EXCLUSIV Comisiile ilegale de la concursul de directori semnalate de minister într-o adresă către toate inspectoratele din țară, deși secretarul de stat Sorin Ion susținea că doar în București era „o problemă de ordin general” / Inspectoratele ar fi ignorat metodologia, iar ministerul avertizează că asta poate duce la „anularea probei de interviu” în cazul contestării

Foto: captură - adresă către comisii

Ilegalitatea constituirii comisiilor de concurs pentru directorii de școli a fost semnalată de Ministerul Educației într-un al doilea document trimis de data aceasta tuturor inspectoratelor școlare, potrivit unei adrese obținute de Edupedu.ro. Asta deși secretarul de stat Sorin Ion, din Ministerul Educației, președintele comisie naționale pentru organizarea concursului, susținea joi, într-un interviu pentru Edupedu.ro, că nu au fost trimise asemenea documente decât către inspectoratul din București, nu și către cele din țară.

Documentul obținut de Edupedu.ro este o adresă cu numărul 448/SI/17.11.2021 semnată în locul secretarului de stat Sorin Ion, de către consilierul ministrului Educației, Radu Szekely, folosind ștampila secretarului de stat. Radu Szekely este fost secretar de stat din partea USR-PLUS, care după ieșirea partidului de la guvernare, în septembrie, a anunțat că rămâne la minister pe postul de consilier al ministrului Sorin Cîmpeanu. În cadrul concursului pentru directori de școli, Szekely este vicepreședinte al comisiei naționale de organizare.

Adresa trimisă pe 17 noiembrie în toate inspectoratele a fost emisă pe perioada în care președintele comisie, Sorin Ion, era în Finlanda, într-o deplasare pe bani europeni, într-un proiect Erasmus+, acesta nefăcând parte din lista persoanelor selectate prin procedura specifică pentru proiect, după cum Edupedu.ro a semnalat săptămâna trecută. Managerul de proiect a declarat pentru Edupedu că includerea în echipă s-a făcut „pe bază de proces-verbal”. Sorin Ion a declarat că pe perioada deplasării a delegat atribuțiile sale unui vicepreședinte, despre care a spus că nu i-a adus la cunoștință vreo problemă și că nu a luat nicio măsură până la revenirea sa în țară, lucruri contrazise de adresa de mai jos.

Edupedu.ro: ”În perioada în care ați fost în Finlanda nu vi s-a adus la cunoștință această problemă?

Sorin Ion: Nu.

Edupedu.ro: Ați fost în acea deplasare, în Finlanda, între 14 și 18 noiembrie?

Sorin Ion: Cât am fost în Finlanda am avut delegate atribuțiile către un vicepreședinte al comisiei naționale, a avut atribuții depline.

Edupedu.ro: Acest vicepreședinte a luat vreo măsură, să facă verificări suplimentare pentru situația care era semnalată ca ilegală?

Sorin Ion: Nu.

Edupedu.ro: Deci v-a așteptat pe dumneavoastră?

Sorin Ion: Da”.

Adresa de mai jos a fost trimisă în plină probă de interviuri, pe 17 noiembrie, proba desfășurându-se din data de 15 noiembrie.

Problemele reclamate de minister sunt de două feluri – comisiile nu au cooptat în juriul pentru interviuri la școli pe cei din mediul economic, pe reprezentanții firmelor, iar cei din mediul universitar luați în comisii erau de fapt profesori obișnuiți, nu decani, prodecani sau rectori, ori persoane cu experiență în management.

Ministerul cere prin adresă refacerea comisiilor acolo unde nu s-a respectat metodologia.

Ce semnalează adresa din 17 noiembrie – ilegalități care pot duce la anularea probei de interviu

„Urmare a sesizărilor primite din partea organizațiilor cu care Ministerul Educației a încheiat acordul de parteneriat în baza metodologiei privind organizarea și desfășurarea Concursului pentru ocuparea funcțiilor de director și director adjunct din unitățile de învățământ preuniversitar de stat și pe baza analizei datelor raportate de președinții comisiilor județene de organizarea concursului, Comisia națională de monitorizarea și coordonarea concursului pentru ocuparea funcțiilor de director și director adjunct din unitățile din sistemul național de învățământ preuniversitar a constatat că, în unele cazuri, la stabilirea componenței comisiei de evaluare a probei de interviu nu s-au aplicat corespunzător prevederile articolului 5, punctul II, litera c) din metodologie.

