Școlile din Spania continuă să funcționeze fără probleme majore în condițiile pandemiei. Explicațiile experților – El Pais

Foto: © Esther19775 - Dreamstime.com

Rolul minor al copiilor în răspândirea virusului și protocolul strict urmat de școli se numără printre explicațiile faptului că instituțiile de învățământ nu s-au transformat în focare ale epidemiei de Covid-19 și continuă să funcționeze, în larga lor majoritate, în Spania, potrivit experților citați de El Pais.

Publicația amintește că, la începutul toamnei, lumea se temea că redeschiderea școlilor va contribui major la evoluția epidemică. Dar, continuă El Pais, acest lucru nu s-a materializat, acum doar 1,5% dintre clasele școlilor din țară aflându-se în carantină.

Potrivit sursei citate, pe baza datelor din prima săptămână din noiembrie, în care țara înregistra o creștere abruptă a numărului de cazuri de Covid-19, sub 6.500 din toate clasele școlilor spaniole (1,67%) erau în carantină. Concluzia experților citați de publicație: școlile rezistă valului epidemic.

Cum e posibil, în condițiile în care este vorba despre mulți oameni adunați în spații închise? – se întreabă El Pais.

El Pais îl citează și pe expertul Daniel Lopez Acuna, fost reprezentant al Ministerului Sănătății, potrivit căruia toate acestea nu înseamnă că nu există riscuri asociate școlilor, chiar și în condiții de prevenție. “Atât timp cât vom avea rate de incidență ridicate, școlile vor cauza mai multe focare și mai multă transmisie, deoarece acolo se adună oameni”, spune specialistul, arătând că, pe lângă măsurile din școli, este la fel de important să existe restricții în comunitate, pentru reducerea incidenței.

Un ultim motiv listat de specialiștii citați de El Pais, pentru incidența scăzută a cazurilor în școli, este faptul că este mai probabil ca tinerii să fie asimptomatici, comparativ cu adulții, ceea ce înseamnă că nu ar fi luate în calcul toate cazurile potențiale, din motiv că nu ar fi identificate.

Photo 182365730 © Esther19775Dreamstime.comDreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care site-ul Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.

Exit mobile version