Camerele audio-video nu vor fi instalate în sălile de clasă dacă părinții nu sunt de acord, prevede noua lege a Educației / Ce obligații au școlile

5.396 de vizualizări
Foto: © Vyacheslav Petelin | Dreamstime.com
Camerele de supraveghere audio-video nu vor fi instalate în sălile de clasă în care cei mai mulți părinți nu sunt de acord, după cum prevede Legea învățământului preuniversitar. Potrivit sursei citate, după ce au fost consultați profesorii, părinții sau elevii majori, o școală poate decide instalarea unui sistem de supraveghere audio-video.

Articolul 66 – „(1) În urma consultării cadrelor didactice, a părinților sau elevilor majori, unitatea de învățământ preuniversitar poate decide instalarea unui sistem de supraveghere audio-video în vederea asigurării pazei și protecției persoanelor, bunurilor și valorilor.

(2) Unitățile de învățământ cu sistem de supraveghere audio-video cuprind în contractul educațional prevăzut la art. 14 alin. (4) acordul sau, după caz, dezacordul scris al părinților/reprezentanților legali pentru supravegherea audio-video a beneficiarilor primari.”

Dacă părinții nu sunt de acord, nu vor fi instalate camere audio-video în sala de clasă

Dacă cei mai mulți părinți nu sunt de acord cu instalarea de camere de supraveghere audio video, atunci acestea nu vor fi instalate în sălile de clasă.

De menționat este că prevederea de mai sus nu se aplică în situația instalării camerelor audio-video în exteriorul clădirilor, pe holuri, în săli de mese și săli de festivități, conform Legii învățământului preuniversitar.

Articolul 66 – „(4) Nu vor fi instalate camere de supraveghere audio-video în sălile de clasă în care majoritatea părinților își exprimă dezacordul, în scris, în cadrul contractului educațional.

(5) Prevederile alin. (4) nu se aplică în situația instalării camerelor audio-video în exteriorul clădirilor, pe holuri, în săli de mese și săli de festivități.”

Școlile vor angaja personal autorizat pentru organizarea și funcționarea sistemului audio-video

Conform art. 66 (6), „unitățile de învățământ cu sistem de supraveghere audio-video:

 • a) asigură funcționarea corespunzătoare și continuă a sistemelor de supraveghere audio-video pe toată durata desfășurării activităților cu beneficiarii primari;
 • b) asigură angajarea personalului autorizat în ceea ce privește modul de organizare și funcționare a sistemului de supraveghere audio-video;
 • c) asigură păstrarea, în condiții de siguranță și confidențialitate, a înregistrărilor audio-video pentru o perioadă de 30 de zile, după care aceste informații se șterg sau, după caz, se arhivează.”
Ce obligații au școlile

Școlile au obligația de a permite accesul la înregistrări părinților, directorului unității de învățământ, reprezentanților direcțiilor județene de învățământ preuniversitar (actualele inspectorate școlare), reprezentanților Ministerului Educației, psihologului/consilierului școlar și personalului medical.

Pentru a a avea acces la înregistrările audio-video, personale de mai sus trebuie să facă o cerere scrisă, justificată, adresată directorului de școală. Pe lângă justificare, cererea trebuie să cuprindă și perioada de timp corespunzătoare înregistrărilor care se solicită.

Articolul 66 – „(7) Unitățile de învățământ cu sistem de supraveghere audio-video au obligația de a permite accesul la înregistrări următoarelor categorii de persoane:

 • a) părintelui, tutorelui legal sau elevului major, în baza unei cereri motivate scrise, cu aprobarea directorului unității de învățământ;
 • b) directorului unității de învățământ, reprezentaților DJIP/DMBIP și reprezentanților Ministerului Educației;
 • c) psihologului/consilierului școlar din unitatea de învățământ, cu acordul părintelui, al tutorelui legal sau al elevului major, cu aprobarea directorului unității de învățământ;
 • d) personalului medical, dacă este cazul.

(8) Punerea înregistrărilor audio-video la dispoziția persoanelor enumerate la alin. (7) lit. a) se face pe bază de cerere scrisă, justificată, adresată directorului unității de învățământ. Cererea trebuie să cuprindă, pe lângă justificare, și perioada de timp corespunzătoare înregistrărilor care se solicită.

(9) Punerea înregistrărilor audio-video la dispoziția persoanelor enumerate la alin. (7) lit. a) se realizează în maximum 2 zile de la momentul înregistrării cererii.”

Înregistrările audio-video nu pot fi făcute publice, potrivit legii

Potrivit Legii învățământului preuniversitar, înregistrările audio-video din incinta școlii și din sălile de clasă nu pot fi comercializate și nu pot fi făcute publice.

