Corectarea digitalizată pentru Evaluarea Națională și BAC se va face în județele Călărași și Dâmbovița / Testele se vor da în format fizic și apoi vor fi scanate în fața elevilor

8.600 de vizualizări
Foto: © Antoniodiaz | Dreamstime.com
În două județe din țară elevii de clasa a VIII-a și a XII-a vor susține anul acesta Evaluarea Națională și BAC-ul prin testare digitalizată, a spus marți, ministrul Educației la DCNews. “Am achiziționat deja scanner cu recunoaștere de text. Aceste teste vor fi scanate în fața elevilor și corectate apoi de doi evaluatori care nu se cunosc între ei,” explică ministrul.

Sorin Cîmpeanu a numit marți și cele două județe alese de minister unde elevii de clasele a VIII-a și a XII-a vor susține Evaluarea Națională și BAC-ul, în proiect pilot. În școlile și liceele din Călărași și Dâmbovița, testele vor fi rezolvate pe hârtie și apoi scanate în fața elevilor și corectate digital.

“Tot anul acesta vom evalua, un lucru extrem de ambițios, standardizat și digitalizat, cu titlu pilot, Evaluarea Națională și Bacalaureatul în două județe. În Călărași și Dâmbovița vom avea aceste examene care nu impietează cu nimic asupra prestației candidaților elevilor, dar noi le vom colecta informatizat, profesorii corectori vor primi informatizat lucrările, nu vor mai corecta la aceeași masă, nu se vor cunoaște unul cu celălalt, și atunci, sigur că da, și relevanța notelor va putea să înregistreze un plus. Această platformă, pentru a putea administra Evaluarea Națională și BAC-ul la nivel pilot, va fi pusă la dispoziție tot de o entitate privată in parteneriat cu ministerul Educației.”

Ministrul nu a precizat însă în care județ se va da Evaluarea standardizată digitalizată în cadrul proiectului pilot, și în care județ se va da BAC-ul în această formă. Anul trecut, Evaluarea Națională s-a dat în 85 de școli din județul Călărași și 150 de școli din județul Dâmbovița, iar BAC-ul s-a susținut în 23 de licee în Călărași și în 40 de licee în Dâmbovița.

Testele nu se dau pe calculator, ci vor fi rezolvate pe hârtie și apoi scanate în fața elevilor.

“Am achiziționat deja scanner cu recunoaștere de text. Aceste teste vor fi scanate în fața elevilor. Elevul nu suferă cu nimic. După ce vor fi scanate vor fi transmise pe o platformă în sistem securizat către evaluatori. Profesorii nu vor mai avea acea presiune de timp, să stea de la ora 8 la ora 14 într-o sală în centrul de corectură, ci vor primi lucrările anonimizate pentru a fi corectate în format electronic. Și evaluatorul 1 și evaluatorul 2 nu se cunosc între ei”.

Ministrul Educației a spus că pe viitor își dorește să extindă digitalizarea Evaluării Naționale și a BAC-ului pentru toată țara.

“Mai departe este necesar ca ministerul să dezvolte propriile platforme informatice pentru a gestiona aceste lucruri. Suntem într-un moment în care trebuie să facem ceva, mai ales post pandemie, în care trebuie să punem în practică obiectivele din România Educată, în care nu avem aceste instrumente la îndemână: platformă pentru evaluare standardizată sau pentru susținere digitalizată pentru Evaluarea Națională și BAC. Apelăm la parteneriate private, limitate în timp, doar pentru anul 2022, și va trebui să folosim resursele din PNRR disponibile pentru digitalizare pentru ca ministerul Educației să își dezvolte propriile platfome”.

Moderator: Și apoi vreți să extindeți în toată țara acest tip de a susține examenele naționale?

Sorin Cîmpeanu: Asta este dorința, da.

“Vrem sau nu, ne place sau nu, educația va evalua mult mai mult spre digital. Profesorii nu vor putea fi niciodată înlocuiți,” a adaugat Sorin Cîmpeanu.

Întrebat dacă și România va adopta modelul Finlandei, unde copiii nu vor mai învăța să scrie de mână, ci doar pe calculator, ministrul a spus: “Fiind un susținător hotărât al digitalizării educației nu aș renunța la cunoașterea scrisului de mână.”

Foto: © Antoniodiaz | Dreamstime.com / / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.


1 comentariu
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

You May Also Like

Virgil Popescu, numit ministru interimar la Cercetare în locul lui Florin Roman. Printre candidații la portofoliu se numără Pavel Popescu și Robert Sighiartău

Premierul Nicolae Ciucă i-a transmis miercuri președintelui Iohannis propunerea ca ministrul Energiei, Virgil Popescu, să asigure interimatul ministerului Cercetării, Inovării și Digitalizării, după demisia lui Florin Roman, potrivit unui anunț…
Vezi articolul