Eroare majoră la Ministerul Educației. Ordinul care stabilește criteriile pentru bursele elevilor încalcă 2 hotărâri de Guvern / Elevii cu bursa socială nu pot beneficia și de bursa „Bani de liceu” sau de cea profesională, conform HG-urilor, în timp ce noul ordin prevede că pot

33.302 vizualizări
Foto: © Pattanaphong Khuankaew | Dreamstime.com
Elevii beneficiari ai bursei „Bani de liceu” nu pot lua și bursă socială, potrivit hotărârii de Guvern nr. 1.488 din 2004, chiar dacă noul ordin pentru stabilirea criteriilor de abordare a burselor școlare permite acest lucru. În aceeași situație se află și cei care iau bursă profesională. Elevii trebuie să aleagă între cea profesională și cea socială, conform unei hotărâri de Guvern din 2017. Inadvertențele între cele două hotărâri de Guvern și noul ordin de ministru au fost semnalate de cititorii Edupedu.ro pe adresa redactie@edupedu.ro.
  • Chiar dacă documentele pentru bursele respective au fost depuse de către elevi, există posibilitatea ca aceste burse să nu fie acordate.

Potrivit Consiliului Legislativ, hotărârea de Guvern are o mai mare forță juridică decât ordinul de ministru. Acest lucru înseamnă că primează prevederile din hotărârile de Guvern în fața celor din ordinul de ministru.

Ierarhizarea actelor normative, începând cu cele care au cea mai mare forță juridică, conform sursei citate:

  • Constituția României;
  • Lege constituțională;
  • Lege organică;
  • Lege ordinară;
  • Ordonanță de urgență a Guvernului;
  • Ordonanță a Guvernului emisă în temeiul unei legi de abilitare;
  • Hotărâre a Guvernului;
  • Ordin, Instrucțiune, Regulament, Circulară, Precizare, Normă, Normă metodologică, Normă tehnică, Îndrumare metodologică, Decizie, Reglementări, Reguli.
Foto: Captură „Ghid pentru elaborarea proiectelor de acte normative” / Consiliul Legislativ

Elevii care iau bursa „Bani de liceu” nu pot beneficia și de bursă socială, potrivit art. 10 din Hotărârea de Guvern nr. 1.488 din 9 septembrie 2004: „Beneficiarii Programului național de protecție socială “Bani de liceu” nu pot beneficia în același timp și de bursă socială”.

Pe de altă parte, ordinul 5.379 din 7 septembrie 2022, cel care stabilește criteriile pentru acordarea burselor școlare, menționează la art. 19 alin. (4) că „elevii care beneficiază de sprijinul financiar „Bani de liceu” sau „Euro 200” pot obține bursă de studiu/ merit/ performanță/ ajutor social, dacă îndeplinesc criteriile prevăzute în prezentul ordin”.

Într-o situație asemănătoare sunt și liceenii care iau bursă profesională. Conform unei hotărâri de Guvern din 2017, bursa profesională nu poate fi cumulată cu bursa socială, dar ordinul cu bursele menționează că elevii din învățământul profesional pot beneficia de burse de performanță, de merit, de studiu și de ajutor social.

Iată ce apare la art. 5 din Hotărârea de Guvern nr. 951 din 28 decembrie 2017:

„(4) Beneficiarii Programului național de protecție socială „Bursa profesională“ nu pot beneficia în același timp și de bursă socială.

(5) Elevii din învățământul profesional, beneficiari de orice tip de bursă de studii, finanțată total sau parțial din bugetul Ministerului Educației Naționale, trebuie să opteze pentru această bursă sau pentru bursa profesională.”

Ordinul cu noile criterii pentru burse stabilește la art. 1 alin. (1) că „elevii înscriși la cursurile cu frecvență din învățământul preuniversitar de stat, nivel gimnazial, liceal și profesional beneficiază lunar de burse de performanță, burse de merit, burse de studiu și burse de ajutor social, denumite în continuare burse”.

Dacă elevii cu bursă profesională nu pot beneficia și de bursă socială, conform hotărârii citate anterior, atunci ar fi trebuit să fie adăugată această excepție la art.(1) din noul ordin.

Foto: © Pattanaphong Khuankaew | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Citește și:
Elevii cu bursă socială, de merit sau de performanță pot lua și bursa „Bani de liceu” de 250 de lei pe lună

19 comments
  1. Nu cred că este nicio eroare a ministerului. Banii de liceu se pot cumula cu bursa de ajutor social, conform art. 19, lit. (4), din anexa la OME 5379/07.09.2022. În art. (10) din HG 1488 din 09.09.2004, cu modificările și completările ulterioare se face referire la “bursa socială”, nu la “bursa de ajutor social”. Putem cumula inclusiv bursa profesională cu bursa de ajutor social, deoarece în HG nr. 951 din 28 decembrie 2017 privind modalitatea de subvenționare de către stat a costurilor pentru elevii care frecventează învățământul profesional la art. (4) se prevede: „Beneficiarii Programului național de protecție socială <> nu pot beneficia în același timp și de bursă socială.” Ori ordinul face referire la „bursa de ajutor social”.

