Fizicianul Cristian Presură – pledoarie pentru o linie de finanțare dedicată popularizării științei. “Este mult mai eficient ca cercetătorul să fie în fața oamenilor, să fie în fața copiilor, decât ca altcineva să vorbească despre el”

Cristian Presura / Foto: Unibuc.ro

“Cât de bine se știe în România că se face cercetare, cât de bine apreciază oamenii și consideră ei că e nevoie să se facă cercetare? Din păcate, puțini, cam ăsta este adevărul”, a spus Cristian Presură, cercetător și cunoscut popularizator al științelor, într-o dezbatere desfășurată joi, pe tema cercetării. El a pledat, cu această ocazie, pentru o “linie de finanțare dedicată popularizării de știință”, care să abordeze, astfel, o problemă pe care ministrul Cercetării, Ciprian Teleman, o consideră definitorie pentru starea de subfinanțare și acestor activități în România.

“Sunt multe lucruri care se pot face, însă eu cred că este un lucru care există în România și pe care am putea să îl folosim și aceasta este și propunerea mea. Anume, chiar o parte dintre cercetătorii români. Propunerea mea este să avem o linie de finanțare dedicată special popularizării de știință printre cercetători”, a spus Cristian Presură la dezbaterea cu tema “Cum revitalizăm sistemul național de cercetare-dezvoltare?”, găzduită joi de Senat.

Fizicianul Cristian Presură este cercetător la compania Philips în Olanda, autor al volumului “Fizica Povestită” publicată de Editura Humanitas și este cunoscut pentru evenimentele și inițiativele de popularizare a științei la care participă. Din luna aprilie 2019, cercetătorul și-a lansat canalul de YouTube dedicat popularizării fizicii și a altor științe.

Cum susține el că este nevoie de o linie specială de finanțare pentru popularizarea științei:

Sunt multe forme în care cercetătorii interesați de popularizare de știință, că despre ei vorbesc, ar dori să contribuie. Și, dacă ar fi ajutați, impactul ar fi mult mai mare. Iar avantajele cred că vin de la sine.

Pe de o parte, aș vrea să spun din stat că un astfel de proiect nu ar fi exclusiv pentru a populariza cercetarea românească și rezultatele cercetării românești. Nu, ar fi pentru popularizarea științei. Pentru că este mult mai eficient ca cercetătorul să fie în fața oamenilor, să fie în fața copiilor, așa cum spunea doamna Anisie, decât ca altcineva să vorbească despre el. Intervenția aceasta personală este mult mai eficientă și mult mai directă. Și nu vorbesc doar de interacțiune directă, dar și de interacțiune în mass-media, vorbesc de televiziune, de articole și așa mai departe. Și acesta este unul dintre avantaje.

Bineînțeles, avantajul este că popularizarea științei se face de către oameni care fac activ știință, știu despre ce este vorba și limbajul acesta științific vine în mod natural către oameni. Și asta e iarăși important de spus: la ora actuală, în mass-media, dacă ne uităm la articolele de știință pe care le găsim și le citim, peste 95% sunt de fapt traduceri din limba engleză. Fără doar și poate, odată ce cercetătorii înșiși sunt activi pe acest teatru al popularizării științei din România, automat aduc cu ei o conștientizare a activităților de cercetare din România. Și, în felul acesta, aduc plus valoare și aduc ceea ce domnul Teleman numea awareness.”

Exit mobile version