Fostul secretar de stat din Ministerul Educației, Maria Manea, anunță că deschide o grădiniță privată. Anunțul vine a doua zi după apariția demisiei în Monitorul Oficial: Am plecat din minister tocmai ca să nu existe niciun conflict

4.578 de vizualizări
Foto: captură gradinitaequilibrum.ro/about/
Fostul secretar de stat de la Ministerul Educației, Maria Manea, anunță că deschide o grădiniță privată, apărând ca „fondator” pe site-ul acesteia. Reamintim că Manea și-a anunțat demisia în urmă cu câteva zile, iar miercuri seara decizia a apărut în Monitorul Oficial.

Contactată de Edupedu.ro Manea a spus că acum va depune actele pentru obținerea autorizării pentru funcționarea din toamnă, nu a făcut niciun demers atâta timp cât a fost demnitar și că investiția este făcută de firma soțului său într-un spațiu în care a existat o altă grădiniță.

Maria Manea a fost secretar de stat responsabil de proiectele cu finanțare externă. În declarațiile de interese apare acționar, încă din 2019, la firma „S.C. Promising Education”.

În fotografiile publicate pe site-ul respectiv se vede că spațiul este situat lângă Școala Națională de Studii Politicie și Administrative – SNSPA și clădirea Gameloft.

Edupedu.ro: Cum este finanțată investiția?

Maria Manea: „Banii sunt ai soțului meu, forma este a soțului meu, la firmă el este unic acționar și administrator”. 

Edupedu.ro: Cum ați cumpărat spațiul care apare în fotografiile de pe pagina grădiniței?

Maria Manea: „A funcționat o grădiniță înainte, în acest spațiu, era o grădiniță corporatista, iar soțul meu ii cunoștea pe proprietarul spațiului. Când au plecat corporatiștii spațiul a rămas liber”. 

Edupedu.ro: Dar cum au fost compatibile până acum munca pentru deschiderea grădiniței private și cea de secretar de stat de la minister?

Maria Manea: „Nu m-am ocupat până acum decât de a gândi spațiul de organizare și conceptul, de a amenaja curtea grădiniței, deci activitatea de aici nu a interferat deloc cu cea de la minister”. 

Edupedu.ro: Ați obținut autorizarea grădiniței, sau documente necesare de la instituții de educație, pentru grădiniță, din funcția de secretar de stat?

Maria Manea: „Dosarul pentru autorizare se depune până pe data de 29 aprilie. Va fi depus până la data aceea. Dosarul implica 3 cereri la ARACIP. Alte documente sunt avizele de la diverse instituții – Direcția de Sănătate și altele. Acele avize existau deja aici. Ele vor fi transferate pe firma nouă, nu necesită reluarea procedurilor, v-am spus, aici a fost tot grădiniță”. 

Edupedu.ro: Considerați că ați fost în vreun moment într-un conflict de interese fiind și în funcția de demnitate publică și pregătind grădinița privată?

Maria Manea: „În niciun moment. Am plecat de la minister tocmai pentru a nu exista un conflict de interese”. 

Edupedu.ro: Sunteți profesor titular la Colegiul Național Mihai Viteazul, profesor de Limba română, reveniți la catedră și în paralel veți conduce și grădinița privată?

Maria Manea: „Rămâne catedra rezervată deocamdată, mă gândesc dacă mă întorc la catedră, dacă mai sunt sau nu gata să o iau de la capăt acolo”. 

Edupedu.ro: Ați fost inspector coordonator, în perioada în care ați lucrat la Inspectoratul Școlar București, pentru învățământul preșcolar – de acolo a apărut ideea înființării unei grădinițe?

Maria Manea: „Nu, nu de acolo. Mi-a venit ideea când am hotărât sa merg împreună cu un consilier local de la Sectorul III în Reggio Emilia, în Italia, unde am văzut abordarea educațională și mi-am dat seama ca se pot face lucruri frumoase, dacă vrei.

Și am făcut tot ce am putut pentru a promova ceea ce am văzut acolo. Am intermediat un schimb de invitații între edili, i s-a făcut o invitație Primarului Sectorului 3 pentru a vizita Remida și Centrul Educațional Loris Malaguzzi și s-a încheiat un memorandum între Primăria Sectorului 3 și Reggio Emilia, există chiar un proiect aprobat de Consiliul Local al Sectorului 3 pentru un centru similar de reciclare creativă cu materiale pentru profesori și școli sau grădinițe, dar care nu a fost încă pus în practică. Acolo în Italia Primăria a făcut un depozit, a încheiat parteneriate cu agenții comerciali zonali, aceștia îi furnizează resturile, adică materialele reciclabile, iar profesorii vin și le iau gratuit, folosindu-se de ele drept material didactic. Centrul folosește și ca atelier unde experții în pedagogie îi învață pe cadrele didactice cum să transforme materialele reciclabile în materiale didactice”.

Edupedu.ro: Deplasarea în Italia a fost într-o vizită oficială, în calitate de secretar de stat?

Maria Manea: „Deplasarea în Italia a fost pe banii mei, am mers intr-o vizita acolo”. 

