Expresia “Învățământul preuniversitar este centrat pe elev” dispare în proiectul de modificare a Statutului elevilor, iar articolul este reformulat / Drepturile elevilor, de la transportul gratuit la burse, actualizate în document

Foto: INQUAM Photos - Octav Ganea

“Gratuitate la servicii publice de transport local şi judeţean” și mutarea parțială a deciziei de la autoritățile locale de la guvern, în ceea ce privește cuantumul burselor, sunt două dintre drepturile elevilor reformulate și completate într-un proiect de modificare a Statutului elevilor, ce ar fi trebuit să fie dezbătut joi în comisia de dialog social de la Ministerul Educației. Documentul elimină, dintr-un articol-cheie, mențiunea că “învățământul preuniversitar este centrat pe elev”, mențiune înlocuită cu o formulare nouă. Prevederile sunt incluse într-un proiect de ordin de ministru ce actualizează Statutul elevului din 2016, cu drepturile și îndatoririle elevilor, sancțiunile ce le pot fi aplicate și drepturile de reprezentare.

Proiectul – care este un document în lucru – elimină, la articolul 4, mențiunea căÎnvățământul preuniversitar este centrat pe elev”, mențiune formulată clar în statutul actual. În schimb, același articol este rescris în sensul prezentării elevilor ca beneficiari primari ai  educației, astfel:

Proiectul a fost retras de pe ordinea de zi a Comisiei de Dialog Social de la Ministerul Educației, care trebuia să-l discute joi, după cum au anunțat miercuri reprezentanții Consiliului Național al Elevilor.

Documentul poate fi consultat integral aici.

Transportul gratuit, așa cum e formulat în propunerea noului Statut al elevilor

Noua variantă a statutului, aflată în stadiu de proiect, prevede gratuitate pentru toți elevii în ceea ce privește transportul local și județean. Dacă statutul actual menționează “dreptul de a beneficia de tarif redus cu 50% pentru transportul local în comun, de suprafață, naval și subteran, precum și pentru transportul intern auto, feroviar, naval și fluvial, pe tot parcursul anului calendaristic”, propunerea de modificare menționează clar limitarea la nivel local și județean pentru transportul gratuit:

În același timp, pentru elevii care locuiesc la internat sau în gazdă, este acordată posibilitatea e a deconta 4 călătorii dus-întors pe lună și o călătorie dus-întors la fiecare sărbătoare legală, din bugetul Ministerului Educației, prin intermediul școlii – precizare care nu exista în statutul actual. Aceasta înlocuiește prevederea din statutul actual, potrivit căruia acești elevi pot beneficia de 8 călătorii dus-întors pe semestru. Noua prevedere, în proiectul noului Statut:

Schimbări în ceea ce privește bursele

Proiectul prevede modificări în privința instituțiilor care stabilesc cuantumul burselor. Astfel, el spune că Guvernul este cel care stabilește, anual, un cuantum minim, din sume defalcate in TVA, iar consiliile locale pot decide majorarea cuantumului cu sume provenind de la bugetul local. 

În prezent, Statutul Elevului atribuie consiliilor locale și județene decizia de a stabili cuantumul și numărul burselor.

Potrivit propunerii din proiectul de ordin:

Alte modificări propuse:

Definiții suplimentare ale violenței și ale abaterilor de la libertatea de exprimare

Proiectul de ordin pentru modificarea Statutului elevilor prevede o serie de măsuri de întărire a protecției elevilor, inclusiv prin precizări suplimentare privind dreptul la libertatea de exprimare. Astfel, la articolul ce definește acest drept, sunt extinse limitele impuse acestei libertăți, astfel încât să fie incluse și violența verbală și psihologică, cea manifestată online: 

În actualul statut, încălcarea libertății de exprimare era limitată la “comportamentul jignitor față de personalul din unitatea școlară, utilizarea invectivelor și a limbajului trivial, alte manifestări ce încalcă normele de moralitate”.

Alte drepturi menționate în noul proiect

Documentul citat menționează o serie de alte modificări, unele de formă, altele de detaliu, altele notabile pentru anumite categorii de elevi. Între altele:

Citește și:
DOCUMENT Elevii vor putea fi mustrați de profesori în fața clasei, ca sancțiune, deși acum este interzis acest lucru. Modificările scrise de Ministerul Educației, pentru sancționarea elevilor, în proiectul de modificare a Statutului acestora
Exit mobile version