Eroare majoră la Ministerul Educației. Ordinul care stabilește criteriile pentru bursele elevilor încalcă 2 hotărâri de Guvern / Elevii cu bursa socială nu pot beneficia și de bursa „Bani de liceu” sau de cea profesională, conform HG-urilor, în timp ce noul ordin prevede că pot

Foto: © Pattanaphong Khuankaew | Dreamstime.com

Elevii beneficiari ai bursei „Bani de liceu” nu pot lua și bursă socială, potrivit hotărârii de Guvern nr. 1.488 din 2004, chiar dacă noul ordin pentru stabilirea criteriilor de abordare a burselor școlare permite acest lucru. În aceeași situație se află și cei care iau bursă profesională. Elevii trebuie să aleagă între cea profesională și cea socială, conform unei hotărâri de Guvern din 2017. Inadvertențele între cele două hotărâri de Guvern și noul ordin de ministru au fost semnalate de cititorii Edupedu.ro pe adresa redactie@edupedu.ro.

Potrivit Consiliului Legislativ, hotărârea de Guvern are o mai mare forță juridică decât ordinul de ministru. Acest lucru înseamnă că primează prevederile din hotărârile de Guvern în fața celor din ordinul de ministru.

Ierarhizarea actelor normative, începând cu cele care au cea mai mare forță juridică, conform sursei citate:

Foto: Captură „Ghid pentru elaborarea proiectelor de acte normative” / Consiliul Legislativ

Elevii care iau bursa „Bani de liceu” nu pot beneficia și de bursă socială, potrivit art. 10 din Hotărârea de Guvern nr. 1.488 din 9 septembrie 2004: „Beneficiarii Programului național de protecție socială “Bani de liceu” nu pot beneficia în același timp și de bursă socială”.

Pe de altă parte, ordinul 5.379 din 7 septembrie 2022, cel care stabilește criteriile pentru acordarea burselor școlare, menționează la art. 19 alin. (4) că „elevii care beneficiază de sprijinul financiar „Bani de liceu” sau „Euro 200” pot obține bursă de studiu/ merit/ performanță/ ajutor social, dacă îndeplinesc criteriile prevăzute în prezentul ordin”.

Într-o situație asemănătoare sunt și liceenii care iau bursă profesională. Conform unei hotărâri de Guvern din 2017, bursa profesională nu poate fi cumulată cu bursa socială, dar ordinul cu bursele menționează că elevii din învățământul profesional pot beneficia de burse de performanță, de merit, de studiu și de ajutor social.

Iată ce apare la art. 5 din Hotărârea de Guvern nr. 951 din 28 decembrie 2017:

„(4) Beneficiarii Programului național de protecție socială „Bursa profesională“ nu pot beneficia în același timp și de bursă socială.

(5) Elevii din învățământul profesional, beneficiari de orice tip de bursă de studii, finanțată total sau parțial din bugetul Ministerului Educației Naționale, trebuie să opteze pentru această bursă sau pentru bursa profesională.”

Ordinul cu noile criterii pentru burse stabilește la art. 1 alin. (1) că „elevii înscriși la cursurile cu frecvență din învățământul preuniversitar de stat, nivel gimnazial, liceal și profesional beneficiază lunar de burse de performanță, burse de merit, burse de studiu și burse de ajutor social, denumite în continuare burse”.

Dacă elevii cu bursă profesională nu pot beneficia și de bursă socială, conform hotărârii citate anterior, atunci ar fi trebuit să fie adăugată această excepție la art.(1) din noul ordin.

Foto: © Pattanaphong Khuankaew | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Citește și:
Elevii cu bursă socială, de merit sau de performanță pot lua și bursa „Bani de liceu” de 250 de lei pe lună
Exit mobile version