Ministerul Educației se va ocupa de elaborarea normelor specifice privind instalarea camerelor audio-video și „poate asigura achiziționarea de sisteme de supraveghere audio-video”, conform sursei citate.

Articolul 66 – „(3) Unitățile de învățământ cu sistem de supraveghere audio-video își asumă răspunderea publică cu privire la respectarea și punerea în aplicare a prevederilor Regulamentului (UE) 2016/679 al Parlamentului European și al Consiliului din 27 aprilie 2016 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date și de abrogare a Directivei 95/46/CE (Regulamentul general privind protecția datelor), precum și ale Legii nr. 190/2018 privind măsuri de punere în aplicare a Regulamentului (UE) 2016/679 al Parlamentului European și al Consiliului din 27 aprilie 2016 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date și de abrogare a Directivei 95/46/CE (Regulamentul general privind protecția datelor), cu modificările ulterioare, în special în ceea ce privește modul de stocare, prelucrare și utilizare a datelor cu caracter personal obținute din înregistrările camerelor de supraveghere audio-video instalate în incinta unităților de învățământ.

(10) Unitățile de învățământ cu sistem de supraveghere audio-video garantează caracterul confidențial și privat al înregistrărilor audio-video.

(11) Înregistrările audio-video din incinta și din sălile de clasă ale unităților de învățământ nu pot fi comercializate și nu pot fi făcute publice.

(12) Persoanele enumerate la alin. (7) care intră în posesia înregistrărilor audio-video din incinta sau din sălile de clasă nu pot publica aceste materiale și nu le pot folosi ca mijloc pentru prejudicierea imaginii sau integrității fizice sau psihice a beneficiarilor primari, părinților, tutorilor legali sau personalului angajat în unitățile de învățământ.

(13) Încălcarea dreptului la protecția datelor cu caracter personal se sancționează conform legii.

(14) Ministerul Educației elaborează norme specifice privind instalarea camerelor de supraveghere audio-video și poate asigura achiziționarea de sisteme de supraveghere audio-video.”

Cele două legi ale educației, Legea învățământului preuniversitar și Legea învățământului superior, intră în vigoare pe 2 septembrie 2023.

Ce prevede Legea Educației Naționale 1/2011
Foto: Legea Educației Naționale 1/2011 – captură legislatie.just
Informații de context

Pe 12 octombrie 2022, 7 polițiști au făcut percheziții în mai multe săli de clasă la Școala Gimnazială Jilava nr. 1 din Ilfov.

Tot anul trecut, Inspectoratul Școlar Județean Ilfov a transmis, printr-o erată, că profesorii din școli și grădinițe trebuie să-și dea acordul scris pentru înregistrarea audio-video a activității din sala de clasă. In documentul publicat pe 1 noiembrie de ISJ Ilfov era specificat faptul că nu este nevoie de acordul explicit al cadrelor didactice, dacă sunt respectate anumite condiții.

 Parchetul a fost sesizat în cazul polițiștilor care au participat la perchezițiile de la Școala Gimnazială Jilava: “În urma verificărilor efectuate de către polițiștii Biroului Control Ilfov s-a dispus cercetarea prealabilă față de cei 7 polițiști, care au participat la activitatea din data de 12 octombrie a.c., la școala Gimnazială nr 1 din Jilava, fiind totodată sesizat, Parchetul de pe lângă Judecătoria Cornetu, pentru posibile fapte de abuz, ca urmare a acestei activități”.

Foto: © Vyacheslav Petelin | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Citește și:
Planul Național de combatere a violenței școlare, prevăzut în noua lege a Educației, ar trebui aprobat la 6 luni după ce începe școala / Împreună cu elevii și părinții, școlile vor face apoi propriile planuri pe baza acestuia, în acord cu ROFUIP și procedura de management de la nivel național
Cele 4 situații în care părinții au acces în școli, potrivit noii legi a Educației. Ca până acum, profesorii nu pot fi deranjați în timpul orelor de curs
Obligațiile părinților din noua lege a Educației. Aceștia vor contacta profesorii în orarul stabilit de fiecare școală. Cele 7 obligații
Educația gratuită, evaluarea obiectivă și corectă, cu posibilitatea de a contesta nota de la teste – prevederi din noua Lege a învățământului preuniversitar / Elevii au obligația de a avea o ținută vestimentară decentă
Profesorii anchetați pentru fapte de violență fizică ori verbală la adresa elevilor sau colegilor de cancelarie nu vor mai preda la clasă pe perioada cercetărilor, dar vor primi salariu, potrivit noii legi a Educației / Dispare observația scrisă și sancțiunile pot fi cumulate, până la desfacerea contractului de muncă
Folosirea telefoanelor mobile va fi în continuare interzisă elevilor în timpul orelor de curs, dar acum acestea pot fi “preluate” de profesor, potrivit legii Educației care intră în vigoare din 2 septembrie / Elevii pot folosi telefoanele în spații autorizate explicit prin regulamentul intern al școlii
noiembrie 2022 – Acordul scris al profesorilor este necesar pentru înregistrarea audio-video din sălile de clasă, transmite Inspectorul Școlar Ilfov. Inițial, ISJ Ilfov a informat că nu este nevoie de acordul cadrelor didactice, în anumite condiții. Documentul a fost înlocuit de pe site-ul instituției

