Drept la replică. Senatorul Ștefan Pălărie revine asupra declarațiilor sale și susține că decizia de a funcționa în format online/fizic a unei unități de învățământ trebuie descentralizată la nivelul fiecărei unități

Ștefan Pălărie / Foto: USR-PLUS

Ștefan Pălărie reacționează după ce Edupedu a scris că senatorul USR propune ca, în cazurile în care rata de incidenţă COVID-19 depăşeşte 6 la mia de locuitori, colectivul de părinţi de la clasă să hotărască dacă orele se desfăşoară online sau cu prezenţă fizică. Pălărie își nuanțează declarația inițială și nu mai face referire la decizia părinților de a trece clasa în online, ci la o descentralizare la nivelul școlii.

Astfel, el susține că „dreptul exclusiv al autorităților și al epidemiologilor de a decide dacă activitatea școlară se desfășoară în regim online sau fizic nu mai poate să fie absolut atâta timp cât avem la nivel național o rată de vaccinare scăzută, testele rapide lipsesc din școli, avem clase supra-aglomerate”, printre altele. De aceea, „decizia de a funcționa în format online/fizic a unei unități de învățământ trebuie descentralizată la nivelul fiecărei unități. Toate părțile implicate în viața unei școli trebuie să fie parte a deciziei”.

Mai jos, dreptul la replică integral:

„Referitor la titlul articolului – care cataloghează postarea mea de pe pagina de facebook ca fiind un “derapaj”

Dreptul exclusiv al autorităților și al epidemiologilor de a decide dacă activitatea școlară se desfășoară în regim online sau fizic NU mai poate să fie absolut atâta timp cât:

–          Avem la nivel național o rată de vaccinare scăzută

–          Testele rapide lipsesc din școli

–          Avem clase supra-aglomerate

–          Nu avem sisteme de ventilație a aerului în clase

–          Consumabilele de igienă lipsesc din multe școli

–          Avem încă unități de învățământ care nu au apă curentă

–          Nu există măsuri complementare care să asigure oprirea transmiterii comunitare atunci când elevii nu vin la școală (dar pot merge în centre comerciale)

–          Există unități școlare pentru care învățământul online este imposibil (încă avem elevi fără echipamente sau comunități fără internet)

Toate cele enumerate atestă, în fapt, o lipsă de capacitate a autorităților statului de a gestiona situația pandemică corespunzător. Ele îndreptățesc părintele să fie parte a deciziei de a-și trimite copilul la școală în format fizic strict în perioada în care există o incidență foarte mare și un grad accelerat de transmitere comunitară.

Decizia de a funcționa în format online/fizic a unei unități de învățământ trebuie descentralizată la nivelul fiecărei unități. Toate părțile implicate în viața unei școli trebuie să fie parte a deciziei.”

Citește și:
Nu poți decide închiderea unei școli la nivelul colectivului de părinți de la clasă, spune Iulian Cristache, președintele Federației Naționale a Părinților / Senatorul USR Ștefan Pălărie a cerut ca părinții să decidă când se închid școlile la o incidență de peste 6 la mie
Derapaj al unui senator USR: acesta cere ca părinții să decidă când se închid școlile la o incidență de peste 6 la mie
Exit mobile version