În concursul de directori “li se face vânt unora pregătiți și corecți, pentru a menține interimar, pe funcții, oameni care nu pot trece nici măcar examenul scris” / Situația e posibilă în urma unor schimbări în metodologie – senatorul Ștefan Pălărie

Ștefan Pălărie / Foto: Facebook.com

Din metodologia actuală pentru posturile de directori de școli au dispărut prevederi care existau în metodologia din 2016, ce prevedea că, în funcțiile rămase vacante, nu pot fi numite, între altele, persoane care s-au prezentat la concurs, dar nu au fost admise, semnalează vineri, pe Facebook, senatorul USR Ștefan Pălărie. El acuză “noua  practică pe care o semnalează mai mulți în țară”, prin care, afirmă el, “li se face vânt unora pregătiți și corecți, pentru a menține interimar, pe funcții, oameni care nu pot trece nici măcar examenul scris”. Edupedu.ro a semnalat, săptămâna aceasta, două astfel de cazuri, la Nana – Călărași și Turburea – Gorj.

Senatorul scrie în mesajul său:

“Metodologia pentru ocuparea funcțiilor de conducere din 2016 a fost menținută următoarea interdicție, clară, despre care vorbeam și mai sus, dar care, între timp, în 2021, a fost uitată sau eliminată. În interesul cui? Cred că e evident:

„Nu pot fi numite în funcțiile rămase vacante sau în cele care se vacantează între perioadele de concurs:

a) persoanele care până la organizarea concursului au ocupat funcții de director sau de director adjunct în unitatea de învățământ respectivă și nu au participat la concurs;

b) persoanele care s-au prezentat la concurs, dar nu au fost admise”.”

El face astfel trimitere la Metodologia privind organizarea și desfășurarea concursului de director și director adjunct din 2016, în forma de bază.

Și dă drept exemplu cazul concursului de la școala din Nana și comentează că “pentru a-i menține pe funcții pe unii directori interimari, puși acolo din pix, cei care concurează cinstit sunt respinși. Aceeași poveste pe care o tot auzim în orice domeniu, aproape”.

Ștefan Pălărie afirmă că “Ministerul Educației nu poate lăsa lucrurile să degenereze” și că “domnul ministru are toate pârghiile necesare să remedieze situația”.

Din mesajul senatorului pe Facebook:

“Autoritățile care organizează concursul național nu trebuie să stea surde și oarbe la aceste practici. Le solicit să intervină și să verifice toate situațiile reclamate, unde concursul a fost deturnat și transformat într-o armă politică împotriva oamenilor competenți. Ministerul Educației nu poate lăsa lucrurile să degenereze.

Încă ceva. Nu cred că este o coincidență, văzând evoluția concursurilor, că în contractele de management pentru directorii interimari NU mai există acea prevedere care bloca accesul la funcția de director interimar, dacă persoana avea un concurs la care a picat. Mă și întreb dacă aceste contracte ar rezista unei instanțe, în felul defectuos în care sunt făcute? 

Domnul ministru are toate pârghiile necesare să remedieze situația și să înceteze mandatul interimar al tuturor directorilor care nu au participat la un concurs sau care au picat la proba scrisă.”

Edupedu.ro a descris, miercuri, situația din Nana, unde un profesor susține că ar fi fost respins la interviu, în concursul de director la școala locală, pentru că membri ai comisiei erau “înclinați” să o sprijine pe actuala directoare, care ar rămâne în post deși ar fi picat la proba scrisă.

Tot miercuri, Edupedu.ro a semnalat relatarea presei locale privind o situație asemănătoare din Gorj, unde ar fi fost favorizată să rămână în funcție actuala directoare, deși aceasta “n-a reușit să treacă nici măcar de proba scrisă la acest concurs”.

Exit mobile version