ULTIMA ORĂ Ministerul Educației face precizări după manipularea publică făcută marți, prin prezentarea de către Ligia Deca a datelor despre greviști raportate la numărul total de angajați

70.044 de vizualizări
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea
Ministerul Educației revine cu precizări, după ce ministra Educației Ligia Deca și apoi instituția pe care o conduce au anunțat că mai sunt circa 53% dintre angajații din învățământ în grevă generală. Acest lucru a fost criticat de sindicate marți seara, federațiile anunțând că procentele au fost greșit raportate la numărul total al angajaților, când ar fi trebuit să fie raportate la numărul celor care au declanșat conflictul de muncă, conform legii.

Ce transmite Ministerul Educației: „Referitor la Informarea de presă transmisă astăzi, 6 iunie 2023, ce conține informații statistice privind procente ale întregului personal/ ale cadrelor didactice care continuă protestul declanșat în data de 22 mai 2023 sau și-au reluat activitatea, facem următoarele precizări: 

Datele făcute publice astăzi de Ministerul Educației au rezultat din centralizările primite de la nivelul inspectoratelor școlare județene/al municipiului București, în urma raportărilor unităților de învățământ.

Procentele comunicate de Ministerului Educației astăzi, 6 iunie, sunt calculate prin raportare la totalul personalului, respectiv la totalul personalului didactic din învățământul preuniversitar, nu la numărul total al membrilor de sindicat.

Ministerul Educației a solicitat și a centralizat, în această perioadă, informații statistice privind întregul personal din unitățile de învățământ, pentru o imagine de ansamblu asupra dinamicii din sistem, în contextul protestului personalului din unitățile de învățământ preuniversitar”. 

Ce prevede legea 367/2022: Articolul 153(1) „În situația în care, după declanșarea grevei, mai mult de jumătate din numărul angajaților/lucrătorilor care au hotărât declararea grevei renunță în scris la grevă, aceasta încetează”.

Sindicatele au arătat că greva generală continuă cu 86,93% dintre angajații din Învățământ care au declanșat protestul colectiv de muncă.

Ce a prezentat Ligia Deca:

Întrebată câte cadre didactice mai sunt în grevă, ministrul Educaţiei a arătat într-o conferință organizată ad-hoc la sediul instituției pe care o conduce, fără ca jurnaliștii acreditați să fie anunțați despre eveniment, că, la data de 6 iunie, centralizarea de dimineaţă, până în ora 10.00, arăta că „avem un procent total personal participant la grevă de 52,8%, 52,9% iar procentul de cadre didactice din aceştia, participante, 59,4%”. „Situaţia faţă de 31 mai, procent total personal participant de grevă pe 31 mai era de 58%, iar procendul de cadre didactice participante la grevă 64%, înainte de ziua de 1 iunie când a fost adoptată Ordonanţa de Urgenţă”, a mai spus ministrul. Ligia Deca a mai anunţat că numărul de şcoli care în integralitate au renunţat la grevă este de 170, între 31 mai şi 6 iunie.

Aceasta a prezentat retragerea a 15.000 de participanți la grevă din protestul de muncă drept „o dovadă de încredere a cadrelor didactice în măsurile luate de Guvern”.

Despre piruetă completă a Ligiei Deca, de vineri până marți și cum a trecut de la declarații de genul „nu e treaba Ministerului Educației să comunice date despre profesorii greviști, ci a sindicatelor“, la anunțul că 15 mii de persoane ar fi ieșit din grevă ca „o dovadă de încredere în măsurile luate de Guvern“, citiți mai multe în analiza Edupedu.ro.


44 comments
  1. Suntem condusi de prosti, dar șmecheri, deci e foarte normal sa nu aiba nevoie de oameni educati ca astia nu pun botul la vrajala lor. Nenorocitii care ne conduc ar trebui sa incurajeze munca si educatia nu nemunca si îndobitocirea. Nemunca o incurajeaza cu tot felul de ajutoare sociale, iar indobitocitea o incurajeaza prin modul cum este tratata educatia in general. Oamenii care intra in sistem sunt din ce in ce mai slabi si e normal in codiriile date. Incurajati mai cretinilor munca prin acordarea de scutiri de impozite pe salariu nu de pomana cum dati voi idiotilor.

