Sorin Cîmpeanu în 2015, ministru în Guvernul Ponta: E nevoie de o nouă lege a educației, rezultată în urma unei consultări largi / Cîmpeanu în 2021: România educată a beneficiat de cea mai largă consultare publică. O lege a educației e absolut necesară

2.023 de vizualizări
Sorin Cimpeanu si Victor Ponta / Foto: Agerpres
Sorin Cîmpeanu a trecut în 6 ani prin 3 partide politice, pentru ca din poziția de ministru PNL al educației să găsească proiectul de lege despre care în 2015 spunea, pe când era ministru în guvernul condus de social-democratul Victor Ponta, că este nevoie să înlocuiască actuala legislație în domeniu. “Nimeni nu poate să conteste că proiectul România educată a beneficiat de cea mai largă consultare publică organizată în România”, a declarat marți seară Sorin Cîmpeanu la Realitatea Plus, unde a anunțat că o nouă lege a educației “este absolut necesară”.

Dorința lui Cîmpeanu de a realiza o nouă lege a educației nu este, însă, nouă. În 2015, pe când era ministru al educației în Guvernul Ponta, unde a intrat susținut de PC, acesta declara: “S-a stabilit, în urmă cu câteva zile, la o întâlnire comună cu reprezentanții sindicatelor din învățământul superior și din preuniversitar, necesitatea unei noi legi a educației“.

Paradoxal, Cîmpeanu anunța atunci, în 2015, acea nouă lege a educației după ce tot Guvernul Ponta modificase radical legea educației 1/2011 printr-o Ordonanță de Urgență (OUG) care adusese schimbări în 97 de puncte din lege. Întrebat atunci de presă de ce mai e nevoie de o nouă lege, când propriul său guvern tocmai o modificase masiv pe cea în vigoare, Sorin Cîmpeanu din executivul Ponta răspundea:

 • Cîmpeanu, 7 mai 2015: E nevoie de o nouă lege în primul rând pentru a asigura coerența cu alte reglementări legale, a asigura coerență între articolele aceleiași legi și a asigura coerență cu cerințele sistemului de educație care trebuie să fie legate strâns de cerințele mediului socio-economic. Noua lege va fi rezultatul unei consultări largi, în cadrul căreia va trebui să se pronunțe și studenții, și profesorii, și angajatorii, și sindicatele din învățământ, toți acești actori“. (Sursa declarațiilor făcute de Sorin Cîmpeanu pe 7 mai 2015 – HotNews.ro)

Trei zile mai tarziu, pe 10 mai 2015, într-o conferință susținută la sediul PSD, Sorin Cîmpeanu anunța că noul proiect de Lege a educației urmat să fie lansat în dezbatere în iunie 2015.

În iunie, proiectul de lege s-a dovedit a fi unul transmis de comisia de învățământ a Senatului, condusă atunci de Ecaterina Andronescu, la care Cîmpeanu ca ministru anunța că va aduce următoarele noutăți: posibilitatea unei evaluări la clasa a X-a și introducerea Bacalaureatului profesional, susținut puternic de Ecaterina Andronescu. (Sursa)

Întrebat în 2015 dacă BAC-ul profesional nu lovește puternic orice șansă de dezvoltare a învățământului profesional, Cîmpeanu răspundea:

 • Sorin Cîmpeanu: “Dacă nu te-ai dus la școala profesională și totuși vrei să finalizezi studiile, să ai o diplomă de bacalaureat, nu e mai simplu să optezi pentru o formă de bacalaureat cu un nivel de dificultate al subiectelor mai scăzut, care îți oferă mai multe șanse de a promova? Urmând ca pe viitor să poți, în funcție de opțiunile tale de dezvoltare a carierei, să poți accede și către bacalaureatul științific, care îți oferă șansa studiilor la nivel de licență, asumându-ți însă și diferențele cu privire la diferențele de dificultate a subiectelor și modificările curriculare apărute în intervalul dintre momentul în care ai terminat liceul și momentul în care susții bacalaureatul“.

O nouă lege a educației nu s-a concretizat în 2015, la finalul anului Victor Ponta demisionând împreună cu tot guvernul, după protestele masive care au urmat tragediei din Club Colectiv.