7 comments
 1. Este un amendament care incalcă drepturile cu caracter personal ….Mai intâi fiecare (instituție )să-și facă treaba : părinții, psihologii școlari, DGASP-ul,poliția …
  Această montare a camerelor video în clase nu stăvilește cu nimic anumite abateri ale elevilor… Și apoi școlilor le trebuie calculatoare pentru că proiectul de suflet al lui Iohanis este-ROMÂNIA EDUCATĂ/DIGITALIZATĂ…. !
  Cine mai manâncă și de pe urma achiziționării acestor camere video ?
  Eu nu sunt de acord cu instalerea acestor camere…
  Au dorit să modifice criteriile de acordare a burselor școlare ca să introducă aceste camere vezi , Doamne câtă implicare și ce mai proiect de rahat ?!
  Știe cineva că sunt școli care nu dau nici manuale elevilor ?
  Știe cineva că manualele sunt praf și că lipsesc din școli ?
  Șă-și bage ei camere de filmat când fac tot felul de favoruri și afaceri !
  Securitatea nu este apărată într-u totul cu aceste camere,la baie cu siguranță nu reușesc să instaleze (deși și-ar dori….)și, deci conflictele se duc acolo…,dar nu asta e problema,problema e că se încalcă securitatea prin aceste camere,se încalcă drepturile UE !
  Și nu se renunță la hârțogăraie sub nicio formă ….
  La începutul fiecărui an școlar să nu mai fie intrebate cadrele didactice despre num[ărul copiilor ai căror părinți sunt plecați în străinătate ,dar suntem de la Evidența Populației sau de la DGASP ?
  Chiar nu puteți avea baza de date pentru aceste informații !?
  Iar probele de pe înregistrări nu pot fi luate în cazuri legale….,deci camerele sunt pe genunchi….!

 2. Așa este,Ana…
  camerele vor fi inutile când elevii se vor părui dar minunate dacă profesorul face observații unui elev obraznic sau ridica tonul la el când îi deranjează ora…cică s a simțit abuzat emoțional …

 3. Noua “capodopera” juridica intitulata “Legea invatamantului preuniversitar + Legea invatamantului superior” (530 pagini obtinute prin copierea – uneori repetata – a unor vechi dispozitii din alte legi, hotarari de guvern, ordine de ministru, etc. incluse intrun text de lege doar pentru a nu mai putea fi modificate/ anulate ulterior usor!) contine numeroase ABERATII nocive sau chiar contraproductive (de exemplu mai toate confuziile/ erorile/ prejudecatile/ inadvertentele din OUG 75-2005 privind asigurarea calitatii educatiei)….Mai mult, mii de propuneri de amendamente provenind din societatea civila au ramas neluate in seama (deci respinse fara argumente si transparenta) chiar de onor membrii comisiilor de invatamant din Parlament dar si de Presedintele KWJ, desi este profesor si ar fi putut constata singur validitatea argumentelor celor care au propus amendamente.
  Ca profesor universitar, calitician si inginer electronist atrag atentia juristilor si contabililor din Min Edu care au redactat aceste dispozitii privind utilizarea camerelor video in scoli asupra urmatoarelor inadvertente grave: 1. Expresia “modul de organizare și funcționare a sistemului de supraveghere audio-video” este total AIUREA intrucat acest sistem nu este o organizatie ci doar un produs electronic complex. Deci nu poate fi vorba de “organizarea si functionarea…” ci de “instalarea/ montarea si mentenanta” unui produs electronic complex si costisitor. 2. Termenul tehnic concis si consacrat este “camera videocaptoare”. Asta se instaleaza in fiecare clasa si nu un “sistem de supraveghere audio-video” – termen mult prea pretentios menit doar sa impresioneze ignorantii si suficientii. 3.Legea nu precizeaza cine plateste, testeaza, instaleaza, intretine/ repara si instruieste utilizatorii camerelor videocaptoare, unitatilor de monitorizare (monitoare) si echipamentului de stocare a imaginilor si sunteleor inregistrate. 4. Prevederea privind creptul de veto al parintilor este TOTAL AIUREA si nu trebuia sa apara in textul de lege, avand in vedere utilizarea dispozitivelor de supraveghere video – generalizata in institutiile si spatiile publice, marile si micile magazine, etc. 5.In practica apar situatii neprevazute in lege: elevii care copiaza la extemporale si teze, elevii care inregistreaza cu telefoanele lor (la noi permise in sala de clasa tot datorita dreptului de veto al parintilor!) nu numai unele eventuale fragmente de lectii ci si ipostaze jenante ale cadrelor didactice sau chiar ale “celebrului” boolying intre elevi/ eleve…Cine si cum sesizeaza si sanctioneaza aparitia acestor inregistrari pe youtube? Profesorii din preuniversitar ar trebui sa fie primii care sa stie la ce se pot astepta in prezenta smartphoanelor la elevi si in absenta camerelor videocaptoare (cu puternic rol disuasiv in alte contexte) in salile de clasa….CA LA NOI LA NIMENEA…. Pana cand?

