Elevii și profesorii au liber joi, 5 octombrie, de Ziua Educației

Învățământul primar

Foto: Pexels.com

Joi, 5 octombrie, este zi liberă pentru elevi și profesori, deoarece este sărbătorită Ziua Educației. Conform ordinului privind structura anului școlar actual și contractului colectiv de muncă la nivel de învățământ, nu se organizează cursuri pe 5 octombrie.

Articolul 3 al Ordinului privind structura anului școlar 2023-2024 prevede că “În ziua de 5 octombrie – Ziua Internațională a Educației și în zilele nelucrătoare / de sărbătoare legală prevăzute de lege și de contractul colectiv de muncă aplicabil nu se organizează cursuri”. Aceeași zi este prevăzută și în contractul colectiv de muncă (CCM) la nivel de sector.

Ziua liberă pentru profesori și elevi este cu trei săptămâni și două zile înaintea primei vacanțe a anului școlar în curs, structurat pe module de învățare (vacanța programată pentru 28 octombrie – 5 noiembrie).

Amintim că anul acesta școlar a început pe 11 septembrie și este organizat pe 5 „module de învățare” și are 5 vacanțe. Harta vacanțelor de schi din februarie 2024 a fost publicată de Ministerul Educației și a treia săptămână din lună a fost aleasă în cele mai multe județe.

Desemnată de UNESCO, această zi marchează semnarea, în 1966, a “Recomandării UNESCO/OIM (Organizaţia Internaţională a Muncii) privind statutul profesorilor”. Această recomandare, alături de cea “privind învăţământul superior” din 1997, constituie principalul cadru de referinţă pentru abordarea drepturilor şi responsabilităţilor cadrelor didactice la scară globală, potrivit site-ului en.unesco.org, scrie Agerpres.

Citește și:
Joi, 5 octombrie, zi liberă pentru elevi, profesori și angajații din Învățământ. Ziua Educației este nelucrătoare prin Contractul colectiv de muncă
Cursuri online, conferințe și podcasturi gratuite pentru profesori, oferite de British Council, de Ziua Internațională a Educației
Exit mobile version