După demisia guvernului Ponta, președintele Klaus Iohannis l-a numit pe 5 noiembrie 2015 premier interimar pe Sorin Cîmpeanu:Am acceptat demisia premierului Ponta. Am decis azi să numesc ca premier interimar pe Sorin Cîmpeanu, ministrul educației. Am semnat ambele decrete“. (Sursa)

Sorin Cîmpeanu a fost membru ALDE, apoi a fondat alături de Victor Ponta partidul Pro România, pentru ca în urmă cu doar un an – în ianuarie 2020 – să treacă la PNL. El a devenit direct membru în conducerea centrală a partidului, în Biroul Executiv, după ce și-a negociat intrarea în Partidul Național Liberal odată cu decizia de a acorda votul de învestitură pentru guvernul liberal, după cum a relatat pe larg G4Media.ro.

Pe 23 decembrie 2020 a fost propus oficial ministru al Educației în guvernul condus de liberalul Florin Cîțu și în aceeași zi a preluat cel de-al doilea mandat de ministru al Educației, pe fondul criticilor dure lansate de mai multe mișcări și asociații, inclusiv Rezist și Corupția Ucide, împotriva numirii sale ca ministru al Educației.

Bacalaureatul diferențiat a apărut în aceeași zi, 23 decembrie 2020, în Programul de Guvernare, capitolul Educație, al guvernului PNL-USR-PLUS-UDMR. Doar o zi mai târziu, Sorin Cîmpeanu declara din fața Ministerului Educației că Bacalaureatul va fi un examen diferențiat „în funcție de specificul fiecărui candidat” și a dat un exemplu în privința bacalaureatului profesional care ar trebui să permită accesul doar în universități tehnice. (Detalii aici)

La două săptămâni de la preluarea mandatului de ministru al Educației în Guvernul Cîțu, liberalul Sorin Cîmpeanu a declarat următoarele cu privire la o nouă lege a educației:

 • Cîmpeanu, 5 ianuarie 2021:Cred că nimeni nu poate să conteste că proiectul România educată a beneficiat de cea mai largă consultare publică organizată în România. Avem niște idei care ar trebui să fie puse în practică prin măsuri care țin de legislativ și de executiv. O lege a educației care să păstreze tot ceea ce este bun din reglementările anterioare, dar care să asigure și adecvarea la nevoile secolului XXI este absolut necesară. Aceasta lege va trebui elaborată cu o consultare foarte inteligent organizată a tuturor forțelor politice, părinți, profesori, elevi, angajatori, astfel încât chiar dacă se va continua acest proces de schimbare ultra-rapidă a miniștrilor“… (Sursa și detalii)
Foto: Agerpres
Ludovic Orban, după ce Sorin Cîmpeanu a fost propus ministru al Educației în Guvernul Cîțu: E garanția implementării ‘România educată’
Ludovic Orban / Foto: Captura Facebook.com

Președintele PNL, fostul premier Ludovic Orban, a declarat pe 23 decembrie despre Sorin Cîmpeanu, noul ministru propus de partidul său și susținut puternic chiar de el în poziția de ministru al Educației, că “Domnul Cîmpeanu este rectorul Universității de… Facultății veterinare, este președintele asociației rectorilor, noi îi spunem rectorul rectorilor. Este, de asemenea, președinte pe zona de francofonie, e o un om cu o reputație nu numai internă, ci și internațională foarte bună”, a declarat Ludovic Orban.

“Eu cred că trebuie analizată cariera dlui Cîmpeanu în integralitatea sa, iar cariera universitară este o carieră universitară care îl recomandă. Practic, Sorin Cîmpeanu e garanția implementării programului România educată [proiectul lansat de președintele Klaus Iohannis – N.Red.] care își găsește exprimarea foarte serioasă în programul de guvernare și noi avem încredere că are capacitatea să pună în aplicare acest program”, a continuat Ludovic Orban.

Amintim că Sorin Cîmpeanu este rectorul Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București (USAMV), aflat la al treilea mandat de rector printr-o portiță introdusă în lege în 2014, este și președintele Consiliului Național al Rectorilor (CNR) și ocupă pentru a doua oară portofoliul de ministru al Educației.

