Estonia testează introducerea formatului electronic pentru examenele de final de gimnaziu și liceu / Pașii pe care îi urmează statul baltic pentru a vedea dacă este o soluție potrivită și aplicabilă

Foto © Lincoln Beddoe | Dreamstime.com

Estonia ia în calcul o tranziție de la examenele pe hârtie la cele în format electronic pentru elevii care încheie studiile gimnaziale, respectiv învățământul secundar superior. În acest sens, statul baltic, aflat pe locul 1 în rândul țărilor europene la PISA 2018, desfășoară o simulare a examenelor de la finalul actualului an școlar, înaintea celor propriu-zise, programate să aibă loc în următoarele două luni, potrivit unei prezentări publicate în rețeaua Eurydice

Soluția este luată în considerare deoarece, potrivit prezentării, examenele în format electronic ar permite o evaluare mai obiectivă, ar crește eficiența și securitatea în administrarea examenelor și, în același timp, ar permite o utilizare a analizelor de date privind rezultatele învățării.

Potrivit prezentării, în Estonia au avut loc, până acum, unele testări în format digital, însă nu în cazul unor examene cu miză, ci doar la anumite materii și în anumite clase. Dacă se va decide adoptarea examenelor în format electronic, aceasta ar însemna oprirea examenelor pe hârtie, folosite până în prezent.

Pentru a vedea dacă este o opțiune bună și nivelul de pregătire a școlilor și a sistemului educațional pentru o asemenea schimbare, sunt aplicate o serie de măsuri preliminare:

Ritmul în care se va desfășura tranziția către noul format de examinare va depinde de feedbackul primit prin aceste două măsuri.

Examenele prin care trec absolvenții de gimnaziu, respectiv de liceu din Estonia sunt, potrivit prezentării citate:

În România, interesul se concentrează în jurul corectării digitalizate

În România, anul trecut a fost pilotată, în două județe, doar corectarea digitalizată a lucrărilor înregistrate la Evaluarea Națională și Bacalaureat. Anume, elevii din Dâmbovița au avut lucrările corectate digitalizat la Evaluarea Națională 2022, iar cei din Călărași, la Bacalaureat 2022. Ei au dat examenele în scris, în formatul clasic, dar la final au fost scanate de profesorii din comisie, programul urmărind să elimine subiectivitatea în corectarea lucrărilor.

În decembrie anul trecut, Sorin Ion, secretar de stat în Ministerul Educației, spunea că lucrările elevilor care participă anul acesta la Evaluarea Națională și Bacalaureat ar putea fi corectate digitalizat în toată țara, ministerul intenționând să aibă propria platformă pentru acest tip de corectare.

Foto © Lincoln Beddoe | Dreamstime.comDreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Exit mobile version