  2. O precizare importantă în atenția autoarei: elevii din învățământul profesional, care beneficiază de bursă profesională nu pot beneficia și nici de bursa de studiu (a se vedea art.5 pct. (5) din HG.951/2017 citat dealtfel și în articol). Poate merită o atenționare privin și acest aspect.

  3. Echipa juridică de la minister trebuia să plece de mult. Niște incompetenți. Iau salariul pe degeaba. Și nu este prima lor greșeală.
    E adevărat că legile din țara noastră sunt proaste și încurcate. Dar la nivelul cel mai înalt trebuie să-ți pui totuși cei mai calificați specialiști. Altfel te faci de râs.

  4. Pentru bursele sociale se cer documente cu salariul net de pe ultimele 12 luni, de la ANAF tot de pe 12 luni și cupoanele de alocații tot de pe ultimele 12 luni.
    Ce nu știu când s-a mărit ultima oară alocația? Sau e important ce venit aveam acum un an dacă acum e la jumătate?
    Ipocrizie!

  5. Nu ar fi prima și cea mai gravă eroare referitoare la o prevedere dintr-un act al Ministerului. De pildă, noul ROFUIP vorbește într-un subpunct, pe care ușor îl poți trece cu vederea, doar despre,, exmatriculații din învățământul postliceal”. De asemenea, declarațiile de presă ale ministrului susțin că nu mai există exmatriculare la liceu. Păi, dragă domnule ministru, ce ne facem că Regulamentul dvs. nu abrogă Legea învățământului care prevede că în România doar 10 clase sunt obligatorii și nu abrogă nici Statutul elevului în care a rămas ca sancțiune exmatricularea. Noi, școlile cu abateri disciplinare grave, să luăm decizii după declarații de presă?

  6. Sunt analfabeti functionali!
    In cazul Bueselor de performanta, dupa ce au modificat de trei ori Ordinul Ministrului intr.un an,… ultimul 5397/2002, vine un secretar de stat Lixandru cu ceva fara titlu, gen adresa nr. 31991/12.09, catre inspectorate prin care il modifica, restrange drepturi din Ordin (asta se putea doar printr.un act cel putin “egal”) si imparte calendaru competitiilor nationale 25810 /2022, ca doar pentru punctul A se mai acorda bursa performanta, ca doar asta alege el, desi Ordinul de ministru face referire la tot Calendaru de competitiinationale!!!
    Politicieni cu doua fete!

  7. Plagiatorii și Politrucii sa plece acasă ,nu sunt capabili sa guverneze și sa conducă învățământul . Încurca și strica tot,iar noi ne chinuim sa reparam după ei.

  8. Degeaba,dragi părinți!
    Va veni sfarsitul anului școlar iar copiii tot vor aștepta bursele…! Vor zice: primăriile nu au bani ! Simplu ! Asa cum au făcut si anul școlar precedent! Nu vă veți scoate nici cheltuielile pentru intocmirea dosarelor! V-o spun din experiență!!!
    E doar politică,nu fapte !!! 😕

  9. Referitor la bursele de performanta a aparut ieri din senin o “hârtiuță” care modifica regulile deja stabilite prin lege. Dl. ministru declara cu ceva timp in urma : „Nu schimbăm regulile jocului în timpul jocului”, sa fie eroare, minciuna, ignoranta sau bataie de joc la adresa elevilor care au muncit pentru rezultatele obtinute la acele concursuri care acum au disparut din liste, cu toate ca sunt avizate de Ministerul Educatiei.

  10. Iti ie Campii la Ministerul Educatiei!
    Ordinul de Ministru bate orice , ca asa vrea sefu, care are gaura speciala la camasa pentru vaccinare!
    Minister al educatiei profund viciat, fara o directie juridica verticala, care sa corecteze aberatiile legale!
    Nici o grija, si legea actuala a Educatiei a fost modificata si strambata de acte legislative de nivel inferior!
    Atunci cand inspectorii, inspectorii generali, functionarii din minister sunt numiti sau agreati politic, pe orice criterii mai putin profesionalismul si verticalitatea, se va alege praful!
    Si s-a ales praful! Romania Ingropata!

