În următorii patru ani vom avea o reformă reală a sistemului de educație în ceea ce privește modul de predare, programa, structura orelor, spune ministrul Educației. Cum se va schimba școala românească? Mai mult spre teleșcoală

Foto: © Alexan24 | Dreamstime.com

Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației, promite că în următorii 4 ani vom avea “o reformă reală a sistemului de educație în ceea ce privește modul de predare, programa, structura orelor”. Oficialul a spus la Digi24 că acesta a fost motivul pentru care a acceptat să revină în funcția de ministru al Educației. Cîmpeanu a explicat și cum vede școala românească în viitor.

“Dacă am abandonat patru poziții câștigate prin propriile eforturi, le-am abandonat cu credința că pot face ceva ca ministru al Educației, a spus Sorin Cîmpeanu.

“Credința principală este că după ce vom fi depășit aceste probleme urgente: reluarea școlii, depășirea pandemiei, construcția bugetului, vom trece la palierul doi: programe școlare pentru liceu… Pentru a ajunge la probleme cronice e nevoie de o Lege a Educației care să se sprijine pe consultările celui mai larg și mai dezbătut proiect care a fost în România. Că place pentru unii mai mult, pentru unii mai puțin, România educată a beneficia de cea mai largă consultare. Acolo sunt principii, principiile trebuie să fie transpuse într-o lege, o lege ca să fie stabilă are nevoie de consultare cu toate forțele politice”, potrivit lui Cîmpeanu.

Moderator: Ne putem aștepta, în următorii patru ani, la o reformă reală a sistemului de Educație în ceea ce privește modul de predare, programa, structura orelor, în așa fel încât să nu ne mai uităm cu atât de mult jind la țările nordice, de exemplu, care sunt din acest punct de vedere în toate clasamentele mult peste noi?

Sorin Cîmpeanu: “Asta fost cea mai mare provocare care atârnat în acceptul meu cu privire la reluarea postului de ministru al Educației. Cea mai mare provocare la care m-am gândit atunci când am acceptat. Răspunsul este “da”. Avem, din fericire, de data asta avem o consultare publică foarte largă cu principii care trebuie transpuse în lege.”

Moderator: În ce mod se va schimba școala românească în următorii patru ani?

Sorin Cîmpeanu: “Cu siguranță școala din toată lumea va merge mai mult către teleșcoală, spre exemplu. Deci ceea ce am învățat, partea bună din învățământul online, acolo unde se potrivește, subliniez doar acolo unde se potrivește, va trebui să fie păstrată. Abilitățile digitale pe care le au deprins elevii și cadrele didactice trebuie să fie păstrate și multiplicate, deci se va merge mai mult către online. Învățământul trebuie să meargă în direcția învățământului cu adevărat centrat pe elev, învățământul trebuie să fie adecvat secolului XXI, nu este întotdeauna acum, învățământul trebuie să fie adaptat cerințelor angajatorilor”.

Sorin Cîmpeanu a trecut în 6 ani prin 3 partide politice, pentru ca din poziția de ministru PNL al educației să găsească proiectul de lege despre care în 2015 spunea, pe când era ministru în guvernul condus de social-democratul Victor Ponta, că este nevoie să înlocuiască actuala legislație în domeniu. Din nou, Cîmpeanu spune că o nouă lege a educației “este absolut necesară”.

În aceeași intervenție de la Digi 24 ministrul a adaugat și noi detalii ideii lansate zilele acestea, prin care vrea ca directorii de școli să fie votați de profesorii titulari cu normă întreagă din școala respectivă. Sorin Cîmpeanu a explicat că “votul trebuie să fie dublat de un concurs” prin care cel votat trebuie să demonstreze “că are abilități manageriale”.

Foto: © Alexan24 | Dreamstime.com

Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care site-ul Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.

Exit mobile version