Potrivit articolului menționat, comisia de evaluare a probei de interviu are în componență și un reprezentant al departamentului de resurse umane din cadrul companiilor mijlocii, mari și foarte mari sau un reprezentant al unei companii specializate în recrutarea resurselor umane sau un cadru didactic din învățământul superior cu competențe în management instituțional și/sau management educațional. Reiterăm informațiile care v-au fost comunicate și în cadrul videoconferințelor organizate de Comisia națională pe tema organizării probei de interviu și precizăm că ordinea menționată în cuprinsul prevederii este și ordinea care trebuie respectată strict în numirea membrilor comisiei.

Întrucât scopul prevederii îl constituie implicarea specialiștilor în resurse umane din mediul economic în procesul de selecție a personalului de conducere din învățământ, era obligatoriu a stabili cu prioritate disponibilitatea reprezentanților departamentelor de resurse umane din cadrul companiilor mijlocii, mari și foarte mari desemnați de camerele de comerț română și străine cu care Ministerul Educației a încheiat parteneriate, urmată apoi de stabilirea disponibilității reprezentanților companiilor și organismele specializate în recrutarea resurselor umane cu care Ministerul Educației a încheiat parteneriate.

Doar în situația în care se constată lipsa de disponibilitate a acestora, se va face apel la cadre didactice din învățământul superior cu competențe în managementul instituțional și sau management educațional. Astfel, din mediul universitar puteau fi numite în comisii doar cadrele didactice care ocupă sau au ocupat funcții de conducere, după cum urmează:

Menționăm, de asemenea, că experiența semnificativă în management instituțional și sau management educațional ale cadrelor didactice din învățământul superior numite este o condiție esențială, iar imposibilitatea demonstrării acesteia poate conduce la contestarea componența comisiei și, implicit, la anularea probei de interviu.

În consecință, vă solicităm să verificați în regim de urgență dacă la constituirea comisiilor s-au respectat prevederile menționate anterior, iar acolo unde este cazul să procedați la revizuirea componența comisiilor respectiv e cu respectarea strictă a prevederilor metodologice de organizarea concursului”.

Adresa poate fi consultată aici:

Reamintim că președintele comisie naționale Sorin Ion a semnat o adresă pe 19 noiembrie, în care Direcția generală Juridică din Ministerul Educației transmitea inspectorului general școlar din București, Mihaela Ștefan, că urmează „măsuri disciplinare” fiindcă că s-ar fi constatat probleme de legalitate a interviurilor din concursul de directori de școli.

Președintele comisie naționale de concurs, Sorin Ion, a precizat într-un interviu pentru Edupedu.ro că mediul privat a nominalizat 200-300 de reprezentanți, specialiști în resurse umane, care erau dispuși să participe la concursul de directori în etapa interviurilor. Acesta susține că „prea puțini” au fost și solicitați, în condițiile în care metodologia prevedea, potrivit Direcției Juridice a Ministerului Educației, că prioritate la numirea în comisii o au cei din mediul economic și abia dacă nu există un specialist în HR se făcea apel la cei din mediul universitar.

Au luat profesori universitari pe care i-au pus la foarte, foarte multe comisii – același om”, a spus Sorin Ion, explicând ce s-a întâmplat la București.

Întrebat de ce nu intervine în cazurile punctuale în care ministerul a semnalat ilegalități, secretarul de stat spune că abia „după ce se finalizează concursul, când tragem linie și facem o analiză a concursului vom discuta despre asta”. Și a mai spus că se îndoiește de ceea ce scrie în adresa pe care a semnat-o, și anume că se poate ajunge la anularea acelor interviuri care au avut loc în comisiile constituite ilegal.

Citește și:
EXCLUSIV Comisiile constituite ilegal pentru interviurile din concursul de directori de școli vor fi lăsate să funcționeze și să termine interviurile, spune secretarul de stat din Ministerul Educației Sorin Ion: „A fost o problemă de ordin general”. Se vor relua interviurile, la comisiile ilegale? „N-am să mă antepronunț”, dar „nu prea mai e posibil”
EXCLUSIV Legalitatea interviurilor din concursul de directori de școli este contestată de Ministerul Educației. O adresă oficială către Inspectoratul București amenință, în plin concurs, cu “măsuri disciplinare”
Exit mobile version