Inspectorul școlar general din Mureș, acuzat de sindicate că ar fi făcut presiuni asupra profesorilor din județ, prin directorii de școli, să iasă din grevă, ca să încheie mediile elevilor. Sabin Pășcan neagă acuzațiile

Foto: Sabin Pășcan / Dumitrița Gliga - Facebook

Inspectorul Școlar din Mureș, Sabin Pășcan, ar fi făcut presiuni asupra profesorilor, astfel încât să iasă din grevă. Asta susține Maria Rezi, președinte al Sindicatului din Învățământ „Spiru Haret” Mureş, care a declarat pentru Edupedu.ro că a primit mai multe mesaje de la membrii de sindicat ce indicau acest fapt. Concret, astăzi, 7 iunie, a avut loc o videoconferință cu directorii unităților de învățământ, iar șeful inspectoratului școlar le-ar fi transmis acestora ca profesorii să iasă din grevă pentru o zi, ca să le încheie mediile elevilor din clasele a VIII-a și a XII-a. Șeful inspectoratului școlar a declarat pentru Edupedu.ro că „nu este adevărat”.

Maria Rezi a declarat pentru Edupedu.ro că „cel mai grav este faptul că forțează membrii noștri de sindicat, care au intrat în grevă de la bun început, să iasă din grevă”. În județul Mureș, aproape 87% dintre angajații care sunt înscriși în sindicat se află în grevă, potrivit președintei de sindicat.

Sabin Pășcan a negat acuzațiile și a spus pentru Edupedu.ro că „de trei ori, în cadrul videoconferinței, am atenționat directorii să nu facă niciun fel de presiune”:

„Ceea ce circulă pe Facebook nu este adevărat. Am punctat trei aspecte: unu, aspectul legat de cele trei comunicate de presă care au apărut ieri pe site-ul Ministerului Educației; doi, le-am vorbit directorilor despre calendarul modificat de înscriere la clasa pregătitoare, despre calendarul examenului național de bacalaureat, cu privire la faptul că în data de 9 se finalizează înscrierile și le-am spus directorul directorilor legat de plata salariilor pentru personalul care nu a fost în grevă și pentru personalul care a fost în grevă. De asemenea, le-a spus directorilor să discute cu colegii noștri, nicidecum să îi forțe sau să facă presiuni să revină în activitate, absolut deloc. (…)”

Ceea ce circulă acolo este o dezinformare. De trei ori, în cadrul videoconferinței, am atenționat directorii să nu facă niciun fel de presiune”, a spus inspectorul școlar general.

Conform surselor Edupedu.ro, există mesaje care au circulat printre profesori și care specificau faptul că Ministerul Educației a solicitat profesorilor să iasă din grevă pentru o zi. Purtătorul de cuvânt al Ministerului Educației, Larisa Gojnete, a transmis pentru Edupedu.ro că Ministerul Educației nu a cerut acest lucru.

Toate informațiile vin în contextul în care ministrul Educației, Ligia Deca, a declarat astăzi la Euronews Româniamediile elevilor vor fi încheiate: „Nu există situația în care nu se finalizează situațiile școlare sau examene, toată lumea va avea examenele date, toată lumea va avea mediile încheiate.”

Miercuri, 7 iulie, este a zecea zi de grevă generală în școli, protestul de muncă fiind declanșat pe 22 mai, zilele de 1-2 iunie și 5 iunie fiind zile libere legale în sectorul public. Aseară, Ministerul Educației a revenit cu precizări, după ce ministra Educației Ligia Deca și apoi instituția pe care o conduce au anunțat că mai sunt circa 53% dintre angajații din învățământ în grevă generală.

Sindicatele profesorilor au semnalat că datele Ministerului Educației au fost raportate la totalul salariaților din învățământ, „provocând confuzie în rândul membrilor de sindicat aflați în grevă”. 

Ce prevede legea 367/2022: Articolul 153(1) „În situația în care, după declanșarea grevei, mai mult de jumătate din numărul angajaților/lucrătorilor care au hotărât declararea grevei renunță în scris la grevă, aceasta încetează”.

Președintele Klaus Iohannis a avut o ieșire în decor, joi, pe 1 iunie, declarând la adresa profesorilor care își cer drepturile în școli și în stradă, prin greva generală declanșată pe 22 mai: „cum îndrăznește cineva să pună în dificultate examenele naționale? Este o generație întreagă care trebuie să dea BAC și să meargă la universități. Deci, îi punem în dificultate? Este o generație întreagă care dă examenul de capacitate. După ce Guvernul le-a dat tot ce au cerut, încă o dată, le-au dat tot ce au cerut, acum în ce temei să mai continue greva?

Exit mobile version