  2. uni sunt forțați să oprească greva. calcule salariale și înscriere examene sau ore organizarea pregătirea acestora

  3. Bună ziua,

    Cu tot respectul, legat de predarea online, am văzut că se amintește foarte des despre ea, în diverse contexte; pentru cine nu a experimentat-o, ea a presupus, printre altele:
    – câte 5-6 ore de stat pe zi în fața monitorului
    – prezența profesorilor la ore a fost permanent verificată ( administratorul de retea care ne-a făcut conturile pe platformă verifica prezența online, plus direcțiunea, plus verificări inopinate de la ISJ )
    – mulți profesori si-au cumparat din resurse proprii laptopuri, tablete grafice ca să poată preda
    – elevilor fără posibilitatea de conexiune li s-au transmis lecțiile prin poștă sau a trecut profesorul ( în mediul rural, mai ales ) si a lăsat lectiile și temele in cutia poștală
    – tot conținutul care era de predat a trebuit să fie transpus în format online ( PPT, Prezi, etc )
    – testele au fost realizate în Google Forms sau folosind alte platforme
    ( acum ni se pare foarte simplu de realizat și accesat materiale online, dar atunci nu era )

    1. Da domnule, asa o fi.Dar toti au facut eforturi,nu doar profesorii in online.Daca erau mai productivi profesorii ,nu ar mai fi trebuit să facem atâtea meditații cu copiii noștri…Noi am cheltuit enorm pt a invata ceva copiii in online, si nu am impartit salariul cu dvs.Haideti sa nu ne mai victimizam atat.

  4. Asta e manipulare indiferent ca e 50 sau 80% pai aia care nu sunt in sindicat nu sunt cadre didactice, adica daca nu sunt sindicalisti nu exista sau ce?

  5. Rapoarte și proporții – clasa a VI-a
    Evitați LUXEMBURG-ul din destinațiile turistice. O să uitați procentele!😀

      1. Subscriu dar nu numai EA ,deci toti cei ca ea ,ei hotii penalii coruptii agramati dottore plagiatii. Fratilor🆘️2024 VOTUL va fi arma noastră împotriva lor,70% și Româniava fi a noastră ♥️🇷🇴🇷🇴🇷🇴♥️

        1. a cui? a voastra, care? a bugetarilor? … te informez ca este deja.
          in intelepciunea imensa pe care o aveti, ca sunteti numai ‘telectoali si speciali si esentiali, va intrebati macar o secunda pe zi, de unde vin banii pe care vi-i doriti din ce in ce mai multi?
          secunda aia ar fi importanta ca ati fi cu o secunda mai destepti in fiecare zi.

          salutari de la un fraier contribuabil care nu e esential dar are 3 locuri de munca, 12 ore/zi si nu face greva ca nu are dreptul, si nici concediu nu a avut in ultimii 10 ani.

          1. Domnule Je , pentru dvs nu contribuie altii (clientii) ca sa vanda firma la care lucrati produse si/sau servicii si implicit sa va luati salariul ? Sau sunteti o categorie socioprofesionala care incaseaza salariul din donatii…? Multumesc.

    1. Maria, site-ul acesta a fost inclus într-o listă de alte 70 de site-uri care își dezinformează cititorii. Dacă vrei să îți pierzi timpul cu site-uri de genul ăsta, este opțiunea ta, însă ar trebui să îți selectezi mai bine site-urile pe care le accesezi, asta dacă vrei să fii corect informată, și nu manipulată. Verifică informația de pe site-ul de mai jos, convinge-te dacă ce ceea ce am spus este adevărat și ia măsuri.
      https://www.paginademedia.ro/2017/02/foto-antena3ro-romaniatvnet-stiripesursero-si-dcnewsro-pe-lista-unei-aplicatii-care-recomanda-verificarea-informatiei-din-alte-surse/

      1. Florin, am pus link-ul, link pe care l-am primit de la o persoana “cu intentii bune, pentru a atrage atentia asupra dezinformarii.

