Inspectorul școlar general din Mureș, acuzat de sindicate că ar fi făcut presiuni asupra profesorilor din județ, prin directorii de școli, să iasă din grevă, ca să încheie mediile elevilor. Sabin Pășcan neagă acuzațiile

24.914 vizualizări
Foto: Sabin Pășcan / Dumitrița Gliga – Facebook
Inspectorul Școlar din Mureș, Sabin Pășcan, ar fi făcut presiuni asupra profesorilor, astfel încât să iasă din grevă. Asta susține Maria Rezi, președinte al Sindicatului din Învățământ „Spiru Haret” Mureş, care a declarat pentru Edupedu.ro că a primit mai multe mesaje de la membrii de sindicat ce indicau acest fapt. Concret, astăzi, 7 iunie, a avut loc o videoconferință cu directorii unităților de învățământ, iar șeful inspectoratului școlar le-ar fi transmis acestora ca profesorii să iasă din grevă pentru o zi, ca să le încheie mediile elevilor din clasele a VIII-a și a XII-a. Șeful inspectoratului școlar a declarat pentru Edupedu.ro că „nu este adevărat”.

Maria Rezi a declarat pentru Edupedu.ro că „cel mai grav este faptul că forțează membrii noștri de sindicat, care au intrat în grevă de la bun început, să iasă din grevă”. În județul Mureș, aproape 87% dintre angajații care sunt înscriși în sindicat se află în grevă, potrivit președintei de sindicat.

Sabin Pășcan a negat acuzațiile și a spus pentru Edupedu.ro că „de trei ori, în cadrul videoconferinței, am atenționat directorii să nu facă niciun fel de presiune”:

„Ceea ce circulă pe Facebook nu este adevărat. Am punctat trei aspecte: unu, aspectul legat de cele trei comunicate de presă care au apărut ieri pe site-ul Ministerului Educației; doi, le-am vorbit directorilor despre calendarul modificat de înscriere la clasa pregătitoare, despre calendarul examenului național de bacalaureat, cu privire la faptul că în data de 9 se finalizează înscrierile și le-am spus directorul directorilor legat de plata salariilor pentru personalul care nu a fost în grevă și pentru personalul care a fost în grevă. De asemenea, le-a spus directorilor să discute cu colegii noștri, nicidecum să îi forțe sau să facă presiuni să revină în activitate, absolut deloc. (…)”

Ceea ce circulă acolo este o dezinformare. De trei ori, în cadrul videoconferinței, am atenționat directorii să nu facă niciun fel de presiune”, a spus inspectorul școlar general.

  • La fel ca toți inspectorii școlari generali din țară, Sabin Pășcan este și om politic. Și-a dat demisia anul trecut din PNL, când PSD a intrat la Guvernare și postul său revenea social-democraților la împărțirea deconcentratelor, așa că s-a înscris în PSD.

Conform surselor Edupedu.ro, există mesaje care au circulat printre profesori și care specificau faptul că Ministerul Educației a solicitat profesorilor să iasă din grevă pentru o zi. Purtătorul de cuvânt al Ministerului Educației, Larisa Gojnete, a transmis pentru Edupedu.ro că Ministerul Educației nu a cerut acest lucru.

Toate informațiile vin în contextul în care ministrul Educației, Ligia Deca, a declarat astăzi la Euronews Româniamediile elevilor vor fi încheiate: „Nu există situația în care nu se finalizează situațiile școlare sau examene, toată lumea va avea examenele date, toată lumea va avea mediile încheiate.”

Miercuri, 7 iulie, este a zecea zi de grevă generală în școli, protestul de muncă fiind declanșat pe 22 mai, zilele de 1-2 iunie și 5 iunie fiind zile libere legale în sectorul public. Aseară, Ministerul Educației a revenit cu precizări, după ce ministra Educației Ligia Deca și apoi instituția pe care o conduce au anunțat că mai sunt circa 53% dintre angajații din învățământ în grevă generală.

Sindicatele profesorilor au semnalat că datele Ministerului Educației au fost raportate la totalul salariaților din învățământ, „provocând confuzie în rândul membrilor de sindicat aflați în grevă”. 

Ce prevede legea 367/2022: Articolul 153(1) „În situația în care, după declanșarea grevei, mai mult de jumătate din numărul angajaților/lucrătorilor care au hotărât declararea grevei renunță în scris la grevă, aceasta încetează”.

Președintele Klaus Iohannis a avut o ieșire în decor, joi, pe 1 iunie, declarând la adresa profesorilor care își cer drepturile în școli și în stradă, prin greva generală declanșată pe 22 mai: „cum îndrăznește cineva să pună în dificultate examenele naționale? Este o generație întreagă care trebuie să dea BAC și să meargă la universități. Deci, îi punem în dificultate? Este o generație întreagă care dă examenul de capacitate. După ce Guvernul le-a dat tot ce au cerut, încă o dată, le-au dat tot ce au cerut, acum în ce temei să mai continue greva?


