Etica și integritatea – priorități majore pentru școlile doctorale în Europa, arată un nou raport al Asociației Universităților Europene / Calitatea coordonării, Open Science și digitalizarea – în topul priorităților

Foto: Pixabay.com

Calitatea muncii depuse de coordonatorii de doctorate și chestiunile de etică și integritate sunt cele mai importante priorități pentru universitățile europene, în materie de doctorate, potrivit unei analize publicate de Asociația Universităților Europene (EUA). Aceasta arată, pe baza răspunsurilor obținute de la universitățile membre, instituțiile europene de învățământ superior acordă o atenție tot mai ridicată unor teme precum știința deschisă sau managementul datelor și contextul digitalizării.

Acestea din urmă, deși sunt considerate importante din punct de vedere strategic, figurează însă considerabil mai jos într-un clasament al priorităților declarate de universitățile participante la analiza EUA.

Potrivit analizei citate, participanții consideră că etica și integritatea în activitatea de cercetare reprezintă, alături de calitatea coordonării doctoratelor, elementul central al școlilor doctorale și o prioritate majoră pentru viitorul acestora.

Din punct de vedere strategic, internaționalizarea și digitizarea reprezintă priorități importante, în contextul politicilor promovare a Open Science, iar din acest punct de vedere crește și interesul pentru teme precum managementul datelor. În acest sistem complex, “stabilirea unor priorități a devenit o prioritate în sine”, afirmă raportul, iar aceasta va marca mulți ani dezbaterea privind dezvoltarea școlilor doctorale.

Din punct de vedere al dezvoltării competențelor, universitățile europene vorbesc, din nou, despre nevoia absolută de pregătire în privința integrității în cercetare. Alte teme prioritare din acest punct de vedere sunt dezvoltarea abilităților digitale, dar și a capacității de a transmite informația științifică societății. Raportul notează că anii de criză produsă de pandemia Covid-19 au avut un efect semnificativ în privința dezvoltării de competențe digitale.

Întrebate care sunt prioritățile în educația doctorală, în cadrul propriilor instituții, universitățile participante la studiul european au indicat:

Priorități declarate de universitățile participante / Sursa: Raportul Asociației Universităților Europene
Exit mobile version