Elevii ar trebui să poată da Religia la Bacalaureat? Sondaj de opinie al Federației Naționale a Părinților

Foto: © Prakasit | Dreamstime.com

Un sondaj lansat de Federația Națională a Părinților supune opiniei părinților trei teme legate de structura propusă de Ministerul Educației pentru Bacalaureat și de cea mai recentă propunere privitoare la acest examen, făcută de reprezentanții cultelor. Este vorba despre posibilitatea ca Religia să poată fi disciplină opțională la examenul susținut de absolvenții clasei a XII-a.

Federația Națională a Părinților (FNP) lansează acest sondaj „cu scopul de a cunoaște opinia părinților cu privire la unele propuneri de modificare a Proiectului Legii Învățământului Preuniversitar „România Educată”, dezbătute în spațiul public“, potrivit documentului.

Întrebările sunt într-un formular Google Forms și conțin următoarele teme:

„În opinia dumneavoastră, examenul de bacalaureat ar trebui să conțină  o probă la o disciplină din afara profilului/specializării absolvit(e)? (De exemplu: pentru profilul umanist, o probă la matematică, fizică, chimie sau biologie; pentru profilul real, o probă la una din disciplinele socio-umane.)“, cu variante de răspuns Da, Nu, Nu știu/nu răspund.

„În opinia dumneavoastră, pentru probele la alegere din cadrul examenului de bacalaureat ar trebui ca elevul să poată opta pentru orice disciplină dintre cele obligatorii (care fac parte din trunchiul comun)? (De exemplu: muzică, desen, educație fizică, religie etc.)“, variantele de răspuns sunt aceleași ca la prima întrebare.

„Având în vedere solicitarea cultelor religioase de a modifica proiectul de lege, considerați că ar trebui ca elevii să poată opta pentru susținerea unei probe (din cadrul examenului de bacalaureat) la disciplina religie?*“, este a treia întrebare, iar aici variantele de răspuns sunt:

Părinții pot completa chestionarul aici.

Reamintim că, în varianta Deca a proiectului de lege a învățământului preuniversitar, Bacalaureatul este asemănător cu forma actuală a examenului, dar are în plus o probă de competențe într-o limbă străină și o alta complementară profilului.

Recent reprezentanții cultelor din România au transmis Ligiei Deca, ministra Educației, o adresă cu amendamente la proiectele legii educației, solicitând, printre altele, posibilitatea ca elevii să poată susține o probă la Bacalaureat din disciplina Religie.

Foto: © Prakasit | Dreamstime.comDreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Exit mobile version