În localități cu rată de incidență sub 3 la mie, să se renunțe la pragul minim de vaccinare a personalului din școli, propune ministrul Cîmpeanu

7.242 de vizualizări
colegiile universitare la care se intră fără BAC
Sorin Cîmpeanu / Foto: Gov.ro
“Voi propune următorul lucru: în localitățile în care rata de incidență este mai mică de 3 la mie, să se poată renunța la acest prag minim de vaccinare” de 60% dintre angajații școlilor, peste care școlile pot funcționa cu prezență fizică, a declarat luni, la Digi 24, ministrul Educației Sorin Cîmpeanu. “Aceasta va fi propunerea pe care eu ca ministru al Educației o voi asuma în raport cu autoritățile sanitare”, a spus el.
  • Edupedu.ro a semnalat, duminică, situația localităților fără niciun caz de infectare Covid-19, dintre care jumătate nu pot asigura școală cu prezență fizică deoarece rata de vaccinare a personalului școlar este sub 60% – citește pe larg.

“În acest fel, am putea da posibilitatea, în acele localități din mediul rural în care nu sunt infectați, dar nici suficient de mulți vaccinați, să poată deschide școala cu prezență fizică”, a spus ministrul.

Întrebat care este explicația pentru pragul de 3 la mie și nu alt prag, Sorin Cîmpeanu a spus că “un prag trebuie să existe undeva” și a făcut trimitere la discuțiile despre pragul de 60% pentru rata de vaccinare a personalului din școli.

El a precizat că săptămâna aceasta lucrurile vor funcționa “după regulile cunoscute”.

Sorin Cîmpeanu – declarațiile pentru Digi 24 pe tema renunțării la pragul de vaccinare în localitățile cu incidență sub 3 la mie, detaliat:

“În măsura în care autoritățile sanitare sunt de acord, voi propune următorul lucru: în localitățile în care rata de incidență este mai mică de 3 la mie, să se poată renunța la acest prag minim de vaccinare. În acest fel, am putea da posibilitatea, în acele localități din mediul rural în care nu sunt infectați, dar nici suficient de mulți vaccinați, să poată deschide școala cu prezență fizică. Atrag atenția că tocmai în aceste școli din mediul rural predarea online este cea mai deficitară.”

“Aceasta va fi propunerea pe care eu ca ministru al Educației o voi asuma în raport cu autoritățile sanitare.”

Întrebat când va exista o decizie: “Vom vedea. Oricum, săptămâna aceasta lucrurile se desfășoară după regulile cunoscute. Am anunțat deja că la nivelul zilei de vineri în această săptămână vom avea rata de vaccinare defalcată pe structuri. (…)”

Explicație pentru pragul de 3 la mie: “Același lucru s-a spus și când am avut de ales între varianta 1 – care mi s-a propus și pe care am refuzat-o, a ține toate școlile și grădinițele închise, ceea ce e inacceptabil, pentru că în acest fel distrugem acest popor – și varianta 2, care de asemenea nu era acceptabilă, pentru că am fi negat pandemia, de a ține toate școlile și grădinițele deschise. Trebuia un prag și acel prag a fost de 60%. Deși OMS a recomandat 70% rată de imunizare pentru a asigura imunizarea de grup, cu luarea în considerare a persoanelor trecute prin boală, (…) am decis coborârea pragului la 60% fără includerea acestor persoane trecute prin boală. Un prag trebuie să existe undeva, pentru a departaja ce putem deschide cu prezență fizică, încercând să creăm un mediu cât mai sigur pentru elevi și cadre didactice și ce nu putem deschide încă cu prezență fizică (…)”.

