DOCUMENT Ultimatum dat de minister școlilor pentru raportarea elevilor și profesorilor fără laptop/ calculator/ telefon smart, la o lună și 18 zile de la începutul predării online

Ministerul Educației cere tuturor școlilor din România, la o lună și 18 zile de la suspendarea cursurilor față în față și mutarea lor online, să raporteze situația elevilor și profesorilor care au sau care nu au tablete, telefoane inteligente, laptopuri și calculatoare pentru a continua procesul de predare online. Conform unui document trimis la toate inspectoratele, obținut de Edupedu.ro, „ultimatumul” expiră pe 4 mai, adică luni, în condițiile în care doar joi mai este zi lucrătoare, vineri fiind 1 mai, iar apoi urmează weekendul.

Instrucțiunile primite sunt ca fiecare unitate de învățământ să completeze noile câmpuri introduse în SIIIR – Sistemul Informatic Integrat al Învăţământului din România – adică baza de date a sistemului de Educație de la noi. Adresa oficială a fost trimisă pe 28.04.2020.

Menționăm că între timp profesorii sunt obligați să predea online, elevii sunt obligați să participe la cursurile online, iar Avocatul Poporului a cerut detalii despre Ordinul de Ministru care aplică aceste obligativități.

Redăm textul documentului:

”Vă informăm că în aplicația SIIIR au fost implementate noi funcționalități privind posibilitatea înregistrării datelor referitoare la elevi și cadre didactice care beneficiază de acces la internet și de dispozitive necesare pentru desfășurarea procesului de predare-învățare în sistem online (desktop, laptop, tabletă, telefon inteligent)

Vă solicităm să dispuneți unităților de învățământ din județ ca până la data de 4 mai 2020 să finalizeze efectuarea următoarelor operații în SIIIR:

  1. Completarea datelor referitoare la elevii care au acces la internet și dispun de terminale de tip desktop, laptop, tabletă, telefon inteligent, în vederea desfășurării procesului de învățare în sistem online, conform instrucțiunilor din anexa de la prezenta adresă.
  2. Completarea datelor referitoare la cadrele didactice care au acces la internet și dispun de terminale de tip desktop, laptop, tabletă, telefon inteligent în vederea desfășurării procesului de predare – învățare un sistem online.

La nivelul fiecărei unități de învățământ, întreaga responsabilitate privind corectitudinea și exactitatea datelor înregistrate în aplicația informatica revine directorului unității de învățământ, iar la nivelul inspectoratelor școlare această responsabilitate revine inspectorului școlar general”, se arată în document.

Deși responsabilitatea este pusă în seama directorilor de școli și a inspectorilor, cel mai probabil profesorii vor fi cei care vor fi nevoiți să adune datele de la elevi și apoi să le predea conducerii școlii.

În instrucțiunile anexate, autorii ghidurilor au subliniat că toți elevii și toți profesorii trebuie să aibă un singur device, adică dacă au mai multe dispozitive ar trebui ca cel care completează în SIIIIR să îl aleagă „pe cel mai puternic și cu mai multe facilități”. Este dat și un exemplu: ”între Laptop și Smartphone – alegem laptop care poate are și cameră și microfon”. Oare o taletă de sau un smartphone nu au cameră și microfon?

FOTO: Captura instructiuni

Exit mobile version