Doi foști miniștri ai Educației, Anton Anton și Pavel Năstase, vor primi pe viață, la propunerea Ministerului Educației, indemnizații de merit, echivalentul a trei salarii minime brute în fiecare lună, sumă neimpozabilă, semnalează deputatul Iulian Bulai

Foto: gov.ro și edu.ro

Doi foști miniștri ai Educației, Anton Anton și Pavel Năstase, se numără printre persoanele care vor primi, la propunerea Ministerului Educației, indemnizație de merit, care este acordată, conform legii, “personalităților române de prestigiu ale științei, culturii și sportului”, “pentru realizări deosebite și pentru recompensarea unei activități de notorietate în domeniul culturii, științei și sportului”. Comisia care acordă aceste indemnizații s-a întrunit miercuri dimineață, la sediul Academiei Române, după cum a indicat pentru Edupedu.ro unul dintre membrii acesteia, parlamentarul USR Iulian Bulai, care a precizat că toate propunerile formulate de Ministerul Educației au fost în cele din urmă admise.

El a precizat că au existat voturi împotrivă doar în cazul lui Anton Anton – anume două voturi contra și opt pentru acordarea indemnizației. Iulian Bulai se numără printre cei doi care au votat contra, iar el a arătat că Anton Anton, care a fost ministru și în fostul guvern Dăncilă, a fost propus și în ședința precedentă a comisiei ce acordă indemnizația, de acum jumătate de an. Dar atunci comisia a respins propunerea, care a fost reluată acum, a precizat deputatul citat.

Iulian Bulai a pus la dispoziția Edupedu.ro lista persoanelor propuse pentru a primi această indemnizație de merit și care, potrivit acestuia, au primit votul comisiei de acordare a indemnizației, în ședința desfășurată miercuri dimineață. În prealabil, o reprezentantă a cancelariei Academiei Române, instituție unde s-a desfășurat ședința, a refuzat verbal, în cursul dimineții să prezinte aceste informații la solicitarea redacției, susținând că nu ar fi informații publice, deși indemnizația este acordată din bani publici la propunerile unor instituții publice.

Propunerile aflate pe agenda subcomisiei pentru știință – Ministerul Educației, conform datelor transmise de Iulian Bulai:

Indemnizația de merit se acordă în temeiul Legii 118/2002, pe baza propunerilor făcute de Academia Română, Ministerul Culturii și Cultelor, Ministerul Educației, Ministerul Tineretului. Ea este în cuantum lunar egal cu trei salarii minime brute garantate în plată (2.550 lei x 3 = 7.650 lei) și nu este impozabilă. Indemnizația este finanțată de la bugetul de stat.

Anton Anton (72 de ani), profesor universitar cu o carieră construită la Institutul de Construcții București / Universitatea Tehnică de Construcții București, inginer și om politic de orientare liberală (PNL și ALDE), a fost deputat și ministru în guvernul Dăncilă, din partea ALDE, între 2018-2019. Dar, cu 14 ani în urmă, în 2008, a fost timp de câteva luni și ministru al Educației, între 6 octombrie și 22 decembrie 2008, în Guvernul Tăriceanu.

Pavel Năstase (71 de ani), profesor universitar și fost rector ASE în perioada 2012-2016, a fost ministru al Educației în guvernul PSD condus de Sorin Grindeanu, în 4 ianuarie – 29 iunie 2017.

Comisia națională pentru acordarea indemnizației de merit este compusă, conform Legii 118/2002, din președintele Academiei Române, președinții comisiilor de cultură și de muncă de la Senat și de la Camera Deputaților (Iulian Bulai este în prezent președintele comisiei de cultură a Camerei), ministrul Culturii, ministrul Educației, președintele Agenției Naționale pentru Sport și președinții uniunilor de creatori.

Criteriile de atribuire a indemnizaţiei de merit pentru domeniul ştiinţei sunt prevăzute de Hotărârea nr. 859/2003 privind aprobarea Normelor de aplicare a Legii nr. 118/2002 pentru instituirea indemnizaţiei de merit, la articolul 9 din anexa 1.

  1. să aibă o operă recunoscută de comunitatea ştiinţifică naţională şi internaţională;
  2. să fi obţinut premii în domeniul său de specialitate (premiul Academiei Române sau alte premii acordate de instituţii ştiinţifice recunoscute);
  3. să fie creator de şcoală (recunoscut ca atare), iniţiator şi conducător de proiecte de interes naţional;
  4. să fi colaborat la proiecte din cadrul Uniunii Europene sau iniţiate de alte organisme internaţionale.

Indemnizația de merit se poate acorda doar persoanelor care au împlinit vârsta de 60 de ani.

Exit mobile version