DOCUMENT Model de cerere pentru bursă medicală 2022 și criteriile de acordare / Cererile pot fi depuse pe tot parcursul anului școlar

repartizare liceu 2020

Foto: © Syda Productions | Dreamstime.com

Bursa medicală este o bursa de ajutor social care se acordă elevilor din învățământul preuniversitar de stat, înscriși la cursurile cu frecvență, inclusiv celor școlarizați la domiciliu sau care urmează cursurile în școala de spital, conform Ordinului de ministru care reglementează noile criterii de acordare a burselor publicat în Monitorul Oficial luni, 12 septembrie 2022. UPDATE: Modelul de cerere 2022 poate fi descărcat din articol.

Ce trebuie să știe părinții. Informația pe scurt, cu trimitere la articolul din lege:

Criteriile pentru bursele medicale

Bursele medicale se acordă elevilor care au deficiențe/afectări funcționale produse de boli, tulburări sau afecțiuni ale structurilor și funcțiilor organismului, structurate tipologic, conform Ordinului ministrului sănătății și al ministrului muncii, familiei, protecției sociale și persoanelor vârstnice nr. 1.306/1.883/2016 pentru aprobarea criteriilor biopsihosociale de încadrare a copiilor cu dizabilități în grad de handicap și a modalităților de aplicare a acestora, cu modificările și completările ulterioare, astfel:

I. boli și tulburări ale sistemului nervos și ale funcțiilor mentale globale;

II. boli ale structurilor și funcțiilor senzoriale;

III. boli ale structurii laringelui și funcțiilor sale;

IV. boli ale structurii sistemului cardiovascular și ale funcțiilor sale;

V. boli ale structurii aparatului respirator și ale funcțiilor sale;

VI. boli ale structurii sistemului imunitar și ale funcțiilor sale;

VII. boli ale structurii și funcțiilor sistemelor digestiv, metabolic și endocrin;

VIII. boli ale structurii funcțiilor aparatului urinar cu sau fără insuficiență renală cronică (IRC), indiferent de cauză;

IX. boli ale structurii și funcțiilor aparatului locomotor și corespunzătoare mișcării;

X. boli ale structurii pielii, anexelor și funcțiilor tegumentului;

XI. boala canceroasă (indiferent de localizare, inclusiv recidivele și metastazele);

XII. boli genetice;

XIII. transplantul de organe, țesuturi și celule, stările post transplant;

XIV. orice altă boală, tulburare sau afecțiune, de exemplu, cronică/genetică/care necesită tratament îndelungat pentru cel puțin 6 luni sau servicii de abilitare și reabilitare pentru cel puțin 6 luni sau îngrijiri paliative și care se înscrie în vreuna dintre categoriile enumerate la pct. I-XIII este luată în considerare;

Acordarea burselor sociale pentru motive medicale se face pe baza certificatului eliberat de medicul specialist (tip A5) și avizat de medicul de familie/medicul de la cabinetul școlar, respectiv a certificatului de încadrare în grad de handicap, fără a fi condiționată de venitul net lunar al familiei.

Documente necesare pentru bursa medicală
  1. Copie certificat de naștere elev;
  2. Certificat medical eliberat de medicul specialist și avizat de medicul de familie/medicul de la cabinetul școlar (Tip A5);
  3. Certificat de orientare școlară nr. … (unde este cazul)
  4. Certificat de încadrare în grad de handicap (unde este cazul);
  5. Copie CI părinte/tutore;
  6. Copie hotărâre judecătorească tutore (după caz)

Bursele medicale se acordă și pe perioada vacantelor școlare pentru elevi. Nu au dreptul la bursa medicală, pe perioada vacanței de vară, elevii care:

Lista elevilor care beneficiază de bursele de ajutor social medicale poate fi revizuită lunar, la cererea beneficiarilor, după cum urmează: se adaugă listei beneficiarilor de burse sociale acei elevi care fac dovada încadrării în condițiile prevăzute.

Modelul de cerere bursă medicală 2022:

Ordinul pentru aprobarea Criteriilor generale de acordare a burselor elevilor din învățământul preuniversitar:

Foto: © Syda Productions | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Citește și:
DOCUMENT Model de cerere pentru bursă socială / Cererile pot fi depuse până la finalul lunii septembrie
Exit mobile version