Educația în lockdown, în contradicție cu Europa. Președintele și premierul închid școlile pentru 2 milioane de elevi și le deschid doar pentru alegeri – reacție rapidă

Klaus Iohannis si Ludovic Orban

Decizie fără precedent a președintelui Klaus Iohannis, la două luni de la începerea școlii. 2 milioane de copii care mergeau în peste 13.000 de școli și grădinițe sunt trimiși fizic acasă, pentru a li se alătura celorlalți 1 milion de copii care deja învățau în sistem online. Decizia care pune cruce descentralizării anunțate cu mare pompă de același președinte Klaus Iohannis vine în aceeași zi în care OMS a făcut apel la țările Europei să lase școlile deschise.

După ce a repetat că nu are în plan măsuri mai drastice și că nu ia în calcul închiderea centralizată a școlilor, dar că analizează solicitările de redeschidere a acestora, după modelul țărilor din Vestul Europei, președintele Klaus Iohanis a anunțat în ajunul campaniei electorale închiderea tuturor școlilor, deși pe 5 noiembrie erau încă în scenariul verde 8.156 de școli și grădinițe, iar în galben 5.022 de unități de învățământ.

Închiderea școlilor va intra în vigoare luni, a precizat Ludovic Orban.

Amintim că doar Cehia. Lituania și Polonia au mai anunțat că închid toate școlile, în timp ce celelalte state fie au lăsat să funcționeze numai grădinițele și școlile primare, fie au extins o vacanță cum este cazul Belgiei, dar unde copiii sunt așteptați la clase pe 16 noiembrie, fie au lăsat pur și simplu toate școlile deschise, dar cu măsuri dure în celelalte sectoare.

România închide porțile școlilor în fața copiilor, în condițiile în care țara noastră este în prezent pe ultimul loc la testele PISA, la matematică, în Europa. Acesta era nivelul copiilor înregistrat pe când încă mergeau la școală. De luni, toți vor fi acasă, în timp ce toate statele europene la ale căror rezultate aspirăm își țin în continuare copiii în școli.

Practic, prin acest anunț Președintele și Premierul pun pe primul plan alegerile parlamentare, miza supremă în fața căreia Educația nu a mai contat. Peste 2 milioane de elevi încă făceau cursuri față în față, potrivit anunțului de luni al ministrului Educației.

S-a pus astfel cruce descentralizării deciziei. Măsura a fost exersată de autorități timp de două luni, cu poticneli, cu unele probleme și a fost anulată înainte să înceapă să funcționeze. Revenirea la decizia centralizată de închidere a tututor școlilor anulează eforturile a mii de școli, a zeci de mii de profesori și a celor din administrații implicați în aceste procese.

România închide toate școlile, iar o decizie similară au mai anunțat și Cehia, Lituania și Polonia. În rest, în toate celelalte state (chiar dacă în Belgia a fost prelungită vacanța), școala continuă și în toate aceste state lucrurile s-au organizat astfel încât educația să continue cât mai mult față în față.

Foto: Klaus Iohannis si Ludovic Orban la Guvern

Exit mobile version