 4. Domnule/doamna EU, în primul rănd școala nu este moll, ci o instituție a statului. Fiecare instituție de stat fucționează pe baza unui regulament de ordine interioară elaborată conform Legii Educației . Cererea dvs. poate are trecere la învățămăntul particular, unde plătiți taxe anuale grase, învățămănt unde este admis dictatura părințiilor(ei finanțează această activitate). În învățămăntul de stat, această dictatuă nu are ce căuta, deoarece învățămăntul este gratuit, iar dacă nu ești mulțumit de acest sistem, ai la dispoziție învățămăntul particular. Apropo, ortografia dvs. face mai mult , decăt o mie de cuvinte.

 5. Bine că profesorii sunt complet ignorați in această speță. Noi, profesorii, nu avem niciun cuvânt de spus în decizia instalării aparaturii și nu avem dreptul de acces la înregistrări. Frumos! Mulțumim sindi(că)cate, minister, parlament etc.

 6. Dacă inregistrarile prejudiciază imaginea cuiva, ÎNSEAMNĂ CĂ ACOLO SE PETRECE CEVA IN NEREGULA, ILEGAL, IMORAL, CA ALTFEL CUM poate fi făcut de cacao de niște imagini, cineva care e corect și în regula? Camerele cu transmitere live, trebuie sa fie lege,NEDISCUTABIL, în toate clasele. CE LA MOLL TE ÎNTREABĂ CINEVA DACĂ VREI SA FII FILMAT? SAU LA FABRICI, SAU LA TONETELE DE ÎNGHEȚATĂ DE PE MARILE BULEVARDE ALE ORAȘELOR? Nu. Na tot asa, mai ales ca aici e vorba de copii și bunul tratament al lor, AR TREBUI SA FIE INTEIDUSE PRIN LEGE, INDIFERENT DE PARERILE UNUIA SAU A ALTUIA. La camerele din moll nu mai urla nimeni ca dreptul la imagine, intimitatea și alte harneli.

  1. Pune și tu camere la tine acasă, unde vrei, undeva unde petreci mult timp. Și după aceea lasă altora acces la toate imaginile, că n-ai nimic de ascuns.

   De acord cu camere în fiecare sală DAR înregistrările să poată fi folosite pentru aplicarea de sancțiuni unde e cazul, mai ales când e vorba de bullying între elevi. Dar ce să vezi! Camerele nu vor avea succes în cazul respectiv, doar când e vorba de acuzat profesorii de ceva năzărit unor mămițici care nu le au cu educația, dar sigur le au cu drepturile lor de cetățeni europeni!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Orban, ultimatum dat miniștrilor Educației și Sănătății: În cursul zilei de astăzi să ajungeți la o formă aproape definitivă a ordinului pentru deschiderea școlilor, astfel încât marți să fie comunicat

Ultimatum dat miniștrilor Educației și Sănătății de premierul Ludovic Orban pe tema regulilor de deschidere a școlilor la începutul ședinței de Guvern de luni. “În cursul zilei de astăzi să…
Vezi articolul

Dragoș Anastasiu – Eurolines, Camelia Ene – Mol România, Omer Tetik – Banca Transilvania și alți directori de companii, într-un nou “Consiliu Consultativ Strategic” al rectorului Universității Babeș-Bolyai

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj Napoca a desemnat, joi, un “Consiliu Consultativ Strategic” al Rectorului, ce are rolul să ofere consiliere pentru acțiunile instituției de învățământ superior în zona socio-economică, anunță,…
Vezi articolul

FSLI cere măsuri urgente ministerului Educației în cazul “șocant” de la Clejani, dar nu are nicio reacție la învățătoarea care a dat cu spray lacrimogen asupra a doi copii de 6 ani

Federația Sindicatelor Libere din Învățământ solicită Ministerului Educației Naționale măsuri urgente privind creșterea numărului de psihologi școlari, dar și introducerea pazei și protecției în unitățile de învățământ din întreaga țară,…
Vezi articolul