Corectarea digitalizată pentru Evaluarea Națională și BAC se va face în județele Călărași și Dâmbovița / Testele se vor da în format fizic și apoi vor fi scanate în fața elevilor

9.347 de vizualizări
Foto: © Antoniodiaz | Dreamstime.com
În două județe din țară elevii de clasa a VIII-a și a XII-a vor susține anul acesta Evaluarea Națională și BAC-ul prin testare digitalizată, a spus marți, ministrul Educației la DCNews. “Am achiziționat deja scanner cu recunoaștere de text. Aceste teste vor fi scanate în fața elevilor și corectate apoi de doi evaluatori care nu se cunosc între ei,” explică ministrul.

Sorin Cîmpeanu a numit marți și cele două județe alese de minister unde elevii de clasele a VIII-a și a XII-a vor susține Evaluarea Națională și BAC-ul, în proiect pilot. În școlile și liceele din Călărași și Dâmbovița, testele vor fi rezolvate pe hârtie și apoi scanate în fața elevilor și corectate digital.

“Tot anul acesta vom evalua, un lucru extrem de ambițios, standardizat și digitalizat, cu titlu pilot, Evaluarea Națională și Bacalaureatul în două județe. În Călărași și Dâmbovița vom avea aceste examene care nu impietează cu nimic asupra prestației candidaților elevilor, dar noi le vom colecta informatizat, profesorii corectori vor primi informatizat lucrările, nu vor mai corecta la aceeași masă, nu se vor cunoaște unul cu celălalt, și atunci, sigur că da, și relevanța notelor va putea să înregistreze un plus. Această platformă, pentru a putea administra Evaluarea Națională și BAC-ul la nivel pilot, va fi pusă la dispoziție tot de o entitate privată in parteneriat cu ministerul Educației.”

Ministrul nu a precizat însă în care județ se va da Evaluarea standardizată digitalizată în cadrul proiectului pilot, și în care județ se va da BAC-ul în această formă. Anul trecut, Evaluarea Națională s-a dat în 85 de școli din județul Călărași și 150 de școli din județul Dâmbovița, iar BAC-ul s-a susținut în 23 de licee în Călărași și în 40 de licee în Dâmbovița.

Testele nu se dau pe calculator, ci vor fi rezolvate pe hârtie și apoi scanate în fața elevilor.

“Am achiziționat deja scanner cu recunoaștere de text. Aceste teste vor fi scanate în fața elevilor. Elevul nu suferă cu nimic. După ce vor fi scanate vor fi transmise pe o platformă în sistem securizat către evaluatori. Profesorii nu vor mai avea acea presiune de timp, să stea de la ora 8 la ora 14 într-o sală în centrul de corectură, ci vor primi lucrările anonimizate pentru a fi corectate în format electronic. Și evaluatorul 1 și evaluatorul 2 nu se cunosc între ei”.

Ministrul Educației a spus că pe viitor își dorește să extindă digitalizarea Evaluării Naționale și a BAC-ului pentru toată țara.

“Mai departe este necesar ca ministerul să dezvolte propriile platforme informatice pentru a gestiona aceste lucruri. Suntem într-un moment în care trebuie să facem ceva, mai ales post pandemie, în care trebuie să punem în practică obiectivele din România Educată, în care nu avem aceste instrumente la îndemână: platformă pentru evaluare standardizată sau pentru susținere digitalizată pentru Evaluarea Națională și BAC. Apelăm la parteneriate private, limitate în timp, doar pentru anul 2022, și va trebui să folosim resursele din PNRR disponibile pentru digitalizare pentru ca ministerul Educației să își dezvolte propriile platfome”.

Moderator: Și apoi vreți să extindeți în toată țara acest tip de a susține examenele naționale?

Sorin Cîmpeanu: Asta este dorința, da.

“Vrem sau nu, ne place sau nu, educația va evalua mult mai mult spre digital. Profesorii nu vor putea fi niciodată înlocuiți,” a adaugat Sorin Cîmpeanu.

Întrebat dacă și România va adopta modelul Finlandei, unde copiii nu vor mai învăța să scrie de mână, ci doar pe calculator, ministrul a spus: “Fiind un susținător hotărât al digitalizării educației nu aș renunța la cunoașterea scrisului de mână.”

Foto: © Antoniodiaz | Dreamstime.com / / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.


2 comments
  1. ” Lucrările sunt scanate in fața elevului”.
    Lucrările tuturor elevilor din sala ar trebui scanate si transmise către evaluatori îndată ce au fost predate, ca sa nu mai existe suspiciuni. De asemenea, subiectele ar trebui să ajungă după ce toti elevii s-au instalat în sala de examen. Pentru unii dintre elevi ( persoane ” importante” ) încă se mai scot iepuri din pălărie. 😉

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Regulamentul pentru evaluarea online a elevilor, publicat în Monitorul Oficial. Ministerul Educației va avea propria platformă de evaluare pentru clasele primare, gimnaziale și liceale. Notele elevilor pot fi trecute în catalog, dar nu pot fi făcute publice fără acordul părintelui sau al elevului major / Ce responsabilități vor avea școlile, elevii și profesorii

Metodologia-cadru de evaluare în mediul online a performanțelor școlare și a competențelor elevilor a fost publicată miercuri, 8 martie, în Monitorul Oficial. Este vorba despre ordinul ministrului educației nr. 3.750…
Vezi articolul

Cristian Ghinea: USR depune azi sesizare la CNATDCU și la comisia de etică a Universității Babeș Bolyai pentru a verifica teza de doctorat a lui Lucian Bode / “Regulamentul UBB cere ca teza de doctorat să aibă minimum 200 de pagini. Teza domnului Bode are 198 de pagini care includ și legislația de pe site-ul ANRE”, spune Cristian Ghinea

Deputatul Cristian Ghinea a precizat azi că depune sesizarea la Consiliul Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare, instituție abilitată să verifice tezele de doctorat. Amintim că, ieri,…
Vezi articolul

Mircea Miclea, către profesori: Elevii, studenții nu mai sunt atât de prezenți. Stau, se uită la noi, dar mintea lor este la ce s-a întâmplat pe Youtube. Noi aveam televizor timp de două ore. Asta e lumea în care acești oameni trăiesc și noi trebuie să facem față, pentru că a fi inteligenți înseamnă a ne adapta la contexte

Profesorul universitar Mircea Miclea le-a vorbit profesorilor de la Colegiul Național „Liviu Rebreanu” (CNLR) din Bistrița despre actuala generație de elevi și provocările profesiei de profesor, scrie Timp Online: „Elevii,…
Vezi articolul