În localități cu rată de incidență sub 3 la mie, să se renunțe la pragul minim de vaccinare a personalului din școli, propune ministrul Cîmpeanu

colegiile universitare la care se intră fără BAC

Sorin Cîmpeanu / Foto: Gov.ro

“Voi propune următorul lucru: în localitățile în care rata de incidență este mai mică de 3 la mie, să se poată renunța la acest prag minim de vaccinare” de 60% dintre angajații școlilor, peste care școlile pot funcționa cu prezență fizică, a declarat luni, la Digi 24, ministrul Educației Sorin Cîmpeanu. “Aceasta va fi propunerea pe care eu ca ministru al Educației o voi asuma în raport cu autoritățile sanitare”, a spus el.

“În acest fel, am putea da posibilitatea, în acele localități din mediul rural în care nu sunt infectați, dar nici suficient de mulți vaccinați, să poată deschide școala cu prezență fizică”, a spus ministrul.

Întrebat care este explicația pentru pragul de 3 la mie și nu alt prag, Sorin Cîmpeanu a spus că “un prag trebuie să existe undeva” și a făcut trimitere la discuțiile despre pragul de 60% pentru rata de vaccinare a personalului din școli.

El a precizat că săptămâna aceasta lucrurile vor funcționa “după regulile cunoscute”.

Sorin Cîmpeanu – declarațiile pentru Digi 24 pe tema renunțării la pragul de vaccinare în localitățile cu incidență sub 3 la mie, detaliat:

“În măsura în care autoritățile sanitare sunt de acord, voi propune următorul lucru: în localitățile în care rata de incidență este mai mică de 3 la mie, să se poată renunța la acest prag minim de vaccinare. În acest fel, am putea da posibilitatea, în acele localități din mediul rural în care nu sunt infectați, dar nici suficient de mulți vaccinați, să poată deschide școala cu prezență fizică. Atrag atenția că tocmai în aceste școli din mediul rural predarea online este cea mai deficitară.”

“Aceasta va fi propunerea pe care eu ca ministru al Educației o voi asuma în raport cu autoritățile sanitare.”

Întrebat când va exista o decizie: “Vom vedea. Oricum, săptămâna aceasta lucrurile se desfășoară după regulile cunoscute. Am anunțat deja că la nivelul zilei de vineri în această săptămână vom avea rata de vaccinare defalcată pe structuri. (…)”

Explicație pentru pragul de 3 la mie: “Același lucru s-a spus și când am avut de ales între varianta 1 – care mi s-a propus și pe care am refuzat-o, a ține toate școlile și grădinițele închise, ceea ce e inacceptabil, pentru că în acest fel distrugem acest popor – și varianta 2, care de asemenea nu era acceptabilă, pentru că am fi negat pandemia, de a ține toate școlile și grădinițele deschise. Trebuia un prag și acel prag a fost de 60%. Deși OMS a recomandat 70% rată de imunizare pentru a asigura imunizarea de grup, cu luarea în considerare a persoanelor trecute prin boală, (…) am decis coborârea pragului la 60% fără includerea acestor persoane trecute prin boală. Un prag trebuie să existe undeva, pentru a departaja ce putem deschide cu prezență fizică, încercând să creăm un mediu cât mai sigur pentru elevi și cadre didactice și ce nu putem deschide încă cu prezență fizică (…)”.

Localitățile care au în prezent o rată de incidență mai mare sau egală cu 3 la mie, deci cele pentru care NU se va aplica excepția propusă de ministrul Cîmpeanu, sunt următoarele, conform ultimelor date CNSU:
Citește și: În jumătate dintre localitățile fără niciun caz de Covid-19 raportat, elevii nu pot merge la clasă pentru că școlile au sub 60% dintre angajați vaccinați / În 3 comune, semnalul de telefonie necesar școlii online e slab sau inexistent
Exit mobile version