Impactul crizei economice ar putea fi decontat de copiii din familii vulnerabile, avertizează organizația Salvați Copiii, care publică rezultatele unei cercetări în rândul a aproape 800 de familii cu 1.900 de copii

333 de vizualizări
Foto: 67460359 / Poor School © Meinzahn | Dreamstime.com
Majoritatea covârșitoare (95%) a familiilor vulnerabile participante la un studiu Salvați Copiii se află în situația de a nu putea acoperi nevoi de bază, cum ar fi medicamente sau consultații medicale pentru o problemă de sănătate a copilului, alimente sau alte bunuri de strictă necesitate pentru copii, facturile cu utilitățile locuinței (curent electric, gaze, telefonie, internet), cheltuieli legate strict de educația copiilor (transportul copiilor între casă și școală, rechizite, manuale), pe fondul crizei socio-economice, transmite organizația într-un comunicat.

Datele anchetei realizate de Salvați Copiii România arată că 96% dintre aceste familii au indicat printre sursele de venit transferurile sociale (alocații, indemnizații, burse și ajutoare sociale); pentru mai mult de 1 din 10 gospodării (12%) aceste beneficii reprezintă unica sursă de venit.

Concret, analiza are la bază un chestionar completat la nivelul unui număr de 790 de gospodării, însumând 3.570 de persoane, dintre care 1.942 de copii.

Eșantionul nu este probabilistic, gospodăriile fiind toate afectate de unul sau mai mulți factori de vulnerabilitate care au stat la baza includerii copiilor sau adulților în programele de sprijin ale Organizației Salvați Copiii. Completarea chestionarului a fost asistată, prin intermediul asistenților sociali ai Salvați Copiii România.

Chestionarele au fost completate în perioada 21 – 31 octombrie 2022, în 11 județe și Municipiul București, distribuția pe medii de locuire fiind: 518 gospodării (însumând 2.282 persoane, din care 1.229 copii) din București și municipii reședință de județ, 88 de gospodării (385 de persoane din care 237 de copii) din orașe mici și 184 de gospodării (903 persoane din care 476 copii) din mediul rural.

De Ziua Internațională a Drepturilor Copilului, Organizația Salvați Copiii România recomandă autorităților să identifice și să implementeze de urgență măsuri prin care să se asigure că impactul crizei economice nu va fi decontat de copiii care deja se confruntă cu anumiți factori de vulnerabilitate: 41,5% dintre copiii din România, adică 1,5 milioane de copii, sunt afectați de lipsa de venituri ale familiei care să asigure supraviețuirea sau un trai decent, de izolarea socială și educațională, de lipsa de acces la nutriție în acord cu vârsta și nevoile biologice ale copilului și la servicii socio-educaționale și de sănătate de calitate.

 • Pentru 98% dintre gospodăriile chestionate în proiect, cheltuielile s-au majorat, față de toamna anului trecut;
 • Peste o treime din eșantion este reprezentată de gospodării care se văd nevoite să reducă mai mult de 5 categorii de cheltuieli relevante pentru nivelul de trai. 
 • Cele mai multe familii, 53%, își îndreaptă speranța către actorii non-statali (ong-uri, biserică), în timp ce doar 16% dintre răspunsurile primite indică speranța că autorităților vor iniția măsuri de sprijin menite să ajute familiile să depășească dificultățile resimțite în această perioadă. 
 • Potrivit datelor oficiale Eurostat,  în 2021, 1.508.000 de copii din România (41,5%) se aflau în risc de sărăcie sau excluziune socială. De Ziua Internațională a Drepturilor Copilului, Organizația Salvați Copiii România recomandă autorităților să identifice și să implementeze de urgență măsuri prin care să se asigure că impactul crizei economice nu va fi decontat de copiii care deja se confruntă cu anumiți factori de vulnerabilitate.

Ancheta mai relevă că:

 • 19% dintre gospodării primesc sume de bani de la rudele care muncesc în străinătate, iar pentru 5% aceste sume reprezintă unicul venit al familiei (exceptând transferurile sociale). pentru 98% dintre gospodării, cheltuielile s-au majorat. 
 • Peste o treime din gospodării (34%) se bazează (și) pe venituri din munca ocazională, iar pentru aproape o cincime din eșantion (18%) aceste venituri sunt unica sursă de bani a familiei (exceptând transferurile sociale). Mai mult decât atât, 14% din gospodării se bazează doar pe munca ocazională a unui singur membru al familiei.

