Joi, 5 octombrie, zi liberă pentru elevi, profesori și angajații din Învățământ. Ziua Educației este nelucrătoare prin Contractul colectiv de muncă

88.347 de vizualizări
Foto: © Evgenyatamanenko | Dreamstime.com
Ziua Internațională a Educației, sărbătorită în fiecare an pe data de 5 octombrie, va fi anul acesta într-o zi de joi. Conform ordinului privind structura anului școlar actual și contractului colectiv de muncă la nivel de învățământ, în data de 5 octombrie nu se organizează cursuri.

Articolul 3 al Ordinului privind structura anului școlar 2023-2024 prevede că “În ziua de 5 octombrie – Ziua Internațională a Educației și în zilele nelucrătoare / de sărbătoare legală prevăzute de lege și de contractul colectiv de muncă aplicabil nu se organizează cursuri”.

Aceeași zi este prevăzută și în contractul colectiv de muncă (CCM) la nivel de sector:

Foto: captură CCM Învățământ 2023

Ziua liberă pentru profesori și elevi este cu trei săptămâni și două zile înaintea primei vacanțe a anului școlar în curs, structurat pe module de învățare (vacanța programată pentru 28 octombrie – 5 noiembrie).

Mai exact, pe 28 octombrie se încheie primul modul de învățare și urmează o primă vacanță, de o săptămână.

Amintim că anul acesta școlar a început pe 11 septembrie și este organizat pe 5 „module de învățare” și are 5 vacanțe. Harta vacanțelor de schi din februarie 2024 a fost publicată de Ministerul Educației și a treia săptămână din lună a fost aleasă în cele mai multe județe.

Desemnată de UNESCO, Ziua Educației marchează semnarea, în 1966, a “Recomandării UNESCO/OIM (Organizaţia Internaţională a Muncii) privind statutul profesorilor”. Această recomandare, alături de cea “privind învăţământul superior” din 1997, constituie principalul cadru de referinţă pentru abordarea drepturilor şi responsabilităţilor cadrelor didactice la scară globală, potrivit site-ului en.unesco.org, scrie Agerpres.

În ţara noastră, Ziua Mondială a Educaţiei este marcată distinct de Ziua Învăţătorului (5 iunie) începând cu anul 2013 şi a fost introdusă în structura anului şcolar 2013-2014, conform unei decizii luate, la 3 iunie 2013, de ministrul de atunci al Educaţiei Naţionale, Remus Pricopie, şi de cei doi lideri ai sindicatelor din învăţământul preuniversitar, Simion Hăncescu (Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ) şi Marius Nistor (Federaţia Sindicatelor din Educaţie “Spiru Haret”). 

De ce serbăm Ziua Educației prin zi liberă

Contactat de Edupedu.ro, liderul sindical Marius Nistor declara în urmă cu doi ani că “ordinul trebuie să țină cont de contractul colectiv de muncă, ce are putere de lege. Iar contractul colectiv de muncă negociat cu Ministerul Educației prevede 5 octombrie zi nelucrătoare pentru tot personalul din învățământul preuniversitar. Este o recunoaștere a acestui domeniu de activitate”. 

Acesta a precizat că este zi liberă și pentru toți elevii, de la grădiniță și până la clasa a XII-a, încă “din momentul în care 5 octombrie a fost recunoscută ca zi mondială a educației”. 

“Contractul colectiv de muncă creează efecte la nivel național, nu doar pe anumite zone. Am tot văzut că se aniversează zilele tuturor domeniilor de activitate și se dau prime substanțiale, iar când e vorba despre Ziua Internațională a Educației apar discuții că e zi lucrătoare sau nelucrătoare?”, a declarat Marius Nistor.

Întrebat de ce celebrăm școala prin lipsa de la școală, președintele FSE Spiru Haret a răspuns: “pentru că ar trebui să o celebrăm prin altceva, dar cum guvernul nu a venit niciodată cu o recunoaștere financiară sau materială, atunci a venit prin această recompensare. Este singurul lucru pe care am putut să-l negociem prin contractul colectiv de muncă, pentru că legislația din România interzice negocierea unor drepturi cu caracter salarial”. 

