DOCUMENT Promisiunile lui Klaus Iohannis privind Educația, pentru un nou mandat: Aplicarea proiectului ‘România educată’, început acum 5 ani

identitatea de gen în școli

Foto: Inquam Photos / Virgil Simonescu

La 5 ani după inițierea proiectului “România educată”, care nu s-a concretizat în nimic altceva decât un raport scris, președintele Klaus Iohannis le cere alegătorilor un nou mandat, “pentru ca soluțiile identificate să fie puse în aplicare”. Candidatul PNL pentru al doilea mandat la Cotroceni, Klaus Iohannis, și-a publicat programul electoral, în care anunță “urgențele” viitoarei guvernări, în ceea ce privește educația: “accesul fiecărui copil la o educație de calitate”, “diminuarea decalajelor dintre urban și rural, integrarea copiilor aflați în situații de risc și reducerea abandonului școlar”.

“Aceste măsuri ar trebui să ducă la clasarea României în primele 30 de state de pe mapamond, în cadrul testelor PISA, până în 2030“, spune Klaus Iohannis. Alte obiective ale candidatului liberal la președinție sunt “reformarea școlilor cu rezultate slabe, astfel încât minim (sic!) 80% dintre copiii fiecărei generații ar trebui să obțină cel puțin media 5 la testarea de la finalul educației gimnaziale și cel puțin 75% dintre aceștia ar trebui să promoveze bacalaureatul până în 2030“.

De precizat că aceste ținte, care depășesc orizontul 2025 al celui de-al doilea mandat, se regăsesc în proiectul “România educată” lansat acum un an de președintele Klaus Iohannis.

Capitolul Educație ale programului electoral publicat acum de Iohannis se numește “România educată – proiectul unei noi generații“. Amintim că proiectul “România educată” a fost promis de Iohannis în urmă cu 5 ani, în campania electorală pentru primul mandat de președinte. Iohannis anunța în 2014, tot în campanie, că educația va fi o prioritate a mandatului său.

A reușit în decembrie 2018 să publice raportul “România educată”, care de atunci și până acum nu a produs niciun efect vizibil.

Programul de candidat al lui Klaus Iohannis pentru un nou mandat de președinte – capitolul Educație:

Statisticile legate de rezultatele sistemului educațional sunt îngrijorătoare. Rata de părăsire timpurie a școlii era de 16,4% în 2018, una dintre cele mai ridicate din Europa, în timp ce doar un sfert dintre tinerii între 30 și 34 de ani finalizaseră studii universitare. Situația este cu atât mai problematică în mediul rural, unde rata de promovare la examenul de bacalaureat este semnificativ mai scăzută față de mediul urban, deși tinerii din rural au deja o pondere mică în rândul celor înscriși.

Una dintre prioritățile mandatului meu a fost Proiectul ‘România Educată’, o viziune coerentă pe termen lung, pornind de la un set de valori solide care pot fi transpuse în strategii clare de atingere a obiectivelor asumate de către întreaga societate. În al doilea mandat de Președinte al României, voi continua acest proiect, pentru ca soluțiile identificate să fie puse în aplicare.

România normală înseamnă România educată, cu un sistem de învățământ echitabil și de calitate, centrat pe câteva principii:

“Avem nevoie de o strategie coerentă și unitară (…) pentru a evita ca acei politicieni care fac schimbări doar de dragul schimbării să se mai joace cu destinul Educației și cu viitorul României”, spune Iohannis, care a acceptat-o pe Ecaterina Andronescu ministru al Educației.

 

Descarcă de aici, în format .PDF, programul electoral lansat de Klaus Iohannis, pentru al doilea mandat de președinte

Citește și:

 

Exit mobile version