Proiect legislativ: Marile platforme digitale nu trebuie să prelucreze în scopuri comerciale datele personale ale minorilor, conform parlamentarilor europeni

109 vizualizări
Foto: © Dreamstime.com
Datele personale ale minorilor din Uniunea Europeană nu vor putea fi prelucrate în scopuri comerciale precum marketingul direct, realizarea de profile de consumator sau publicitate comportamentală, de către mari platforme online precum Google, Facebook sau Amazon, potrivit unui proiect legislativ elaborat în prezent de Parlamentul European. Legislația pentru piețe digitale (Digital Markets Act) urmărește să pună capăt “practicilor incorecte” ale platformelor de acest fel, care funcționează drept “gatekeepers”, iar proiectul stabilește noi obligații și interdicții și abilitează Comisia Europeană să desfășoare investigații de piață și să sancționeze anumite comportamente.

Proiectul a fost adoptat săptămâna aceasta de Comisia pentru Piață Internă și Protecția Consumatorului. Legislația vizează acele companii care oferă servicii de platformă esențială, cele mai înclinate să apeleze la practici incorecte, precum servicii de intermediere online, rețele sociale, motoare de căutare, sisteme de operare, sisteme de publicitate etc.

Pe lângă interdicția de a folosi datele personale ale minorilor pentru anumite procese comerciale, noua legislație mai prevede:

  • Măsuri suplimentare pe care platformele trebuie să le respecte pentru folosirea datelor în scopul publicității online și al interoperabilității serviciilor.
  • Interdicția ca, în scop comercial propriu și în plasarea de publicitate provenită de la terți, platformele să combine date personale pentru a livra anumite tipuri de publicitate, în absența consimțământului explicit, înnoit și informat al utilizatorilor.

Comisia este abilitată să impună “remedii structurale și comportamentale” acolo unde platformele nu respectă regulile.

Parlamentarii europeni propun crearea unui grup de experți la nivel comunitar pentru a facilita cooperarea și coordonarea între Comisie și statele membre în deciziile de aplicare a regulilor. Comisia va putea, totodată, să impună amenzi echivalând cu 4-20% din veniturile globale anuale ale unei platforme, pentru nerespectarea regulilor, potrivit proiectului de legislație.

Mai mult pe această temă – aici.

Proiectul ”The European Parliament: leadership during historical change” este finanțat de Parlamentul European prin DG Communication. Edupedu.ro este singura responsabilă de conținutul acestui material și în niciun context acesta nu poate reprezenta poziția Parlamentului European.

Foto: © Monkey Business ImagesDreamstime.comDreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care site-ul Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

DOCUMENT Condiţiile puse de USR-PLUS pentru un guvern cu PNL – domeniul Educației: „Desfiinţarea inspectoratelor şcolare şi transformarea directorilor de şcoli în manageri performanţi, aleşi prin concurs”

Desfiinţarea inspectoratelor şcolare şi transformarea directorilor de şcoli în manageri  performanţi, aleşi prin concurs, o descentralizare a sistemului care presupune ca deciziile în şcolile publice să fie luate nu de…
Vezi articolul

Sorin Cîmpeanu reacționează la avertismentul lansat de Mircea Miclea, pe tema securității datelor din portofoliul educațional al elevilor: Ministerul Educației coordonează și în prezent funcționarea optimă a Sistemului Integrat de Management al Școlarității / SIMS este de fapt programul catalogul electronic, de 42 de milioane de euro, semnat în 2019 și blocat până acum, a cărui resuscitare ar trebui făcută de STS și ADR

Ministrul Educației reacționează la avertismentul lui Mircea Miclea care a spus, într-o analiză pentru Edupedu.ro asupra noilor proiecte de legi ale învățământului că „este neclar cine gestionează portofoliul personal educațional…
Vezi articolul

Cristache, Federația părinților: La nivel declarativ elevii au transport gratuit, dar de fapt nu există transport gratuit sau redus cu 50% / Este o bătaie de joc de doi ani / Trebuie din nou ordonanță, astfel încât să ai posibilitatea să finanțezi

La nivel declarativ elevii au transport gratuit, dar de fapt nu există transport gratuit sau redus cu 50%, a declarat Iulian Cristache la B1TV. Iulian Cristache este președintele Federației Asociațiilor…
Vezi articolul

Sorin Cîmpeanu a încercat să nuanțeze declarația prin care a calificat drept “grup de interese” pe cei 100 de intelectuali care cereau prelungirea dezbaterii legilor Educație și susține că „Nu este nimic rău să fie format un grup de interese”

„Nu este nimic rău să fie format un grup de interese. Interesele sunt multe și sunt majore atunci când este vorba despre educație, este normal să fie exprimate, este absolut…
Vezi articolul