    2. Esti tampit? Nu primim niciun leu pe zilele de greva la salariul pe care il luam pe 15 iunie. Daca ai asemenea dubii, cere unui grevist fluturasul pe mai. Vei vedea cu proprii ochi si vei judeca cu propria minte ca zilele de greva apar neplatite pe mai. In scoala mea inca nu sunt gata statele de plata si nu am primit fluturasii, dar am ruda grevista si la ea s-au dat ieri fluturasii si nici vorba de bani pe zilele de greva din mai. Banii se primesc DACA se recupereaza pentru cine e dispus sa lase concediu, vacante ca sa recupereze(lucru absolut NEobligatoriu odata ce contractul a fost suspendat si greva fiind ceva ce nu e voie sa se ceara sa se recupereze din concediul profesorului). Sunt tentat sa cred ca oricum nu ar veni oamenii la recuperari, mai ales cei cu salarii mici, nerentand plata unei navete nedecontate, ore din concediu pe caldura, anulari de vacante scumpe preplatite,doar pentru a lua banii pe 10 zile de greva. Fiti seriosi! Unde ati pomenit sa fii asa de prost incat sa iesi in pierdere?

  6. Demisia Ligia Deca pentru manipulare grosolană! Asta nu are ce căuta acolo.La Cotroceni înapoi să danseze pe masa lui dulap.

  7. Manipulați sunt și cei care fac grevă…
    Sunt profesori care au semnat pentru grevă și nu știu motivul…
    Să nu mai vorbim de falsificări de date când de fapt manipularea/constrângerea ar putea fi sancționată, dar oamenii sunt slabi sau au afinități politice!
    Ce salariu de debutant peste 6.000-pentru ăia titularizați cu Legea doamnei ,,Cati”Andronescu?? Sunt oameni cu părul alb pe care-i văd și muncesc pe 2000 de lei cel puțin 8 ore pe zi…!Cunosc persoane cu studii superioare care muncesc pe salarii de genul! Debutanții ăștia sunt afiliați.. ei sau rudele lor, de asta se insistă mult pe mărirea salariilor acestora, dar intră cam afoni în sistem și apoi au ifose…..! Se titularizează pe unde au potențialul politic și apoi ajung în buricul târgului tot așa!

    1. deci clar, trebuie sa le mariti si lor salariile! e singura concluzie civilizata, non-explotativa. cum aveti voi politicienii salarii peste 15000 de lei pe luna asa ar trebui si ei sa primeasca salarii de peste 6000 de lei pe luna. Oricum ce fac profesorii, invatatorii si educatorii este de 100% mai adevarat si important decat ce faceti voi!

    2. Cum poți să justifici niște salarii mici cu altele și mai mici ??
      Ce logică strâmbă !
      Ar trebui să crească și salariul minim pe economie, românii să nu mai fie sclavi.
      Și să fure mai puțin canaliile politice cu firmele de partid !

      Cu cât vor fi mai educați cu atât oamenii vor fi mai bine plătiți.
      Dar pentru educație e nevoie de bani, de 6% din PIB, nu mizeria de 2% a lui Iohannis, acest parvenit , neamțul mai ipocrit decât toți românii .

    3. Citi profesori și educatoare au picat la Titularizare pe post, citi au fost respinși la gradul 2 și gradul 1,citi au luat calificative slabe cu note f mici, și citi au întrat în sistem la stat știind ca La Bugetari locul de munca este asigurat pe viata.??? Se cunosc cazuri din evidenta Resurselor Umane cind absolvenții unui liceu de mase plastice sau de mecanica fina, au venit cu diplome luate prin cursuri cu prezenta redusa,, la diferite facultăți dubioase și acum lucrează în învățămint. Fără pregătire, fără cunostinte minimale de Ai ȚI, fără o limba străină, cu un statut dubios social, se numesc Educatori și profesori formatori ai României Educate,. Citi Directori coordonatori de scoli și grădinițe au fost Restructurați pentru Incompetenta și slaba pregătire profesionala??? Toți sunt Excepționali, cu rezultate la Superlativ. O mare vina o au Inspectorii și Inspectoratele, care sunt angajați pe criterii politice, i abordabili și inaccesibili. ESTE NECESARA O REORGANIZARE PE CRITERII DE COMPETENTA DE SUS ÎN JOS, DACĂ VREM O ROMÂNIE, ȘI O GENERAȚIE, EDUCATA, LA STANDARDE RIDICATE.

