Salvați Copiii cere un ghid care să ajute școlile la toamnă: Toți elevii trebuie să revină la școală, în condiții egale de siguranță sanitară. 46% din elevii români au accest limitat la educația online

2.769 de vizualizări
Foto: © Syda Productions | Dreamstime.com

Este nevoie de norme metodologice clare, pentru ca toate școlile să permită reîntoarcerea elevilor, în condiții de siguranță și non-discriminare, atrage atenția Organizația Salvați Copiii într-un comunicat de presă. În plus, 21% dintre școlile din Romania nu sunt pregătite să își primească elevii înapoi la şcoală, peste o treime dintre elevii din România învață în școli cu spații excedentare, iar aproape jumătate dintre elevii români (47%) au avut acces limitat la educația online.

Astfel, Salvați Copiii solicită autorităților relevante, atât din domeniul educației, cât și al sănătății, să elaboreze un ghid comprehensiv care să ajute școlile să decidă asupra soluțiilor optime de începere a anului școlar în funcție de mai mulți factori, dincolo de contextul local al incidenței și transmiterii COVID 19: spațiile disponibile și gradul de aglomerație al școlii, distanța parcursă și modul în care elevii și cadrele didactice ajung la școală, condițiile igienice din unitățile de învățământ (accesul la apă și canalizare) etc.

”În opinia noastră, în absența unui astfel de ghid, deciziile privind modalitatea de începere a cursurilor riscă să fie una greșit fundamentată sau arbitrară și nu pot sprijini asigurarea unei educații de calitate pentru toți copiii, în funcție de circumstanțele individuale și de evoluția contextului pandemic”, a declarat Gabriela Alexandrescu, Președinte Executiv Salvați Copiii România.

Totodată, în baza art. 63 alin. 3 și 3^1[1], Salvați Copiii solicită Ministerului Educației  să facă publică situația unităților de învățământ în care funcționează formațiuni de studiu cu un număr de elevi sau preșcolari mai mare decât maximum prevăzut de legea educației naționale și să comunice soluțiile optime pentru începerea anului școlar în aceste unități de învățământ. De asemenea, Salvați Copiii mai cere Ministerului Educației să supună dezbaterii publice un set de măsuri care să poată contribui la evitarea unor astfel de situații în viitor.

Organizația Salvați Copiii Romînia salută soluția descentralizării anunțată de președintele Klaus Iohannis, fiecare autoritate locală fiind lăsată să își asume cum vor fi organizate cursurile în  funcție de contextul epidemiologic, de comunitate, de nevoile reale ale copiilor și de măsurile pe siguranță pe care le implementează.

„Punem la dispoziția Președinției și a autorităților expertiza Salvați Copiii, pentru ca educația copiilor să fie prioritatea absolută a agendei. Este sențial e ca toți copiii să se întoarcă la școală, în condiții de siguranță și de acces egal. Anul școlar nu poate începe doar pentru unii copii. Școlile trebuie să asigure copiilor condiții optime, atât de igienă și distanțare socială, cât și de acces real la educație”, a spus Gabriela Alexandrescu, Președinte Executiv Salvați Copiii România.

Citește și:
Descentralizarea deciziei în educație – o decizie istorică, sub presiunea pandemiei COVID-19. Comunitatea decide soarta copiilor

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Mecanismul de acordare a burselor pentru elevi de către școli, explicat de ministrul Educației: fiecare școală va primi banii, 1.000 de lei per elev la gimnaziu, de exemplu, și va decide cui și în funcție de ce criterii acordă acele sume

„Asiguri școlii bugetul, n-o lași de izbeliște, dar lași directorului, care se presupune că e profesionist, și consiliului de administrație șansa să-și distribuie acest buget, adaptat la specificul și nevoile…
Vezi articolul