Închiderea școlilor ar fi evitată prin adoptarea certificatului Covid, anunță ministrul Sănătății, Alexandru Rafila / VIDEO

Foto: Captură video

O decizie la nivel politic pentru adoptarea certificatului electronic COVID ar evita închiderea școlilor, un „lockdown” şi un număr mare de decese cauzate de infecţia cu SARS-CoV-2, a declarat miercuri ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, într-o conferință de presă comună cu medicul Adriana Pistol, șefa Centrului Naţional pentru Supravegherea şi Controlul Bolilor.

„Din păcate, o măsură care să încetinească transmisia, respectiv utilizarea acelui certificat COVID – noi l-am elaborat, dar, cum bine ştiţi, el nu a fost adoptat – este o măsură pe care am fi vrut să o luăm, chiar dacă temporar, în România, încât să putem să gestionăm mai bine acest val cinci. Rămâne de văzut dacă în perioada următoare va exista o decizie politică, care să poată să ducă la adoptarea unui astfel de document, încât să evităm trei lucruri majore (…) pe care eu, personal, cât şi colegii mei, ca oameni de sănătate, doresc să le evite.

În primul rând, dorim să evităm un lockdown, care ar afecta foarte serios viaţa economică a ţării, dorim să evităm închiderea şcolilor – întotdeauna am militat pentru menţinerea şcolilor deschise, sigur, în condiţii de siguranţă pentru elevi şi pentru personalul didactic – şi, bineînţeles, ceea ce ne preocupă cel mai mult, este vorba despre un număr cât mai mare de decese, reducerea numărului de decese este esenţială şi trebuie să avem la dispoziţie toate instrumentele pentru ca acest lucru să poată fi realizat şi în ţara noastră”, a mai spus ministrul Sănătăţii.

Intervenție pe tema școlilor, la secțiunea de întrebări din cadrul conferinței:

Reporter: Spuneați mai devreme că dacă am introduce certificatul mult prea târziu, în vârful valului pandemic, am putea să ajungem să instituim alte măsuri, la ce măsuri vă referiți?

Alexandru Rafila: O creștere necontrolată a numărului de cazuri, cu depășirea resurselor sistemului de sănătate, poate avea trei consecințe: e posibil să fie lockdown, e posibil să oprești activitatea în școli, sper să nu fie așa, pentru că toate aceste lucruri le-am combătut întotdeauna și sunt adeptul măsurilor preventive în locul celor care duc la blocarea activităților sociale și economice. Lucrul cel mai important a fost legat de controlul deceselor, care ar trebui să nu mai fie într-un număr la fel de mare ca în valul 4, de aceea trebuie să ne asumăm cu toții anumite lucruri întrucât efectele pandemiei să fie cât mai puțin grave pentru societate și pentru viața cetățenilor.

Reporter: Când s-ar putea institui un lockdown sau când se vor închide școlile?

Alexandru Rafila: Nu pot să fac speculații, nu știm cum vor evolua lucrurile, doamna doctor Pistol, dacă are un alt punct de vedere…

Adriana Pistol: Nu.

Pistol, despre evoluția valului 5: Previziunile noastre arată că este posibil ca maximum atins în valul anterior să fie atins mai repede acum

Adriana Pistol a prezentat trei scenarii pe care le au în vedere autoritățile pentru gestionarea valului 5 al pandemiei de coronavirus.

„Dacă ar fi să urmăm rata de transmisibilitate a Omicronului, previziunile noastre arată că este posibil ca maximum atins în valul anterior să fie atins mai repede acum. Nu înseamnă că vom avea aceste 25 de mii de cazuri, s-ar putea să fie mult mai mult de atât (pacienți internați – n. red.). (…) Dacă, după primele 3 săptămâni, certificatul Covid ar fi fost introdus, toată această pantă nu ar mai exista, ea ar fi mult mai lină, permițând unităților sanitare să facă față, fără o explozie a cazurilor. Este posibil ca până la jumătatea lui ianuarie Omicron să depășească 50% din totalul săptămânal de tulpini secvențiate. La sfârșitul lunii ianuarie este posibilă ca ea să devină comunitară”, a avertizat Pistol.

Exit mobile version