În 2019, președintele Klaus Iohannis l-a decorat, cu prilejul zilei de 1 Decembrie, pe Sorin Cîmpeanu cu Ordinul Naţional „Steaua României” în grad de Cavaler.

Citește și:
Ludovic Orban, bâlbâieli cu privire la noul ministru propus al Educației: Domnul Cîmpeanu este rectorul Universității de… Facultății veterinare, este președintele asociației rectorilor, noi îi spunem rectorul rectorilor / E garanția implementării ‘România educată’
Cine este Sorin Cîmpeanu, propunerea finală a PNL pentru funcția de ministru al Educației: inițiatorul ordonanței pentru amnistierea plagiatorilor și rectorul universității la care Baranga a devenit coordonator de doctorate fără diplomă de BAC


4 comments
 1. @Alexandru
  Evident, Cimpeanu e o adevărată comoară, de aceea a si trecut pe la atatea partide. Toate l-au vrut, s-au batut pe Genial…inca putin si rezolva si plagiatul lui Dottore Ponta, dar a avut Ghinion ( Iohannis ?)
  Lasand gluma la o parte, un Ministru ,,echilibrat si diplomat,, isi vede de Minister si lasa Purtatorul de Cuvânt al Ministerului sa-si desfasoare activitatea pentru care e platit.

 2. Nici chiar un robot(cu atât mai puțin un om) nu ar rezista la hartuirea reporterilor(care vor sa știe ACUM dacă scoala se va redeschide fix după o luna), a parintilor sătui sa stea acasă cu propriile odrasle și a elevilor mediocri care ard de dorinta de a socializa și de a scăpa de supravegherea părinților.
  Iar faptul ca ministrul Câmpeanu încă este echilibrat și diplomat, ii enervează pe hartuitori. De aici atâtea atacuri.

 3. De reținut: dacă nu ești capabil să iei bacalaureatul, dar vrei și tu diplomă, facem un bac cu subiecte mai ușoare și te rezolvăm. Cam așa s-a exprimat domnul ministru.

 4. Uite așa vom face ingineri din oameni cu probleme serioase în aducerea fracțiilor la același numitor sau rezolvarea ecuației de gradul I. Care vor construi blocuri, poduri, autostrazi și căi ferate, de exemplu …

  Încep deja să o regret pe Abrambură, pe Hârdău, chiar și pe Pri(n)copie, cel cu “cuibul de vulpe”…

  Genialul Păstorel ar spune precis :

  Caligula imperator
  Și-a pus calul, senator.
  Iară Orban mai sinistru
  Și-a pus Tîmpeanul ministru…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Cinci „categorii de profesori” identificate de președinta ARACIP, agenția care evaluează, acreditează și autorizează școlile / Mariana Dogaru: În momentul în care gândim generalități ce duc mai degrabă la etichetare, nu avem cum să obținem rezultate

Într-un mesaj publicat pe Facebook, președinta ARACIP, Mariana Dogaru, susține că dacă „gândim generalități ce duc mai degrabă la etichetare, nu avem cum să obținem rezultate”, în contextul dezbaterii create…
Vezi articolul

EXCLUSIV Biblioteca școlară virtuală nu va fi gata nici în acest an. Tudor Oprea, subsecretar de stat la Educație, responsabil cu digitalizarea: Câștigătorul va fi anunțat într-o lună-două. 600 de profesori vor realiza conținuturi / Care sunt firmele care au depus oferte

Biblioteca școlară virtuală, cel mai ambițios proiect de digitalizare a lecțiilor și conținuturilor educaționale al Ministerului Educației, finanțat cu peste 40 de milioane de euro din bani europeni și prevăzut…
Vezi articolul

ULTIMA ORĂ Cele mai bune universități din România în 2023: Universitatea Babeș-Bolyai, Universitatea din București, UMF Carol Davila și Politehnica București – Metarankingul universitar 2023

Universitatea Babeș-Bolyai (UBB) din Cluj-Napoca, Universitatea din București și, la egalitate pe locul 3, UMF Carol Davila din București și Universitatea Politehnica București conduc ediția din 2023 a Metarankingului universitar,…
Vezi articolul