Elevii cer criterii noi pentru trecerea școlilor online / Fiecare școală să decidă propriul scenariu în funcție de anumiți parametri

Foto: © Tetiana Soares | Dreamstime.com

Consiliul Național al Elevilor a propus ministerelor Educației și Sănătății să fie luați în calcul alți parametri pentru stabili când să intre în online școlile. Silviu Morcan, reprezentantul Consiliului Național al Elevilor, a spus pentru Edupedu.ro că va merge cu aceste propuneri vineri, la întâlnirea cu premierul Nicolae Ciucă.

“Nu ar trebui să se închidă unitar școlile. O nouă trecere online și nici o vacanță forțată nu sunt oportune. E necesar ca ministerele sănătății și educației să ia o decizie privind funcționarea școlilor de acum încolo și să conteze mai mulți parametri atunci când vine vorba despre stabilirea unui scenariu. Adică nu doar vaccinarea profesorilor, ci și vaccinarea elevilor, incidența din localitate, suprapopularea claselor, utilizarea transportului în comun de către elevi și profesori. Ar trebui să existe parametri pe care fiecare școală să îi poată decide în funcție de infrastructura de la nivel școlar, de posibilitatea de testare, de dotarea cu măști și dezinfectant din fiecare unitate de învățământ, și alte lucruri pe care fiecare școală le știe cel mai bine. Fiecare școală să decidă propriul scenariu în funcție de anumiți parametri care să fie aprobați prin ordin comun al celor doi miniștri, așa cum se procedează când se ia în calcul carantinarea unei localități. Pe baza unui punctaj să se treacă în online și practic Consiliile de Administrație să poată decide ce e cel mai bine pentru școala respectivă”, a spus Silviu Morcan, reprezentantul Consiliului Național al Elevilor.

“Depinde și de epidemiologi, noi am propus aceste criterii ministerelor Educației și Sănătății. Vom vedea dacă epidemiologii le vor aproba sau aduc noi propuneri vineri la întâlnirea cu domnul premier”, a mai declarat acesta.

În prezent, de la pragul de 3 la mie intră în vigoare criteriul ratei de vaccinare în rândul profesorilor și angajaților școlii pentru funcționarea cu prezență fizică. Dacă acest prag este sub 60%, elevii fac cursuri online, iar copiii de grădiniță stau acasă. Potrivit ministrului Educației, în București, din cele 655 de unități de învățământ, la ultima raportare 57 aveau rata de vaccinare a personalului sub 60%.

Rata de incidență a infecției cu coronavirus în București a depășit, astăzi, 12 ianuarie, pragul de 3 la mie. Mai exact, rata de infectare calculată miercuri este de 3,32 cazuri la mia de locuitori în 14 zile în București.

La nivel de județ sunt 4 județe care au depășit incidența de 3 cazuri la mie: Cluj, Suceava, Timiș și București, potrivit datelor din ultimele 24 de ore.

Poziția Consiliului Național al elevilor privind testele și autotestarea în școli

Elevii susțin și ideea șefului DSU privind autotestarea în școli, despre care, de altfel și ministrul Educației a spus la B1 TV că este de acord.

Silviu Morcan, reprezentantul elevilor a subliniat de asemenea că e o idee bună: “Susținem autoadministrarea testelor pentru elevii de gimnaziu și liceu și trebuie găsită o formulă pentru elevii preșcolari și din clasele primare, care ar trebui să primească sprijin din partea personalului din școli. Suntem de acord cu autoadministrarea la scoală pentru relevanță și pentru evaluarea riscului dintr-o comunitate”.

În prezent, testarea anti-Covid-19 a elevilor este blocată din cauza licitației, după ce doi participanți au contestat licitația. Aseară, la Digi 24, Sorin Cîmpeanu a precizat când ar putea veni următoarele teste: “Mie îmi place să cred că peste o săptămână, două săptămâni maxim vom avea testele. Se fac eforturi în acest sens”.

Foto: © Tetiana Soares | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.

Exit mobile version