Peste 700 de copii și elevi de la școli de stat au fost mutați la școli private, în acest an școlar, în București. Numărul este cu circa 10% mai mic decât al celor mutați de la privat la stat

1.281 de vizualizări
Foto: Freepik.com
În anul școlar 2023-2024, începând cu 1 septembrie 2023 până în prezent, s-au transferat din unități de învățământ preuniversitar de stat în unități de învățământ preuniversitar particular 707 de copii/elevi, potrivit datelor transmise de Inspectoratul Școlar al Municipiului București, la solicitarea Edupedu.ro. În aceeași perioadă, numărul celor mutați din sistemul privat la unități din învățământul de stat este mai mare cu circa 10%, mai arată datele ISMB.

În acest an școlar, care se încheie în aproximativ 2 luni, 707 copii de creșă / grădiniță și elevi de clasele primare, gimnaziu și liceu din București s-au transferat de la școli de stat la școli private, arată datele solicitate de Edupedu.ro Inspectoratului școlar al Municipiului București.

Numărul celor care au fost mutați de la școli private la cele de stat, în aceeași perioadă, este de 770 de copii și elevi, arată datele ISMB, publicate de Edupedu.ro.

Cei mai mulți elevi mutați au fost cei de la gimnaziu și clasele primare.

“Conform informațiilor înregistrate de către unitățile de învățământ preuniversitar din municipiul București în platforma Sistemul Informatic Integrat al Învățământului din România (SIIIR).

În anul școlar 2023-2024, începând cu 1 septembrie 2023 până în prezent, s-au transferat din unități de învățământ preuniversitar de stat în unități de învățământ preuniversitar particular 707 de copii/elevi, după cum urmează: 9 copii de nivel antepreșcolar, 121 de copii de nivel preșcolar, 192 de elevi de nivel primar, 204 de elevi de nivel gimnazial, 172 elevi de nivel liceal, 9 elevi de nivel profesional”, arată datele ISMB.

Anul trecut numărul celor care au ales să părăsească sistemul de stat și să învețe în școli private a fost mai mare: 902 copii și elevi au fost mutați de la stat la privat spre deosebire de 658 mutați de la privat la stat în anul școlar 2022-2023.

“La nivelul municipiului București, în anul școlar 2022-2023, s-au transferat din unități de învățământ preuniversitar de stat în unități de învățământ preuniversitar particular 902 de copii/elevi după cum urmează: 14 copii de nivel antepreșcolar, 160 de copii de nivel preșcolar, 253 de elevi de nivel primar, 216 de elevi de nivel gimnazial, 258 elevi de nivel liceal, 1 elev de nivel postliceal”.

Informații de context

Recent, șeful Inspectoratului școlar Maramureș spunea că există calitate și în școlile de stat și că rezultatele trebuie să fie aceleași, în contextul în care peste 80 de copii de creșă și grădiniță și elevi, din județ au fost transferați de la școli private în cele de stat, de la începutul anului școlar.

Potrivit ISMB, sunt înscriși în anul școlar actual an școlar, 2023-2024:

5537 de copii la creșe de stat
425 de copii la creșe private
36280 de copii la grădinițe de stat
11805 de copii la grădinițe private

208.955 elevi, la stat, în cls P-XII, formă de învățământ zi (fără FR, seral și Programul A doua șansă

16.543 de elevi la privat, în cls P-XII, formă de învățământ zi

În total sunt 632 de elevi din clasele primare, gimnaziu și liceu care au fost mutați la școli de stat în acest an școlar, ceea ce înseamnă 3,8% din cei înscriși la privat la început de an școlar.

În anul școlar trecut, 2022-2023, au fost mutați mai puțini copii și elevi, 658, dar numărul celor de la clasele primare se menține neschimbat. Vezi aici numărul elevilor mutati pe fiecare nivel de învățământ.

“Transferul copiilor și elevilor se face în conformitate cu prevederile Ordinului MEC nr. 4183 din 4 iulie 2022 pentru aprobarea Regulamentului-cadru de organizare şi  funcţionare a unităţilor de învăţământ preuniversitar, cu prevederile regulamentului de organizare și funcționare al unității de învățământ la care se solicită transferul, la solicitarea scrisă a părintelui, tutorelui sau reprezentantului legal, cu aprobarea consiliului de administrație al unității la care se solicită transferul și cu avizul consultativ al consiliului de administrație al unității la care se solicită transferul”, mai precizează Inspectoratul.

Citește și:
Peste 700 de copii de grădiniță și elevi din București au fost mutați de părinți de la școli private la școli de stat în anul școlar 2023-2024 / Cei mai mulți au fost elevi din clasele primare și liceu, spune ISMB
Peste 80 de copii de creșă și grădiniță și elevi, din județul Maramureș, au fost transferați de la școli private în cele de stat, de la începutul anului școlar / Șeful Inspectoratului școlar: Există calitate și în școlile de stat. Rezultatele trebuie să fie aceleași

2 comments
  1. Are vreo legatura cu faptul ca de anul acesta cei de la scolile private nu mai dau examen de capacitate daca se obliga sa continue liceul tot la acea scoala privata?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

UPDATE Personalul nedidactic, în pericol să nu primească prima de carieră profesională de 500 de lei, scrie Guvernul, care la două săptămâni după adoptarea OUG pentru acești bani, și-a dat seama că acest tip de personal se numește „administrativ” în noua lege a educației / Un proiect de OUG a fost adoptat în ședinta de Guvern

Personalul nedidactic ar putea să nu primească în luna octombrie prima de carieră profesională dacă nu este modificată ordonanța de urgență nr. 58 din 2023, după cum se arată într-un…
Vezi articolul

Cercetătorul Octavian Jurma: Până la finalul lunii septembrie vom avea între 400 și 500 de copii internați cu Covid în spitale dacă trendul nu scade / Școlile și orașele nu au terenuri de sport libere pentru copii

Medicul și cercetătorul Octavian Jurma avertizează că, dacă tendința actuală din pandemie se menține, până la finalul acestei luni vom avea între 400 și 500 de copii internați cu Covid…
Vezi articolul