Foto: © Evgenyatamanenko | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Citește și:
România este anul acesta în top 5 țări din Europa cu cele mai multe zile fără școală: elevii au 8 perioade de vacanță, care înseamnă 120 de zile libere – raport european

9 comments
 1. Cate zile pe an se face carte în școlile din romania??? Este
  Prea bun invatamantul romanesc ,prea performant,prea ancorat in realitatile vietii de pe planeta ,si din acest motiv obosec profesorii si elevii si au nevoie de mai multe saptamani de vacante decat de saptamani de scoala????

 2. Buna,

  eu as propune sa se lipeaca de weekend ziua invatatotului, nu zic sa nu le dea liber ca este dreptul lor legal, dar sa nu fie fix in mijlocul saptamanii, cred ca ar fi mai usor si pentru profesori si pentru elevi.

  in alta ordine de idei invatamanuul este in primul rand pentru elevi si nu ii ajuta cu nimic o zi fara scoala, o zi la scoala apoi iar 2 fara scoala si la fel nici pe profesori/invatatori… invatatoarele copiilor meu au fost necajite ca au liber in timpul saptamanii.

  Multumesc!

 3. dacă nu l.i s.au dat bani de “ziua educației” și.au luat liber. dacă nu l.i se măreau salariile, după spusele unei “profe” ar fi lăsat copiii repetenți. totul merge prin șantaj, dar se bat cu cărămida.n piept că fac educație. undeva in America, copiii de clasa a 4a abia numărau pina la 10, pe degete. părinții și Consiliul local au dat afara “profii”, protejați din greu de sindicat, și au angajat alții după un examen dur. rezultatul, copiii nu au mai rămas la mana unor incompetenți și au ajuns majoritatea studenți.

 4. Suntem de rasul lumii.
  Ziua internationala a Educatiei este pe 24 ianuarie.
  La noi, 24.01 e Ziua Unirii, zi libera de la stat, nu facem nicio zi a educatiei ca suntem toti liberi :)))))).

  Facem insa pe 5 iunie ziua invatatorului/profesorului/dascalului, zi libera.

  Iar pe 5 octombrie facem Ziua Educatiei, cand toata lumea sarbatoreste Ziua Profesorilor.

  De ce aceste adaptari romanesti? Pentru a castiga o zi libera, cea de pe 5 iunie?

 5. E prea puțin pt anul ăsta,pt că după joi 5 octombrie,vine vineri 6 oct,care de asemenea ar trebui dată liber sa se facă o punte,care sa dea continuitatea unei minivacanțe pt elevi că nici amăgirile astea de întreruperi de o zi,nu sunt ok.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

VIDEO Aproape 5.000 de elevi sunt în autoizolare în Republica Moldova, 187 diagnosticați cu COVID-19 la două săptămâni de la începerea școlii. Șarov: Începerea școlii nu a dus la majorarea numărului de infectări

Elevii din 10 școli și 171 de clase din Republica Moldova învață la distanță din cauza carantinei, adică 4.958 de elevi și 288 de profesori sunt în autoizolare scrie anticoruptie.md. De…
Vezi articolul

DEZBATERE Ce șanse are noul plan de acțiune pentru siguranța în școli să îi scape pe tineri de consumul de droguri: “Este un cadru foarte general care, în lipsa unor acțiuni concrete, se va transforma într-o simplă hârtie”, spun specialiștii

Mai mulți specialiști în problema consumului de droguri au comentat pentru G4Media noul Plan naţional privind siguranţa şcolară, combaterea traficului şi consumului de droguri și prevenirea cazurilor de bullying, publicat marți…
Vezi articolul

Rezultatele finale de la Titularizare 2023 vor fi publicate miercuri, 26 iulie. Lucrările contestate sunt reevaluate de alte persoane decât cele care au notat inițial lucrările scrise, prevede metodologia

Rezultatele finale de la concursul național de Titularizare 2023 vor fi publicate miercuri, 26 iulie, de către Ministerul Educației, potrivit calendarului oficial. Rezultatele inițiale de la proba scrisă au fost…
Vezi articolul