Franța: Toți elevii și profesorii de ciclu primar fac activități fizice timp de 30 de minute în fiecare zi / 150 de sportivi cunoscuți merg în școli să promoveze mișcarea

Foto: © Philippe DEVERNAY - education.gouv.fr

La clasele primare din Franța, toți elevii și profesorii fac mișcare câte o jumătate de oră în fiecare zi, transmite Ministerul Educației Naționale din Republică pe site-ul propriu, education.gouv.fr. Instituția amintește că, din septembrie 2022, măsura este valabilă în toate cele peste 36.000 de școli primare franceze, ca parte din “strategia națională sport-sănătate”.

Inițiativa “30 de minute de activitate fizică zilnică” a fost lansată la începutul anului școlar 2020-2021, dar ca pilotare, în cadrul pachetului de măsuri care însoțește pregătirea Jocurilor Olimpice de la Paris din 2024, conform sursei citate.

Profesorii sunt formați să includă în ore și activități fizice simple pentru a asigura continuitatea implementării celor 30 de minute de activitate fizică zilnică în școală. Pe lângă acest lucru, ministrul Educației Naționale și al Tineretului și ministrul Sportului și al Jocurilor Olimpice și Paralimpice au decis să formeze un grup de sportivi de înalt nivel, o “Echipa Franței de 30 de minute”, al cărei obiectiv este de a promova activitatea fizică în școală prin susținerea acestui program.

Potrivit sursei citate, fiecare dintre cei 150 de sportivi de nivel înalt s-a angajat să facă cel puțin o vizită la o școală la alegere în anul școlar 2022-2023 “pentru a discuta cu elevii despre beneficiile practicării sportului în fiecare zi pentru bunăstarea lor fizică și mentală. Acest schimb va conduce apoi la organizarea unei sesiuni de sport, de comun acord cu profesorii și directorii de școli”.

“Această măsură face parte din construcția unei națiuni sportive. Este concepută pentru a le oferi copiilor posibilitatea de a se implica într-o activitate fizică regulată și pentru a-i încuraja să facă sport, pentru a combate creșterea serioasă și masivă a fenomenului de sedentarism și a inactivității fizice. Au fost elaborate resurse educaționale pentru cadrele didactice”, mai scrie Ministerul Educației de la Paris în informarea sa.

ME din Franța mai susține și că “această schemă este, de asemenea, [una] socială, deoarece le permite copiilor să practice gratuit și obligatoriu o activitate într-un loc comun. Până în 2023, acest sistem va fi extins la toate cele 70.000 de unități sociale și medico-sociale (ESMS)”, adică în centrele de îngrijire a persoanelor cu deficiențe, conform sursei citate.

Citește și:
Școlile din Franța pot pilota câte două ore de sport în plus pe săptămână, iar Ministerul Educației le ajută să încheie parteneriate cu cluburile sportive din teritoriu
Exit mobile version