Funeriu: Ar trebui lungit anul școlar, vacanța de vară să aibă două luni. Copiii ar putea recupera astfel din materia pierdută

Anul școlar în România ar trebui lungit, adică vacanța de vară să nu mai țină trei luni, ci două, a declarat fostul ministru al Educației Daniel Funeriu, la B1TV. Măsura ar fi benefică nu doar în actualul context, pentru recuperarea lecțiilor ce au fost pierdute prin învățământul online, ci și pe termen lung. Mai exact, el a explicat că materia predată în școlile românești nu e mai grea, ci e predată într-un timp mult mai scurt, iar această problemă se poate rezolva prin lungirea anului școlar.

„Cred că e oportună o lungire a anului școlar. S-a pierdut foarte mult timp. Nu e nicio catastrofă dacă în loc de trei luni am avea doar două luni vacanță în acest an. Oricum, România are cel mai scurt an școlar din Europa. De aceea se spune fals că materia e prea îngrămădită. Materia nu e mai grea decât în alte țări, e chiar mai ușoară, dar ea trebuie livrată de profesori într-un timp mult prea scurt. Deci ar fi un bun moment să lungim anul școlar și, eventual, să rămână mai lung decât e acum”, a declarat Funeriu.

Fostul ministru al Educației a mai spus că, din păcate, în contextul pandemiei se va vedea și o diferență între copiii ai căror părinți se ocupă de pregătirea lor și copiii ai căror părinți nu au vrut sau nu au putut să le acorde mai multă atenție în perioada școlii online.

„Redeschiderea școlilor este cea mai bună decizie”

El a lansat și un apel către ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, să dea ordin inspectoratelor școlare „să pregătească revenirea la școală impecabil din punct de vedere al incendiilor. Nu ne putem permite o catastrofă în școli. Ar fi tragic!”.

Fostul ministru al Educației a mai spus că elevii ar fi avut foarte mult de suferit dacă școlile nu s-ar fi deschis acum.

„Cred că e important să fim cât mai calmi, să lăsăm deoparte disputele politice, cred că ar fi foarte bine ca toată lumea să înțeleagă urgența revenirii la școală. E, din punctul meu de vedere, cea mai bună decizie dintre deciziile proaste pe care pandemia ne obligă să le luăm. Nimeni nu e fericit să închidă școlile, dar e limpede că trebuie redeschise altminteri copiii vor avea foarte mult de suferit”, a spus Funeriu.

El mai este de părere că autoritățile locale ar trebui să-și asume un rol mai consistent în ceea ce privește funcționarea școlilor. „Mă refer aici mai ales la municipii. Pentru că acum se fac planurile cum să cheltuiască România fondurile europene care vor veni, e foarte, foarte important ca autoritățile locale să preia anumite decizii și acest test al redeschiderii școlilor e un test și pentru autoritățile locale”.

„Nu vă îmbulziți la poarta școlii”

Fostul ministru i-a rugat pe părinți să nu se îmbulzească la poarta școlii. „Al patrulea lucru care mi se pare esențial: Oameni buni, totul ține de noi și de cum respectăm regulile! Dacă nu ne mai îmbulzim la poarta școlilor, dacă avem o înțelepciune să le spunem de acasă copiilor cum să respecte lucrurile, evident vă totul se va petrece mai bine. Iau exemplul Republicii Moldova, unde activez de ceva vreme: școlile funcționează, ele sunt deschise, foarte puține sunt închise, oamenii s-au adaptat, numărul de cazuri din cauza școlilor nu e mai mare decât în general în societate. Deci se poate, trebuie să înțelegem că schimbarea vine din noi”, a declarat fostul ministru al Educației.

Funeriu a mai spus că ar trebui încurajate meditațiile făcute într-un sistem corect: „Aș vrea să mai spun ceva care cu siguranță merge contracurentului, dar cred că e corect: autoritățile să încurajeze meditațiile. Lupta acum e să livrăm cât mai multe conținuturi copiilor. Că acestea sunt livrate de școală, prin meditații, printr-un sistem corect, e important ca prin toate mijloacele să ne asigurăm că ajung la copii cât mai multe conținuturi”.

Sursă foto: Facebook/Daniel Funeriu

Citește și:
VIDEO Cîmpeanu: Trebuie organizate concursuri pentru inspectorii școlari generali și adjuncți, în luna martie-aprilie maximum, pentru ca mai apoi să putem organiza concursuri și pentru directorii de școli
VIDEO Dialog Robert Cazanciuc (PSD) – Daniel Funeriu: Deschiderea școlilor e un proiect național, ar trebui un dialog și cu opoziția
Daniel Funeriu: Există o minciună gogonată referitoare la performanța ‘liceelor bune’. Principala sursă de dezvoltare a IQ-ului național stă în ridicarea nivelului elevilor cu performanțe slabe
Exit mobile version