Reamintim că în momentul anunțării demisie din Ministerul Educației, Manea a spus pentru Edupedu.ro că motivul plecării din funcție este personal. „În ultimele luni am simțit epuizare fizică, având în vedere că reprezentam o demnitate publică și eram în același timp și mamă de copil de grădiniță, cu nevoie de atenție din partea mea. Am gândit că a fi expert în educație înseamnă, în primul rand, să susții deplin și armonios educația propriului copil. Atunci am luat hotărârea de a mă opri, de a-mi face alte planuri personale și profesionale. Deloc ușor, sunt 10 ani de management educațional, multă construcție și efort”.


7 comments
  1. Și – a făcut toate demersurile (avize, spatii, contracte semnate (mere, lapte, biscuiți sau,, masa caldă) și acum și-a dat demisia că, draga de ea n-avea cine să se ocupe de odorul ei…., dar nu spune că i se pot sifona bani în propria grădiniță cu foarte mare ușurință……,prin diversele contracte….!
    O întreb pe distinsa doamnă, dacă a avut această idee de afaceri și înainte să devină persoană publică?!

  2. Șmecherii astia securisti care decid soarta invatamantului din România pe salarii de zeci de mii de euro,isi inscriu copiii la gradinte ,scoli ,licee si universitati private in tara si in strainatate.Ei nu si lasa copiii sa i distruga sistemul de invatamant de stat pe care l guverneaza din Romania.

  3. Planurile personale sunt de inteles. Cine nu si-ar dori ,,ca copilul” ei sa aiba gradinita proprie. Apoi, cum creste sa-i poti oferii o scoala proprie, un liceu propriu si, de ce nu, o facultate proprie (daca sotu-i ,,potent financiar”, orice vis poate deveni realitate). ,,Planurile profesionale” insa n-au nici o treaba cu gradinita, evident. Au trecut-o ,,pe linie moarta”, fiindu-i ,,harazit” un viitor luminos? Fiind din Caracal, sigur, sigur nu se multumeste cu functia de ,,secretar de stat”. ,,Fondatoare de gradinita”? Ha, ha, ha, ati plecat asa usor pe fenta?

  4. D-le Peticila nu prea va faceti temele. Din ce-mi spune un amic ,,firma minune care ar sustine afacerea” e cu un singur angajat si e pe pierdere atat in 2019 cat si-n 2020 (usor de verificat, desigur, 28395237). ,,Fondatoarea” nici denumirea corecta a firmei sotului n-o stie (promissing ?), da’ nu-i de ,,condamnat” ca doar a fost profa de romana si nu de engleza, se intelege. Bine macar ca n-a sustinut ca are banii ,,de la nunta” sau din ,,meditatii”, ar zice naivii, multi, deja din ce in ce mai multi, de la an la an. Cat despre aluzia cu SNSPA-ul … va duce cu gandul ca s-ar putea sa-i fi repartizate alte sarcini mai importante avand in vedere ca in bogatul ,,sivi” si-a etalat si necesarele studii de la Academia Naţională de Informaţii ?

  5. Pai si cine ar vrea poporul sa-si deschida ,,o gradinita”? Un profesor? Ca din meditatii nu mai poti aduna nici macar de 2-3 apartamente pe care sa le inchiriezi. Nu mai e ca pe vremuri. ,,Blonda” lui base lua ,,spaga” 10% din contracte si nu-i greu de priceput ca tot ,,aparatul de stat” s-a prins rapid si-a devenit ,,obicei” iar cei ,,cu putere de decizie” s-au pus pe adunat neavand nici o retinere ca ,,proiectele” ar fi ,,cu finanțare externă”. Asta nu inseamna ca ,,fondatoarea” o fi facand la fel. Poate e exceptia de la regula, cine stie? Doar a mers ,,pe banii ei” in Italia si uite c-a reusit ,,sa infrateasca” sectorul 3 cu Reggio Emilia. S-a ales si cu ,,ideea”, este adevarat, ,,multa constructie” cu finalitate intr-o gradinita, dar bine macar ca totul s-a termint cu bine trecand in privat. Sau nu?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

VIDEO Pediatrul Mihai Craiu: Autoritățile sunt principalul vinovat de eșecul vaccinării familiei, de aprovizionare proastă cu vaccinuri, de trecerea de la sistemul centralizat – noi am făcut vaccinuri la școală

Autoritățile române “sunt principalul vinovat” pentru “eșecul vaccinării familiei”. Verdictul vine de la medicul pediatru Mihai Craiu, care a vorbit în emisiunea La Radio cu Andreea Esca, de la Europa…
Vezi articolul

Peste 20 de mii de semnături în 5 zile pentru petiția prin care zeci de licee pedagogice cer Ministerului Educației, Parlamentului și Președintelui să nu desființeze specializarea de învățător de la aceste școli

În cinci zile s-au strâns 21.600 de semnături pentru a susține petiția online prin care 29 de licee pedagogice cer să nu se desființeze specializarea de învățător de la aceste…
Vezi articolul

„Se pregătesc tăieri masive de clase la iniţiativa inspectoratelor şcolare sau a unităţilor de învăţământ, pe fondul scăderii populaţiei de vârstă şcolară / Solicităm realizarea unei anchete în rândul inspectorilor şcolari generali” – Consiliul Național al Elevilor

În întreaga ţară se pregătesc tăieri masive de clase din diferite unităţi de învăţământ preuniversitar, la iniţiativa inspectoratelor şcolare sau a unităţilor de învăţământ, pe fondul scăderii populaţiei de vârstă…
Vezi articolul