Autoritățile iau în calcul pasarea acestei situații către școli.

În caietul de sarcini al licitațiilor făcute la finalul anului 2020, pentru fiecare tabletă era prevăzută următoarea condiție:

„Abonament internet mobil inclus pentru 24 luni”

TipCartela SIM, Micro-SIM, Nano-SIM
Trafic internet inclus în abonamentul lunarNelimitat pe teritoriul Romaniei si nerestrictionat
Viteza4G
Acoperire retea 4GAcoperire zone locuite de cel putin 95% din populatia Romaniei
Date din Anexa I la caietul de sarcini licitatie program „Scoala de acasă”/ONAC

Pentru câte tablete s-au achiziționat abonamente:

Prima licitație finalizată la sfârșitul lunii august 2020 – 82.826 de tablete, operator Orange România. Abonamentele au expirat în august 2022.

A doua licitație finalizată la începutul lunii noiembrie 2020 – 108.327 de tablete, operator Vodafone România. Abonamentele expiră în noiembrie 2022.

A treia licitație a fost finalizată la începutul lunii decembrie 2020, după care mai multe contracte subsecvente au fost încheiate pentru livrarea celor 4 loturi cu Orange România. În total 58.847 de tablete.

Din cele trei licitații au ajuns în școli fix 250.000 de tablete.

Abonamentele pentru internet mobil pentru perioada de 24 de luni, incluse în prețul tabletelor, au expirat pentru dispozitivele din prima licitație – cele peste 82.826. Luna viitoare expiră și cele din licitația a doua – 108.327 de instrumente digitale.

Întrebat de Edupedu.ro, la finalul lunii septembrie, ce face Ministerul Educației în acest caz, secretarul de stat pentru învățământ preuniversitar, Sorin Ion, a spus că „ar fi două variante – una să lăsăm posibilitatea școlilor să facă aceste achiziții de abonamente pentru dispozitivele din proprietate, iar a doua – să cumpere ministerul aceste abonamente, care ar veni undeva la 2 euro pe an, per tabletă, deci 500.000 de euro pe an, bani pe care deocamdată nu-i avem în bugetul actual”.

Foto: © Lightfieldstudiosprod | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.


4 comments
  1. mi s-ar părea util ca acel serviciu să fie prelungit și utilizat de copiii care parcurg kilometri pe jos de acasă și până la școală. sunt și cazuri excepționale. să li se ofere o șansă la educație dacă nu pot beneficia de transport. copii care din diferite motive nu pot ajunge fizic la școală. sunt n situații.

  2. Tabletele au fost returnate către scoli la solicirea expresă a acestora și nu mai sunt folosite de către copii ( cel puțin în Scoala Gimnaziala Alexandru Ioan Cuza). Ele sunt depozitate și nefolosite de vre-un an.
    Erau de mare ajutor copiilor dar s-a preferat sa stea depozitare in școală .

  3. Nu va obositi! Nu mai este nimeni de acord sa faca online. Tabletele, laptopurile, centralele nu merg cu aer. De parca cineva va lasa ratele la banca, intretinerea si banii de mancare si imbracaminte sa va faca voua predare-invatare online pentru un serviciu gratuit oferit prin Constitutie. Destul! Ati prostit destul lumea! Investiti in spitale, in servicii medicale, in educatie propriuzisa, nu povesti de adormit copiii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Florin Cîțu, la prima ședința a Comitetului pentru monitorizarea Proiectului „România Educată”: Primele acte normative vor intra în vigoare cred că prin 9 septembrie

Comitetul interministerial pentru monitorizarea implementării Proiectului ”România Educată” a avut prima ședință. Întâlnirea a fost prezidată de premierul Florin Cîțu. Declarațiile premierului: „Bine ați venit la primul Comitet interministerial pentru…
Vezi articolul