25 comments
  1. Aceste inspectorate ar trebui desființate cat mai repede. Iata de unde ar mai putea veni ceva bani in plus pentru profesori. Toti sint pusi politic si prin aceste inspetorate.

  2. Mincinosul….noroc ca exista înregistrările din timpul ședinței!!! Oricum…dupa această grevă…vor zbura multi dintre directorii obedienți ,iar inspectoratele….IN TOATA EUROPA SUNT DESFIINTATE!!!!! Toacă bani degeaba!!!! Nenorociții!!!

    1. Ce spuneti daca dupa aceasta greva vor zbura si multi profesori la pensie si nu sa tina elevii trei saptamani acasa toti am fost debutanti pe anumit post

      1. Nea Ioane, nu profesorii pensionari au ținut copiii 3 săptămâni acasă, așa cum ai scris! Elevii nu dau pe la școală, în general, mai ales cei de clasa a XII-a, așadar, când trebuie să meargă la școală, nu merg, iar acum, culmea!, s-ar vrea să se revină în școli, normal! Nene, n-are logică ce scrii, adună-te, ce zici, poți?

      2. Se pare că sunteți într-o confuzie imensă. Învățământul din Ro are deficit de profesori de aceea sunt aduși la catedră prof.pensionari care oricum nu sunt plătiți la fel ca cei titulari. Un profesor pensionar nu primește bani pentru dirigenție deoarece nu există metodologie și nici în Edusal nu se permite plata. În învățământ ajung și „profesori„ necalificați deoarece nu are cine ocupa postul din cauza lipsei de atractivitate (remunerație mică). Problema mare este cea a posturilor ocupate de unii ce au plecat la Cotroceni, prin ministere, prin misiunii în alte țări și țin postul ocupat cu zecile de ani iar debutanții nu ajung să prindă un loc titularizabil.

  3. Inspectorul școlar general, domnul Sabin-Gavril Pășcan nu a făcut nicio presiune asupra directorilor. Doar ne-a expus situația în care ne aflăm noi și elevii în aceste zile de grevă. Dimpotrivă, a subliniat clar că greva este un drept legal al salariaților.

        1. Doamnă dragă, pe lângă abilitatea de a pupa-n trei litere pe inspector pe care ați demonstrat-o în comentariile anterioare, acum dați dovadă și de tupeu. Tipic unui politruc! Succes în viitor, poate vă vedem ministru, aveți evident subnivelul necesar de etică și morală!

          1. Aveți dreptate! Mă cunoașteți personal și sunteți îndreptățit să faceți asemenea afirmații la adresa mea. Jignirile în spațiul public se cam pedepsesc, domnule….Mie mi-ar fi Rușine să fac asemenea afirmații despre un om pe care nu-l cunosc. Dar așa am fost educată.

    1. Pupincurismul românesc poate acoperi orice criză de hârtie igienică. Ce vă mai place să haliți rahat, nu cu lingurița, nu cu lingura, nu cu polonicul, cu amândouă mâinile, vă îndopați cu rahatul lui Pășcan și a altor politruci și îi lingeți cu servilism în fund!

      1. Nu vi se pare că sunteți cam acid în comentariu? Și puțin prea mult nepoliticos? Acestea sunt exprimări care caracterizează un om mai puțin educat…Și ce, credeți că dacă sunt numiți politic în funcții, oamenii nu își fac treaba? Dorm în timpul serviciului? Vă deranjează dacă unii mai au curajul să spună adevărul, chiar dacă nu e pe placul urechilor celor care se găsesc să fie împotriva tuturor? Ne trezim să comentăm… și n-ar fi problemă dacă ar fi pertinente comentariile. Dar nu sunt. Dimpotrivă, asemenea exprimări sunt “ca la ușa cortului”… păcat de societatea românească… a decăzut intr-un hal fără de hal.

  4. Bună seara! Am participat astăzi la videoconferința cu directorii, în cadrul căreia domnul Sabin-Gavril Pășcan, Inspector școlar general, ne-a făcut o informare referitoare la deciziile care se impun a fi luate în acest moment. Dar, pot să vă spun că, nu s-a făcut nicio presiune asupra noastră și nici eu nu am făcut nicio presiune asupra colegilor ca să îi determin să iasă din grevă. Greva este un drept legal al angajaților și acest lucru ne-a fost spus și de domnul inspector. La videoconferință au fost discutate exact aspectele pe care le-a menționat domnul inspector în acest articol și domnia sa chiar ne-a îndemnat să nu facem presiuni asupra colegilor.