    4. manipulați sunt părinții care nu văd decât că propria odrasla are examen. la copiii profesorilor s-a gândit cineva? la noi asistații sociali cu 2 copii primesc mai mult de la stat decât un profesor cu 10 ani vechime

  8. Da in timpul pandemiei când se făceau ore online 😁 , repet când se făceau că nu prea se făceau dar în contul celor din învățământ intrau bani de ce nu au făcut greva ? 😂
    Personalul auxiliar pentru ce lua bani dacă elevii erau acasă ?

    1. Vaiii, ti-a căsunat pe profesori ca isi luau banii in online… Pe medici nu iti căsuna ca au ținut spitalele goale si au fost mituiti regește sa taca?
      Ore online cand nici macar nu au fost formați sa predea astfel. Au invatat singuri sa se descurce, onoratul inspectorat nu i-a ajutat cu nimic, un biet curs de 2 ore dupa 1 an cand nu mai era nevoie, pentru ca profesorii invatasera singuri.
      Voi parintii nu ati fost plătiți sa stati acasă cu copiii cu 75 la suta? Rusine sa va fie ca ati uitat, troli de serviciu, platiti sa denigrați!

      1. De ce vă trebuia curs ca să întrați online pe o platformă?! Noi nu am stat în șomaj cât ați “predat’ voi online, ați luat o grămadă de bani degeaba și după ce rezultate au elevii continuați să fiți plătiți degeaba, vacante de 4 luni pe an în care luați inclusiv sporuri!

      2. Țineți aproape, profesori nu va lăsați iar amăgiți!
        Este cea mai mare greva după 18 ani, când credeți ca va strângeți iar în asa număr mare?
        Luptați pentru demnitatea voastră și puntru un învățământ de calitate, nu va lăsați prada spargatorilor de greva.
        Asta dorește guvernul.
        Sper sa rezistați și sa câștigați cauza!
        P. S.
        Un părinte responsabil care știe ca educația copiilor se da acasă, iar școală o completează prin excelenta.

    2. Silviule, nici măcar nu ști ce rol are personalul auxiliar! În perioada pandemiei, nu era voie nici să ieși din casă, greva interzisă. Și ce rol ar avea o grevă fără să poți constrânge? Dacă guvernul nu respectă legea, nu ți-ai pus întrebarea?
      “Aruncați cu pietre “spre profesorii care vă educă copiii și mai aveți pretenții! Frustrați mai sunteți! Tipic om pr…t., dar înjurați pe la colțuri, nemulțumiți. De ce nu “aruncați cu pietre” și spre guvern, pentru ce au facut cu țara asta? Chiar sunteți orbi? răutăcioșilor! Mai bine ați lua exemplu și ați duce-o mai bine și voi! Poate se va schimba în bine odată! jalnic

    3. Habarnistule, vorbești în necunoștință de cauză ! Crezi că școala nu mai trebuie întreținută dacă nu sunt elevi în școală? /// Angajații din școli au fost la post pe toată perioada pandemiei și și-au exercitat atribuțiile normal, ca în oricare altă zi. Tu așa credeai în inconștiența ta? Că școala înseamnă doar ore de predare? Ai capul pe umeri doar ca să nu te plouă-n gât?
      În ce privește cursurile desfășurate online pe parcursul pandemiei, ia uită-te și în „curtea” elevilor și poate afli și câți au profitat de perioada pandemiei și nu s-au conectat online la cursuri prin diverse tertipuri. Ba că nu au dispozitiv IT, ba că nu au conexiune la internet, ba că li se decărcaseră bateriile la telefoane/tablete/laptopuri, ba se conectau și ei de fapt nu erau prezenți, lăsând doar conexiunea activă etc. Nu te uita doar în curtea profesorilor. Am mai spus-o și cu altă ocazie. Nu mai generalizați. În orice domeniu de activitate există și exemple negative. Chiar și în domeniul în care activezi dumneata (indiferent care este acesta). Așa că, până să vezi paiul din ochiul altuia, este bine să vezi mai întâi bârna din ochiul tău. Nu ești de aceeași părere?

