Impactul crizei economice ar putea fi decontat de copiii din familii vulnerabile, avertizează organizația Salvați Copiii, care publică rezultatele unei cercetări în rândul a aproape 800 de familii cu 1.900 de copii

Foto: 67460359 / Poor School © Meinzahn | Dreamstime.com

Majoritatea covârșitoare (95%) a familiilor vulnerabile participante la un studiu Salvați Copiii se află în situația de a nu putea acoperi nevoi de bază, cum ar fi medicamente sau consultații medicale pentru o problemă de sănătate a copilului, alimente sau alte bunuri de strictă necesitate pentru copii, facturile cu utilitățile locuinței (curent electric, gaze, telefonie, internet), cheltuieli legate strict de educația copiilor (transportul copiilor între casă și școală, rechizite, manuale), pe fondul crizei socio-economice, transmite organizația într-un comunicat.

Datele anchetei realizate de Salvați Copiii România arată că 96% dintre aceste familii au indicat printre sursele de venit transferurile sociale (alocații, indemnizații, burse și ajutoare sociale); pentru mai mult de 1 din 10 gospodării (12%) aceste beneficii reprezintă unica sursă de venit.

Concret, analiza are la bază un chestionar completat la nivelul unui număr de 790 de gospodării, însumând 3.570 de persoane, dintre care 1.942 de copii.

Eșantionul nu este probabilistic, gospodăriile fiind toate afectate de unul sau mai mulți factori de vulnerabilitate care au stat la baza includerii copiilor sau adulților în programele de sprijin ale Organizației Salvați Copiii. Completarea chestionarului a fost asistată, prin intermediul asistenților sociali ai Salvați Copiii România.

Chestionarele au fost completate în perioada 21 – 31 octombrie 2022, în 11 județe și Municipiul București, distribuția pe medii de locuire fiind: 518 gospodării (însumând 2.282 persoane, din care 1.229 copii) din București și municipii reședință de județ, 88 de gospodării (385 de persoane din care 237 de copii) din orașe mici și 184 de gospodării (903 persoane din care 476 copii) din mediul rural.

De Ziua Internațională a Drepturilor Copilului, Organizația Salvați Copiii România recomandă autorităților să identifice și să implementeze de urgență măsuri prin care să se asigure că impactul crizei economice nu va fi decontat de copiii care deja se confruntă cu anumiți factori de vulnerabilitate: 41,5% dintre copiii din România, adică 1,5 milioane de copii, sunt afectați de lipsa de venituri ale familiei care să asigure supraviețuirea sau un trai decent, de izolarea socială și educațională, de lipsa de acces la nutriție în acord cu vârsta și nevoile biologice ale copilului și la servicii socio-educaționale și de sănătate de calitate.

Ancheta mai relevă că:

În ceea ce privește pensiile, ele se numără printre sursele de venit ale 18% dintre gospodării, pentru 4% reprezentând sursă unică (exceptând celelalte transferuri sociale), iar în cazul a 3% o singură pensie reprezintă unicul venit al familiei.

Analizând răspunsurile la întrebările privind categoriile de cheltuieli care s-au majorat, observăm că cele mai multe gospodării sunt nevoite să cheltuiască mai mult pentru utilități și alimente, urmate de sănătate (medicamente și controale medicale) și educație (transport spre și dinspre școală, rechizite și manuale).

Comunicatul integral, aici, în format .pdf:

Foto: © Meinzahn | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Exit mobile version