    1. Am văzut și noi filmele alea. ”Ce frumoasă școală aveți acolo, ar fi păcat să se întâmple ceva cu ea”, ”o să vă fac o ofertă de nerefuzat”…

      Avem și proverbe – să bați șaua ca să priceapă iapa…

      Chiar credeți că țin poveștile astea?

  5. De directorii / directorii adjuncti din Slatina care fac presiuni pe angajati sa ramana in greva de ce nu ar fi interesant sa se vorbeasca?
    Un judet Rosu, este campion la Greva, dar si la Dezinformari!
    Este bine sa se discute de presiunile venite din orice parte! Greva este un drept, nu o obligatie, nimeni nu poate fi constrans pentru a intra sau a iesi din aceasta!

  6. Cred că ar fi cel mai bine să pleci acasă din funcție și din sistem. Ai ajuns acolo pentru ca ai mâncat căcat la un partid, dar când acesta nu va mai fi la guvernare ce vei face, deșteptule????,

    1. Ceea ce faci este infractiune , a obliga pe cineva sa intre sau sa iasa din greva este pedepsit cu inchisoarea!

  7. E foarte simplu de demonstrat daca inspectorul a facut presiuni sau nu, iar daca a facut presiuni atunci Parchetul trebuie urgent sa inceapa verificarile. Dreptul la protest este unul din drepturile fundamentale iar ingradirea acestui drept este neconstitutionala si chiar penala.

  8. Și in Dâmbovița a fost la fel: insp. școlar general a avut ședință cu directorii în care le-a spus să le ceară profesorilor să iasă o zi din grevă ca să încheie mediile pentru elevii claselor a VIII-a. Iar directorii exact asta au făcut!

  9. Minte cu nerusinare! Colegii directori au povestit!Acest individ e de toată jena…mi-e rusine ca suntem colegi.

  10. Zvonuri sau nu, presiuni există. E a doua zi la rând cu ședințe inspectorat-directori, foarte hush-hush. Probabil că încearcă – unii mai subtil, alții nu – să forțeze nota puțin.

  11. Ia sa cercetați, același lucru s-a întâmplat și în Dâmbovița cu d-na inspector Nicolaescu Ileana, mare psd-ista. a făcut aceleași “recomandări” in ședința de astăzi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Poliția – chemată la Colegiul Național Gheorghe Șincai din București, spune unul dintre membrii comisiei de interviu pentru postul de director. Acesta reclamă o “tentativă de fraudare a examenului” și spune că va sesiza DNA

Un membru al comisiei de evaluare în proba de interviu pentru postul de director de la Colegiul Național Gheorghe Șincai din București susține că a chemat poliția, reclamând o tentativă…
Vezi articolul

Protest la Palatul Cotroceni față de menținerea lui Bode în funcția de ministru, anunțat astăzi de comunitatea Declic: “Activiștii îi solicită președintelui Klaus Iohannis să-l revoce din funcția de ministru al Internelor pe Lucian Bode, dovedit ca plagiator de Universitatea Babeș-Bolyai”

Comunitatea Declic anunță organizarea unui protest în fața Palatului Cotroceni joi, 19 ianuarie, față de menținerea lui Bode în funcția de ministru de Interne. „Prin acest demers, activiștii îi solicită…
Vezi articolul

Salvați Copiii cere un ghid care să ajute școlile la toamnă: Toți elevii trebuie să revină la școală, în condiții egale de siguranță sanitară. 46% din elevii români au accest limitat la educația online

Este nevoie de norme metodologice clare, pentru ca toate școlile să permită reîntoarcerea elevilor, în condiții de siguranță și non-discriminare, atrage atenția Organizația Salvați Copiii într-un comunicat de presă. În…
Vezi articolul

Romanian Science Festival: Profesorii de științe exacte pot înscrie elevii într-un program de corespondență cu mentori din cercetare – “Scrisori către viitori oameni de știință” / Înscrieri până pe 30 iunie

“Scrisori către viitori oameni de știință” este o nouă inițiativă a Romanian Science Festival, deschisă claselor care doresc să poarte un schimb de scrisori și care să aibă parte de…
Vezi articolul

Apel pentru adoptarea legii privind protecţia cadrului didactic, făcut public de FSLI, după cazurile recente de violențe ale elevilor: Este alarmant cum spaţiul şcolii devine atât de uşor un spaţiu al fricii / Lipseşte coerenţa unei strategii clare de intervenţie / Dacă vom submina tot timpul autoritatea cadrului didactic, școala nu va mai fi un spațiu al respectului reciproc

Sistemul de educaţie din România îşi arată din nou vulnerabilitatea în faţa cazurilor de violenţă şi abuz, scrie Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ într-un comunicat de presă. Organizația sindicală atrage…
Vezi articolul