În ce fel s-au terminat acțiunile de protest ale sindicatelor profesorilor, în Anglia: oferta guvernului a fost acceptată prin votul tuturor membrilor / Fără greve pentru salarii în toamnă, dar “pentru anul viitor este cu totul altă discuție”

ID © Andrew Sutherland | Dreamstime.com

Decizii luate prin votul tuturor membrilor, separarea problemei salariale de celelalte probleme ale profesorilor și promisiunea de a presa din nou, după un an, pentru creșteri suplimentare: așa se încheie, în Anglia, mișcarea de protest a profesorilor care cereau salarii mai mari, protest care a afectat, prin greve extinse, ultima jumătate a anului școlar și amenința să perturbe și următorul an, începând din septembrie.

În Anglia, cele patru federații sindicale mari din educație au anunțat, luni seară, că membrii lor au acceptat o propunere a guvernului de creștere a salariilor în medie cu 6,5%, potrivit The Guardian. Cele patru organizații aveau în vedere reluarea protestelor în toamnă, în noul an școlar, în cazul în care nu ajungeau la o înțelegere cu guvernul, în continuarea grevelor care au afectat școala în ultimele șase luni, în care, la nivel național sau regional, activitățile educaționale au fost întrerupte de mai multe ori prin acțiuni de câte o zi.

Inițial, liderii sindicatelor ASCL, NAHT, NASUWT și NEU au anunțat că ei susțin oferta creșterii de 6,5%, făcută de guvern. Primele sindicate care au acceptat propunerea au fost NEU și ASCL, potrivit BBC. Membrii celorlalte două au acceptat la rândul lor, ulterior, propunerea.

Acest lucru s-a făcut prin votul membrilor, nu prin decizia liderilor sindicali: potrivit The Guardian, în cazul NEU, de exemplu, 60% dintre membri au votat, iar dintre cei care au făcut-o 86% au ales să accepte oferta guvernului. Procentul a fost de 77,5% dintre membri în cazul sindicatului NASUWT și de 85% dintre membri în cazul NAHT. 

Potrivit publicației citate, sindicatele au atras, însă, atenția că, deși oferta guvernului este superioară celor precedente, ea este departe de a rezolva decalajele produse în ultimul deceniu. În aceste condiții, ele atrag atenția că este un acord de moment, iar “pentru anul viitor este cu totul altă discuție”, după cum a spus un lider al sindicatului NEU.

Tot o cu totul altă discuție este volumul de muncă prea mare, potrivit unui alt sindicat, NASUWT, iar acest subiect poate determina acțiuni sindicale separate.

Și chiar și în cazul discuțiilor pe tema ofertei guvernului privind salariile sindicatele au pus accentul dorințele nemulțumiților, NEU arătând, de exemplu, că 14% dintre membrii săi votanți, însemnând peste 25.000 de oameni, au votat împotriva ofertei și în favoarea unei acțiuni de protest extinse.

Iar cele patru organizații au atras atenția că vor continua campania lor de creștere a finanțării în sistemul de educație.

BBC amintește regulile de declanșare a grevelor în Anglia:

Există, totuși, o imagine generală a acțiunilor de protest: Începând din 1 februarie a.c., grevele au fost organizate în zile disparate, la nivel național sau pe regiuni, conform unui program relativ cunoscut din timp.  

Photo © Andrew Sutherland | Dreamstime.comDreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Exit mobile version