În concursul de directori “li se face vânt unora pregătiți și corecți, pentru a menține interimar, pe funcții, oameni care nu pot trece nici măcar examenul scris” / Situația e posibilă în urma unor schimbări în metodologie – senatorul Ștefan Pălărie

24.353 de vizualizări
Ștefan Pălărie / Foto: Facebook.com
Din metodologia actuală pentru posturile de directori de școli au dispărut prevederi care existau în metodologia din 2016, ce prevedea că, în funcțiile rămase vacante, nu pot fi numite, între altele, persoane care s-au prezentat la concurs, dar nu au fost admise, semnalează vineri, pe Facebook, senatorul USR Ștefan Pălărie. El acuză “noua  practică pe care o semnalează mai mulți în țară”, prin care, afirmă el, “li se face vânt unora pregătiți și corecți, pentru a menține interimar, pe funcții, oameni care nu pot trece nici măcar examenul scris”. Edupedu.ro a semnalat, săptămâna aceasta, două astfel de cazuri, la Nana – Călărași și Turburea – Gorj.

Senatorul scrie în mesajul său:

“Metodologia pentru ocuparea funcțiilor de conducere din 2016 a fost menținută următoarea interdicție, clară, despre care vorbeam și mai sus, dar care, între timp, în 2021, a fost uitată sau eliminată. În interesul cui? Cred că e evident:

„Nu pot fi numite în funcțiile rămase vacante sau în cele care se vacantează între perioadele de concurs:

a) persoanele care până la organizarea concursului au ocupat funcții de director sau de director adjunct în unitatea de învățământ respectivă și nu au participat la concurs;

b) persoanele care s-au prezentat la concurs, dar nu au fost admise”.”

El face astfel trimitere la Metodologia privind organizarea și desfășurarea concursului de director și director adjunct din 2016, în forma de bază.

Și dă drept exemplu cazul concursului de la școala din Nana și comentează că “pentru a-i menține pe funcții pe unii directori interimari, puși acolo din pix, cei care concurează cinstit sunt respinși. Aceeași poveste pe care o tot auzim în orice domeniu, aproape”.

Ștefan Pălărie afirmă că “Ministerul Educației nu poate lăsa lucrurile să degenereze” și că “domnul ministru are toate pârghiile necesare să remedieze situația”.

Din mesajul senatorului pe Facebook:

“Autoritățile care organizează concursul național nu trebuie să stea surde și oarbe la aceste practici. Le solicit să intervină și să verifice toate situațiile reclamate, unde concursul a fost deturnat și transformat într-o armă politică împotriva oamenilor competenți. Ministerul Educației nu poate lăsa lucrurile să degenereze.

Încă ceva. Nu cred că este o coincidență, văzând evoluția concursurilor, că în contractele de management pentru directorii interimari NU mai există acea prevedere care bloca accesul la funcția de director interimar, dacă persoana avea un concurs la care a picat. Mă și întreb dacă aceste contracte ar rezista unei instanțe, în felul defectuos în care sunt făcute? 

Domnul ministru are toate pârghiile necesare să remedieze situația și să înceteze mandatul interimar al tuturor directorilor care nu au participat la un concurs sau care au picat la proba scrisă.”

Edupedu.ro a descris, miercuri, situația din Nana, unde un profesor susține că ar fi fost respins la interviu, în concursul de director la școala locală, pentru că membri ai comisiei erau “înclinați” să o sprijine pe actuala directoare, care ar rămâne în post deși ar fi picat la proba scrisă.

Tot miercuri, Edupedu.ro a semnalat relatarea presei locale privind o situație asemănătoare din Gorj, unde ar fi fost favorizată să rămână în funcție actuala directoare, deși aceasta “n-a reușit să treacă nici măcar de proba scrisă la acest concurs”.


9 comments
 1. În toată România este aceași situație. Directori care nu au promovat examenul vor fi numiți în funcție. Iar pe cei care au promovat, ISJ-ul i-a avertizat să nu își aleagă acele școli căci vor avea probleme.

 2. E aberant ca să rămână în continuare în funcția de director, un candidat care nu a luat concursul. Sunt mulți în aceasta situație. Atunci de ce s-a mai organizat concurs? Sa dea lege ca sunt numiți și gata. Nu va lăsați d-ul senator, luptați ptr a se respecta legea.
  Au fost și exemple de teste grila, ce se mai așteaptă? De ce sa se mai organizeze un al 2-lea concurs, ptr aceeași oameni. Peste o luna vor lua examenul? Poate se va organiza și al 3-lea concurs… 🤔

 3. Adică cei care au nu au promovat rămân pe posturile de directori? Dacă e așa, nu prea este etic. Dai concurs pentru o funcție, nu promovezi dar deții funcția……….. Bun exemplu pentru elevi.

 4. Nu este asa deloc ! Cei care au picat interviul , au posibilitatea sa depuna contestatie, care se va corecta in alt judet. Mai degraba, cred ca nu au fost pregatiți. Metodologia veche, prevedea acest lucru, dar de unde se stie ca daca nu ai participat la concurs, nu esti competent…? Asa s-au trezit numiti oameni in functie care nu voiau sa fie directori. Cel mai bine ar fi sa se faca contestatie…daca domnii care au picat interviul, suspecteaza abuzuri, au posibilitatea de a face contestatie. Contestatie se corecteaza in alt judet, si nu cred ca si cei de acolo vor ” complota ” împotriva lor…

 5. si la Apahida, jduetul Cluj, situatia este similara, va rugam sa ne ajutati pe plan national cu un concurs corect.
  in comisia de interviu a fost numita prof de matematica Maria Stanciu, nasa directoarei Sonkodi Diana, candidat in concurs. Consilierul local ales, Nacu Viorel are copilul la scoala din Apahida, este membru on consiliul de administratie al scolii, alaturi de Maria Stanciu, si al doilea profesor nominaliza din partea scolii, Kun Melinda. De facut precizarea ca profesor Kun Melinda a fost vecina de bloc cu Sonkodi Diana si sunt prietene foarte bune.
  Rugam sa mediatizati cazul.

 6. Nu mai este nimic surprinzator la concursul pentru directori organizat la Calarasi. Multe lucrari scrise au fost contestate de candidati, iar dupa recorectare au existat diferente chiar si de un punct (astfel dupa contestatie mulți candidati au promovat). Se poate verifica acest lucru pe site-ul http://www.isj-cl.ro (rezultate inainte de contestatii și rezultate finale dupa contestatii).
  Cum a fost posibila aceasta diferenta de un punct, desi vorbim de un examen grila? Plus faptul ca lucrarile au fost corectate aici, la Inspectorat si s-au putut face interventii.
  De asemenea, unor candidati care nu s-au prezentat la proba scrisa li s-a promis numirea pe post.
  Am depus o sesizare la Ministerul Educatiei cu aspectele prezentate mai sus, insa pana acum nu a fost luata nici o masura cu privire la concursul de directori din Calarasi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like