În ceea ce privește pensiile, ele se numără printre sursele de venit ale 18% dintre gospodării, pentru 4% reprezentând sursă unică (exceptând celelalte transferuri sociale), iar în cazul a 3% o singură pensie reprezintă unicul venit al familiei.

 • Jumătate dintre gospodării încearcă să facă economii la utilități și alimente, aspect care riscă să afecteze bunăstarea copiilor. În același timp, este îngrijorător să observăm că, în contextul socioeconomic actual, și cheltuielile legate de educație și sănătate copiilor sunt diminuate în multe familii pentru a face față valului de scumpiri. În ceea ce privește alte cheltuieli pe care familiile le reduc sau la care renunță, cel mai frecvent indicate sunt vacanțele/activitățile de timp liber și renovarea locuinței.
 • În ceea ce privește evoluția veniturilor familiei față de toamna anului trecut (”În comparație cu anul trecut (toamna 2021), în perioada aceasta (toamna 2022), cum sunt veniturile familiei dumneavoastră?”), 2 din 5 gospodării (40%) spun că au venituri mai mici, pentru un procent similar (41%) veniturile sunt la fel, în timp ce doar 18% dintre familiile din eșantion se bucură de venituri majorate.
 • Doar 5% dintre gospodăriile vulnerabile nu se află în situația de a nu putea răspunde unor categorii de nevoi esențiale – medicamente sau consultații medicale pentru o problemă de sănătate a copilului/copiilor, alimente sau alte bunuri de strictă necesitate pentru copii, achitarea facturilor cu utilitățile locuinței (curent electric, gaze, telefonie, internet) , cheltuieli legate strict de educația copiilor (transportul copiilor între casă și școală, rechizite, manuale), cheltuieli legate de implicarea copiilor în activități extrașcolare și oferirea de cărți, jocuri sau jucării, îmbrăcăminte/încălțăminte adecvate pentru copii și îmbrăcăminte/încălțăminte adecvate pentru adulții din familie.
 • La întrebarea privind evoluția cheltuielilor familiei (”În comparație cu anul trecut (toamna 2021), cum s-au modificat cheltuielile familiei dumneavoastră din luna aceasta (toamna 2022)?”) doar 15 dintre familiile din eșantion (2%) au menționat că nivelul acestor cheltuieli nu ar fi crescut. În schimb, pentru 98% dintre gospodării, cheltuielile s-au majorat.

Analizând răspunsurile la întrebările privind categoriile de cheltuieli care s-au majorat, observăm că cele mai multe gospodării sunt nevoite să cheltuiască mai mult pentru utilități și alimente, urmate de sănătate (medicamente și controale medicale) și educație (transport spre și dinspre școală, rechizite și manuale).

 • Pentru a putea face față acestor creșteri semnificative ale costurilor, cele mai multe dintre gospodăriile cuprinse în analiză (92%) se văd nevoite să facă economii semnificative, reducând în mod intenționat cheltuielile familiei pentru bunuri și servicii.

Comunicatul integral, aici, în format .pdf:

Foto: © Meinzahn | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Chioșcurile din școli și din apropierea acestora intră în verificarea autorităților, pentru eliminarea produselor tip fast-food. Inspectoratul București și Protecția Consumatorului anunță și o campanie de educare a copiilor să citească etichetele produselor

Autoritatea pentru Protecția Consumatorului anunță că începe verificarea școlilor și liceelor din București, “pentru a ne asigura că sunt respectate toate normele în vigoare privind produsele comercializate în unitățile de…
Vezi articolul

Florian Lixandru, Ministerul Educației: Este foarte important pentru cadrele didactice să știe să lucreze diferențiat cu elevii. Se impun, poate, anumite programe de formare pentru cadre didactice

Secretarul de stat în Ministerul Educației, Florian Lixandru, a spus că “este foarte important pentru cadrele didactice să știe să lucreze diferențiat cu elevii” și că “se impun, poate, anumite…
Vezi articolul