Localitățile care au în prezent o rată de incidență mai mare sau egală cu 3 la mie, deci cele pentru care NU se va aplica excepția propusă de ministrul Cîmpeanu, sunt următoarele, conform ultimelor date CNSU:
Citește și: În jumătate dintre localitățile fără niciun caz de Covid-19 raportat, elevii nu pot merge la clasă pentru că școlile au sub 60% dintre angajați vaccinați / În 3 comune, semnalul de telefonie necesar școlii online e slab sau inexistent

10 comments
  1. Cand am citit titlul articolului, mi a trecut prin minte ca a mai gasit o modalitate de “scoala fizic ” , obligatorie : vor scadea incidenta , in aceasta saptamana , in mod vertiginos , incat majoritatea scolilor din orasele mari sa ajunga sub 3 % ….. ! Zici ca au 2 butoane, cu “sus ” si “jos” , pe care le apasa dupa cum le convine ! Asta nu mai e scoala ! Am 37 de ani de predare la catedra , dar nu am inteles nicioadata de ce orgoliile sunt mai presups de binele copiilor si de buna functionare a sistemului de educatie . O sa ies la pensie …..fara sa aflu un raspuns . Dle ministru , nu va mai jucati cu mintile si sanatatea noastra , macar o data faceti ceva bine ptr invatamantul asta !

  2. Citez “Deși OMS a recomandat 70% rată de imunizare pentru a asigura imunizarea de grup, cu luarea în considerare a persoanelor trecute prin boală” – E scris “grup” acolo tov. Ministru, “grupul angajatilor” nu e tot una cu grupul mai sus citat. Scoala cu toate sufletele din ea e grupul in definitia OMS.
    Sa-l concediati pe acela care v-a consiliat sugerand o asemenea aberatie, face parte din “grupul analfabetilor functionali” si e rusinos sa-l mai pastrati si platiti.

    1. La OMS lucreaza epidemiologi politicieni. Trateaza diferit problemele prin comparatie cu oamenii de stiinta neimplicati in politica. Procentul minim de siguranta epidemiologica, daca se poate vorbi totusi de o oarecare siguranta, este de 85% vaccinati, nu doar trecuti prin boala.
      Rafila este un excelent exemplu de epidemiolog politician. Stie foarte bine ca ceea ce spune nu este adevarat, dar o face mânat de rationamente politicianiste. In acelasi timp, sa nu uitam ca tatal domnului Rafila a fost torționar comunist, adica un individ care a ucis oameni nevinovati, cu mana lui, in numele unui crez politic aberationist. Un astfel de om, crescut intr-un astfel de mediu, in prezent angajat politic, nu poate fi de incredere.

  3. Cum spuneam vinerea trecută…
    Va inventa noi cifre, noi condiții, noi reguli.
    Le va schimba de pe o zi pe alta.

    Încă o dovadă că deciziile nu au nici un fel de fundamentare, nicio bază medicală, științifică, s.a.
    Se iau doar așa pentru imaginea publică…

    Incep sa cred ca CNE avea dreptate sau
    Stă să plouă cu chiftele.
    Printre gratii.

    1. Trebuia sa lase prag de 6 la mie si sa puna ca si criteriu 2 vaccinarea cu 60 la suta doar cand se depasea pragul de 6 la mie. Nu invers.

  4. Helo, nenea, noi avem 5 la mie pentru ca s-au intors rudele unuia din Dublin sa faca ziua lui si aveau toti Covid. Astfel ne-a crescut brusc incidenta fiind o localitate mica. Si in loc sa facem fizic, facem online. Pe bune, 3 la mie? 3 sferturi de tara are peste 3 la mie. Era deja prag de 6 la mie. Compari tu 16 la mie la oras cu 3 la mie intr un sat rasfirat de munte??? Eu nu ma intalnesc cu aia de ai iesit pozitiv poate niciodata in an. Nici macar nu stau in tara, vin rar si sunt izolati, nu au nici copii la scoala. Cred ca esti nebun sa pui prag de 3 la mie cand altii au 20.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Vinerea următoare școlile vor raporta rata de vaccinare a personalului pe fiecare structură în parte, nu pe personalitate juridică, așa cum s-a făcut săptămâna aceasta, anunță ministrul Educației, care spune că a ales acest „criteriu de departajare” fiindcă altfel școlile și grădinițele ar fi rămas închise „o bună perioadă de timp”

Vinerea următoare școlile vor raporta rata de vaccinare a personalului pe fiecare structură în parte, nu pe personalitate juridică, așa cum s-a făcut săptămâna aceasta, potrivit ministrului Educației, Sorin Cîmpeanu.…
Vezi articolul