E un trend național să avem deficit de profesori de fizică, chimie, biologie. Anul acesta am semnalat și pe matematică, unde problema este că nu vin neapărat cei mai buni și nu e motivant salariul, susține Ovidiu Tripșa, inspector general în Brașov

Foto: © Tatiana Belova | Dreamstime.com

„E un trend național să avem un deficit de profesori de fizică, chimie, biologie și de anul acesta am semnalat deficit și pe matematică, dar aceste ore vor fi acoperite fie prin plata cu ora de către profesorii colegi, pensionari sau prin cumul sau plata cu ora a colegilor care sunt în școli și funcționează. Problema pe Matematică este că nu vin neapărat cei mai buni și nu e motivant salariul”, a declarat inspectorul școlar general al IȘJ Brașov, Ovidiu Tripșa, pentru Radio România Brașov FM.

„Nu cu acest salariu, după o grevă sau după o lege a salarizării unice, cu câte sporuri ar fi ele, rezolvăm problema într-un an sau într-o vară. E o problemă de sistem de ani de zile și am menționat-o”, a adăugat Ovidiu Tripșa.

Există un deficit și pentru educatori, spune Ovidiu Tripșa: „Avem un deficit de personal calificat dacă e vorba de educatorul puericultor, aceste posturi fiind ocupate în prezent fie de personalul contractual care a funcționat și până acum, fie de personal în curs de calificare, dar vorbim de mai mult o chestiune formală. Sunt absolvenți de licee pedagogice cu specialitatea educator sau educator învățător, iar aceștia, printr-un curs de abilitare pentru învățământul antrepreșcolar, vor deveni cadre didactice calificate.”

După începutul anului școlar, unitățile în care nu au fost ocupate toate locurile disponibile pot organiza concurs de angajare, pentru perioadă determinată, direct în unitatea școlară, potrivit sursei citate.

Foto: © Tatiana Belova | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Exit mobile version