Examen de admitere la liceu și admiterea la facultate, obligatorii – prioritățile PNL. Raluca Turcan: examenul de admitere la liceu va fi astfel gândit încât să crească competiția

SURSA: Captura Edupedu.ro

Parlamentarii PNL au anunțat luni că lansează în dezbatere publică mai multe modificări ale Legii Educației, ca priorități “pentru începutul noii sesiuni parlamentare”. Cea mai importantă ar fi reintroducerea examenului de admitere la liceu. Liderul deputaților liberali, Raluca Turcan, a mai anunțat că PNL dorește și reintroducerea examenului de admitere la facultate, însă acesta nu a fost eliminat, ci doar lăsat la decizia universităților.

Potrivit declarațiilor făcute de Raluca Turcan, propunerea PNL ar fi ca la liceele teoretice să poată intra doar cei care obțin peste media 5 la examenul de admitere. Nu este clar însă dacă viitoarea modificare va păstra Evaluarea Națională de la clasa a VIII-a.

Iată declarația Ralucăi Turcan:

“Vrem reintroducerea examenului de admitere la liceu și reintroducerea examenului de admitere la facultate. În felul acesta, dacă avem copii bine focalizați (sic!) pe traseul lor educațional, putem să avem performanță în învățământul teoretic și să întărim partea de învățământ profesional. Principala problemă cu care se confruntă mediul de afaceri este lipsa forței de muncă bine calificată. Cum poți să o obții, într-o Românie în care nimeni nu se mai preocupă de problemele reale? Decât (sic!) modificând legea și modificăm legea astfel încât să avem o bună selecție pentru tot ceea ce înseamnă învățământ teoretic și să întărim componenta de învățământ profesional, pentru a intra pe piața muncii bine pregătiți, să creeze dezvoltare odată cu agenții economici.

Rep: Deci dincolo de examenul de capacitate și Bacalaureat, și admitere?

Raluca Turcan: Așa cum am spus, vorbim de două soluții pe care le vom îmbrăca în cea mai bună formulă legislativă. Nu vă imaginați că Partidul Național Liberal va urmări să împovăreze și mai mult copiii care deja, în școlile de stat, sunt asediați cu foarte multe informații și mai puțin formați pentru cariera lor viitoare. De aceea examenul de admitere la liceu va fi astfel gândit încât să crească competiția, să încurajeze copiii să se pregătească mai bine și să meargă spre învățământul teoretic, cei cu note peste 5 să poată intra în liceu, iar învățământul pofesional să fie regândit, în parteneriat cu mediul economic.”

Potrivit comunicatului dat de PNL, pachetul legislativ propus de PNL pentru zona de Educație va cuprinde:

Precizăm că anunțul PNL de a modifica legea educației vine în contextul în care guvernul PSD spune că până în martie va finaliza o nouă lege a educației, iar proiectul președintelui Klaus Iohannis “România educată” este încă în dezbatere publică, deși proiectul prezidențial are scopul declarat de a fi un document care să stea la baza oricărei viitoare legi a educației.

 

Exit mobile version