  11. Inteleg din acest articol faptul ca acest ordin de ministru fiind si publicat in Monitorul Oficial este nul. Pai intrebarea este urmatoarea:
    S-a incercat cumva fentarea a 2 Hotarari de Guvern si noi nu stim? Cred ca juridicul din Ministerul Educatiei ar trebui sa-si dea demisia mai ales ca ei au avizat acest ordin. Nu te poti juca cu banii publici, luati aminte ce va spus nu sunteti in campanie electorala domnule Cimpeanu pentru a promite ceva ce nu puteti oferi. Doar Ceausescu promitea cand a simtit ca pierde puterea si tot a pierdut. Urmati…

  12. O rusine de hotarare aceea care nu permite elevilor din invatamantul profesional sa beneficieze si de bursa sociala. Una dintre bursele sociale este cea pentru elevi orfani, spre exemplu. Copilul orfan de la liceu, ori cel din gimnaziu este “mai orfan” decat cel de la profesionala? Beneficiezi de aceasta bursa pana in clasa a VIII, apoi, intr-a IX-a nu mai esti orfan, doar pentru ca ai optat pentru scoala profesionala!? Nu stiu cum se poate explica aceasta situatie, sau ce argumente au fost invocate in momentul in care s-a luat o asemenea hotarare…

    1. Buna dimineata. Aveti perfectă dreptate draga doamnă. Este nedrept ceea ce se intampla. Copiii cu boli cronice sau cei cu handicap daca urmeaza invatamantul profesional trebuie sa opteze intre cele doua burse. Cea medicala și cea profesională. Și din păcate sunt afectiuni pe care acesti copii le vor duce cu ei toată viața.

  13. Și să fie tacâmul complet pt elevii care au trecut clasa a 9-a, după ce au fost repartizați sau nu la licee mai puțin dorite din cauză că s-au desființat clase și nu s-au suplimentat locuri,domnul ministru mai schimbă și criteriul de acordare al burselor de merit pt ei.Acelasi lucru fiind valabil și pt cei de clasa a 5-a.Bursa de merit pt elevii din clasa a 9-a până în anul 2021 se acorda elevilor care în semestrul 1 aveau medie intre 8.50-10.Am înțeles,apoi s-a mărit intervalul de acordare, adică între 9,50-10.Acum domnul ministru a tăiat acest criteriu de tot.Cică ia bursa de merit elevul care are medie de admitere peste 9.50.Serios????Este a 2-a oară în câteva luni in care își bate joc de elevii care au trecut clasa a 9-a.Domnul ministru se pare că vrea să facă ziua ce visează noaptea,însă pe suferința și dezamăgirea miilor de copii de 14-15 ani pt care intrarea la liceu ar fi trebuit să fie o etapă memorabila din viața lor.Si va fi …..datorită domnului ministru.

    1. Deci am înțeles bine ca cei care sunt acum în clasa a 9a nu primesc bursa pt clasa a 8a deși fiul meu are media 10 în clasa a8a. Cum sa îl mai determin sa învețe? Ministru nu știu de ce a băgat excepția asta la litera a.

  14. Buna ziua! Poate ne explica mai clar dl ministru cum este cu bursa socială pentru elevii din mediul rural pentru că nu a înțeles nimeni nimic. Elevii de liceu care nu au unitate școlară în localitatea de domiciliu mai primesc aceasta bursă sau nu ?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Propunerea de închidere de luni, 18 octombrie, a tuturor școlilor din Ilfov, pentru 2 săptămâni, trimisă către unitățile de învățământ. Directorul DSP Ilfov: Recomandarea nu vizează creșele și grădinițele

Școlile din județul Ilfov au primit astăzi recomandare din partea Direcției de Sănătate Publică să-și suspende, începând de luni, 18 octombrie, orele organizate fizic și să treacă la școală exclusiv…
Vezi articolul

Premierul Vietnamului, fost student în București, la Construcții, aflat zilele acestea în vizită oficială: Nu voi uita niciodată ajutorul și grija profesorilor și a studenților. De fiecare dată când vin în România, mă întorc mereu la școală

Premierul vietnamez Pham Minh Chinh se află într-o vizită oficială în România – un eveniment rar pentru șeful guvernului al unei dintre cele mai dinamice economii din Asia. Pe lângă…
Vezi articolul

Elevilor care își dau masca jos în clasă sau în școală, încălcând regulile, li se poate scădea nota la purtare, spune Ministrul Educației. Anisie anunță că există prevedere în lege pentru ca un profesor să fie concediat, dacă nu vrea să facă școală online

Elevilor care își dau masca jos în clasă sau în școală, încălcând regulile, li se poate scădea nota la purtare, a declarat Ministrul Educației la conferința de presă de vineri,…
Vezi articolul