România intră în grupul restrâns al țărilor europene care anunță închiderea școlilor, alături de Cehia, Polonia, Lituania. Cele mai multe state mențin deschise școlile, total sau parțial

4.926 de vizualizări
Foto: Wavebreakmedia Ltd | Dreamstime.com
Decizia anunțată de președintele Iohannis, ce prevede ca toate școlile să se închidă și învățarea să treacă în online, vine în contradicție cu recomandările unor organizații precum Organizația Mondială a Sănătății (OMS), UNESCO sau UNICEF, cu practica din cele mai multe țări europene și cu ceea ce spun, pe baza datelor culese până acum, diversele studii internaționale. Acestea arată că pierderile de învățare și distanța de mediul școlar pot avea efecte mai grave asupra bunăstării copiilor decât epidemia Covid-19, în condițiile transmisiei reduse, constatate până acum, în rândul celor mici.

Astăzi, directorul biroului european al OMS a avertizat că este nevoie de măsuri suplimentare în lupta cu pandemia, dar că școlile trebuie să rămână deschise “până la capăt” și să fie închise doar ca ultim resort. – Detalii

Poziția OMS este o reafirmare a atitudinii de încurajare a activității școlare, în condiții de prevenție, pe care au abordat-o organizațiile internaționale, inclusiv UNESCO și UNICEF, în ultimele luni – vezi, de exemplu, poziția UNICEF exprimată cel mai recent în Macedonia: Școlile ar trebui să fie ultimele care se închid și primele care se redeschid.

Recomandările organizațiilor internaționale țin cont de studiile care au apărut până acum, ce sugerează un rol limitat al școlii în transmisia Covid-19, în special în rândul elevilor cu vârste mici. Printre cele mai recente studii sunt cele semnalate de reviste precum Nature și Science în articole despre care EduPedu.ro a scris în ultimele săptămâni:

Autoritățile din multe țări europene au decis, la rândul lor, să preseze pentru a ține școlile deschise chiar și în condițiile aplicării unor restricții dure și în pofida faptului că alte forțe – precum sindicatele sau pe alocuri organizațiile de părinți sau elevii de liceu – presează pentru închidere. Alte țări au decis să aplice măsuri limitate la nivel școlar – cum ar fi închiderea liceelor, ce ține cont de faptul că elevii cu vârste mari transmit mai ușor virusul decât cei mici, sau prelungirea recentei vacanțe de toamnă. Un număr restrâns au decis închideri extinse la nivel local/regional. Cehia, țară care este martora unei creșteri explozive a cazurilor, se remarcă prin faptul că le-a închis pe toate încă de luna trecută.

Astfel:

În Anglia, unde sindicatele militează de săptămâni pentru închiderea școlilor mai ales în nord, unde numărul de cazuri crește rapid, guvernul tocmai a introdus, miercuri, un nou ghid pentru a ține școlile deschise, cu reguli mai stricte de igienă și distanțare.

În Franța, guvernul a decis din nou, acum o săptămână, să țină școlile deschise în contextul extinderii restricțiilor în restul domeniilor. Măsura a fost aleasă în pofida faptului că au existat discuții privind închiderea liceelor. Acum, s-a ajuns chiar la proteste ale elevilor de liceu.

Germania insistă la rândul ei să țină școlile deschise, chiar în condițiile în care vine iarna, iar ventilarea claselor este obligatorie. Presiunile asupra autorităților se îndreaptă, acolo, spre închiderea eventuală a liceelor și mutarea claselor mari în online.

Portugalia a ales și ea să extindă restricțiile, dar să îi țină pe elevi la clasă.

Ungaria păstrează unitățile de învățământ deschise, în pofida extinderii restricțiilor, scrie Reuters.

În Slovacia clasele mari de gimnaziu și liceu sunt în online, cele mici și gradinițele sunt deschise, măsuri în vigoare până la sfârșitul lunii noiembrie.

Letonia are învățământ online pentru elevii de 7-12 ani, restul fiind la școală/grădiniță. Decizia este în vigoare până pe 15 noiembrie și a fost anunțată de premierul de la Riga.

Italia, unde fuseseră închise doar liceele, a introdus acum un nou sistem “semafor” pentru diferențierea zonelor în funcție de numărul de cazuri, iar în scenariul cel mai grav (roșu) sunt închise și clasele mari de gimnaziu, dar elevii mai mici continuă să meargă la școală.

Și Belgia a decis recent să extindă restricțiile, dar în această țară școlile – rămase închise după o scurtă vacanță de toamnă – urmează să fie deschise mult mai repede decât restul activităților oprite în noul lockdown.

Cehia, cu o situație epidemiologică foarte gravă, fiind în topul ratei de infectare din Europa, potrivit analizei ECDC, a închis școlile la mijlocul lunii octombrie și intenționa să le redeschidă la începutul acestei săptămâni, ceea ce nu s-a întâmplat, iar întârzierea redeschiderii a produs disensiuni în guvern, potrivit Radio Prague International.

Polonia a anunțat că va închide toate școlile de săptămâna viitoare. Asta după ce în urmă cu câteva săptămâni i-a trimis pe elevii din clasele mari la cursuri online și școlile primare rămăseseră deschise în totalitate.

Lituania a anunțat tot acum închiderea școlilor, împreună cu restaurantele și alte unități.

în curs de actualizare

Foto: Wavebreakmedia Ltd | Dreamstime.com

Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.


3 comments
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Inspectorul școlar general din Timiș, după ce patru inspectori și opt directori de școli din județ au demisionat: Dacă vrem ca țara să meargă într-o direcție a dezvoltării, trebuie să investim în educație, nu să negociem cât le dăm școlilor / Directorii sunt copleșiți de volumul foarte mare de muncă, ei sunt profesori, nu specialiști în contabilitate sau în legislație

Mesaj de protest al inspectorului școlar general din Timiș, Aura Danielescu, după ce patru inspectori școlari și cel puțin opt directori de școli au demisionat din funcțiile pe care le…
Vezi articolul

Două dezacorduri ale ministrului Educației, în aceeași conferință: “Educatorii pot veni la aceste grădinițe de vară în afara salariului pe care îl primește” / “Aceste norme pe care Ministerul Educației, Ministerul Sănătății și Ministerul Muncii le va publica”

Ministrul Educației a făcut două greșeli gramaticale în conferința de presă susținută astăzi, 14 iunie, cu o zi înainte de examenul la Limba și literatura română pe care îl vor…
Vezi articolul

Răspunsul ministrului Educației pentru intelectualii și cadrele didactice care au cerut prelungirea perioadei de dezbateri a proiectele legilor Educației: “99,7% din profesori nu au solicitat acest lucru. O să merg pe punctul de vedere al celor care sunt mai mulți”

În cadrul ultimei dezbateri publice pe cele două proiecte ale legii Educației, ministrul Sorin Cîmpeanu a răspuns unei întrebări Edupedu.ro privind solicitările de extindere a perioadei de dezbateri: un apel…
Vezi articolul