Fostul secretar de stat din Ministerul Educației, Maria Manea, anunță că deschide o grădiniță privată. Anunțul vine a doua zi după apariția demisiei în Monitorul Oficial: Am plecat din minister tocmai ca să nu existe niciun conflict

Foto: captură gradinitaequilibrum.ro/about/

Fostul secretar de stat de la Ministerul Educației, Maria Manea, anunță că deschide o grădiniță privată, apărând ca „fondator” pe site-ul acesteia. Reamintim că Manea și-a anunțat demisia în urmă cu câteva zile, iar miercuri seara decizia a apărut în Monitorul Oficial.

Contactată de Edupedu.ro Manea a spus că acum va depune actele pentru obținerea autorizării pentru funcționarea din toamnă, nu a făcut niciun demers atâta timp cât a fost demnitar și că investiția este făcută de firma soțului său într-un spațiu în care a existat o altă grădiniță.

Maria Manea a fost secretar de stat responsabil de proiectele cu finanțare externă. În declarațiile de interese apare acționar, încă din 2019, la firma „S.C. Promising Education”.

În fotografiile publicate pe site-ul respectiv se vede că spațiul este situat lângă Școala Națională de Studii Politicie și Administrative – SNSPA și clădirea Gameloft.

Edupedu.ro: Cum este finanțată investiția?

Maria Manea: „Banii sunt ai soțului meu, forma este a soțului meu, la firmă el este unic acționar și administrator”. 

Edupedu.ro: Cum ați cumpărat spațiul care apare în fotografiile de pe pagina grădiniței?

Maria Manea: „A funcționat o grădiniță înainte, în acest spațiu, era o grădiniță corporatista, iar soțul meu ii cunoștea pe proprietarul spațiului. Când au plecat corporatiștii spațiul a rămas liber”. 

Edupedu.ro: Dar cum au fost compatibile până acum munca pentru deschiderea grădiniței private și cea de secretar de stat de la minister?

Maria Manea: „Nu m-am ocupat până acum decât de a gândi spațiul de organizare și conceptul, de a amenaja curtea grădiniței, deci activitatea de aici nu a interferat deloc cu cea de la minister”. 

Edupedu.ro: Ați obținut autorizarea grădiniței, sau documente necesare de la instituții de educație, pentru grădiniță, din funcția de secretar de stat?

Maria Manea: „Dosarul pentru autorizare se depune până pe data de 29 aprilie. Va fi depus până la data aceea. Dosarul implica 3 cereri la ARACIP. Alte documente sunt avizele de la diverse instituții – Direcția de Sănătate și altele. Acele avize existau deja aici. Ele vor fi transferate pe firma nouă, nu necesită reluarea procedurilor, v-am spus, aici a fost tot grădiniță”. 

Edupedu.ro: Considerați că ați fost în vreun moment într-un conflict de interese fiind și în funcția de demnitate publică și pregătind grădinița privată?

Maria Manea: „În niciun moment. Am plecat de la minister tocmai pentru a nu exista un conflict de interese”. 

Edupedu.ro: Sunteți profesor titular la Colegiul Național Mihai Viteazul, profesor de Limba română, reveniți la catedră și în paralel veți conduce și grădinița privată?

Maria Manea: „Rămâne catedra rezervată deocamdată, mă gândesc dacă mă întorc la catedră, dacă mai sunt sau nu gata să o iau de la capăt acolo”. 

Edupedu.ro: Ați fost inspector coordonator, în perioada în care ați lucrat la Inspectoratul Școlar București, pentru învățământul preșcolar – de acolo a apărut ideea înființării unei grădinițe?

Maria Manea: „Nu, nu de acolo. Mi-a venit ideea când am hotărât sa merg împreună cu un consilier local de la Sectorul III în Reggio Emilia, în Italia, unde am văzut abordarea educațională și mi-am dat seama ca se pot face lucruri frumoase, dacă vrei.

Și am făcut tot ce am putut pentru a promova ceea ce am văzut acolo. Am intermediat un schimb de invitații între edili, i s-a făcut o invitație Primarului Sectorului 3 pentru a vizita Remida și Centrul Educațional Loris Malaguzzi și s-a încheiat un memorandum între Primăria Sectorului 3 și Reggio Emilia, există chiar un proiect aprobat de Consiliul Local al Sectorului 3 pentru un centru similar de reciclare creativă cu materiale pentru profesori și școli sau grădinițe, dar care nu a fost încă pus în practică. Acolo în Italia Primăria a făcut un depozit, a încheiat parteneriate cu agenții comerciali zonali, aceștia îi furnizează resturile, adică materialele reciclabile, iar profesorii vin și le iau gratuit, folosindu-se de ele drept material didactic. Centrul folosește și ca atelier unde experții în pedagogie îi învață pe cadrele didactice cum să transforme materialele reciclabile în materiale didactice”.

Edupedu.ro: Deplasarea în Italia a fost într-o vizită oficială, în calitate de secretar de stat?

Maria Manea: „Deplasarea în Italia a fost pe banii mei, am mers intr-o vizita acolo”. 

Reamintim că în momentul anunțării demisie din Ministerul Educației, Manea a spus pentru Edupedu.ro că motivul plecării din funcție este personal. „În ultimele luni am simțit epuizare fizică, având în vedere că reprezentam o demnitate publică și eram în același timp și mamă de copil de grădiniță, cu nevoie de atenție din partea mea. Am gândit că a fi expert în educație înseamnă, în primul rand, să susții deplin și armonios educația propriului copil. Atunci am luat hotărârea de a mă opri, de a-mi face alte planuri personale și profesionale. Deloc ușor, sunt 10 ani de management educațional, multă construcție și efort”.

Exit mobile version