  9. Chestiunea politizării structurilor administrative din educație. Posturile de conducere din IȘJ-uri se ocupă teoretic prin concurs, teoretic nimic politic. Se poate face o listă cu ce implicare politică au “generalii” și adjuncții din fiecare IȘJ? Aceasta va releva aplicarea algoritmului politic al cârdășiei PSD cu PNL și UDMR. La Cluj este clar: PSD a reușit suplimentarea cu un post de adjunct anul trecut fiindcă nu avea om acolo, fără vreo altă justificare.

  10. Ce mizerabili! Și ne spun să avem încredere în ei! Eu nu am încredere în Deca sau în cineva din Guvern chiar dacă îmi spune că la ora 23 e întuneric. Eu verific!

  11. Doamna ministru lucrează cu multe unități de măsură falsificate. Poate, poate va reuși să îi păcălească pe toți și să supraviețuiască politic acestei crize la care a contribuit direct. Eșecul educației este eșecul președintelui, iar eșecul președintelui este și eșecul consilierilor săi. Oricâtă minciună s-ar cumpăra cu banii publici (mai nou inspectorii generali își cumpără reclamă pe Facebook pentru a-și promova activitatea politică desfășurată în funcțiile publice), adevărul este pe toate străzile.

  12. Cat tupeu poate avea aceasta femeie ?!?
    Sa vada “dinamica” din sistem ? Mai putin si ne spune ca, de fapt, e responsabila cu statistica pe-acolo, pe la minister.
    Doamna, functia d-voastra nu a venit la pachet cu un creier in plus, dimpotriva, vad ca a venit cu un cap plecat. Aveti grija sa nu vi se rupa. Pare ca vi se rupe deja de principiile de baza ale educatiei.

    1. bună seara o rog pe doamna ministru sa trăiască bine cu un salariu de 2179 în care este adăugată și hrana

    2. pai aceasta doamna e pusă de fizicianul neamț,președintele.Nu văitați profesorii,mai o meditație,mai o șpagă la bac,suntem o nație de copt paste și de diplome de la facultăți pompoase.Oamenii capabili pleacă din România pentru că PSD și PNL nu vor ce mai fura în curând.O tara in care miștoul este sport national.In top sunt urmașii regimului comunist.Un om capabil nu va face avere muncind cinstit

  13. Azi fuse prima manipulare psihologica din partea ministerului. Au vrut sa vada cati cedeaza. Teapa! Acum o dau la întors. CONTINUAM PANA LA CAPAT!
    Lasati-ne cu metode din manuale de manipulare in masa. Le cunoastem si noi ca de aia suntem oameni educati pe care vreti sa ii reduceți la tacere. Pentru ca un om educat GÂNDEȘTE SI NU POATE FI MANIPULAT! SI SUNTEM UNITI! NE-A AJUNS 33 DE ANI DE TACERE! INDRAZNIM, VA FI MOTTO-UL NOSTRU DE ACUM INCOLO!
    NU VOM MAI PERMITE ABUZURILE DIRECTORILOR IN SCOLI!

    1. Cei mai manipulabili sunt cei educați -analizează situația până se pierd în detalii! Se cred super deștepți ,dar se pierd mai repede ca și ,,protimea”

      1. Aveți dreptate! Știu ce ziceți!
        S-au făcut multe studii! Există manipulare ptr. fiecare om, la orice nivel!

        Chiar dacă se vede de la o poștă neatenția exprimării (firească reacție în asemenea momente de tensiune), totuși nu e momentul să focusăm pe așa ceva acum!
        Ionica voise probabil sa spună că recunoaste ușor manipularea care se face!
        Așa că e mai bine să ,,îndrăznim ” și să exersăm recunoaștetea manipulării!
        Dacă e să zâmbim:
        Noi vom deveni experți în recunoașterea manipularii, iar ei, tot de acolo, de sus- experți în cum reacționăm noi la stimulii manipulării lor!

        De aceea sunt necesare procedurile în sistem, deciziile asumate politic, clare, venite la pachet cu sancțiuni de ambele părți-pentru nerespectare; confirmarea lor de către factorii de echilibru! Adică normarea CONȘTIENTĂ a sistemului, oricare ar fi el!

  14. Dezinformare voita, strategii perfide marca Deca. Încearcă dezbinarea profesorilor, sper sa nu ii iasă și dascălii să meargă până la capăt.
    Toți ar trebui sa fie în grevă până la rezolvarea cererilor ! Dar unii au înțeles că pot câștiga de 2 ori: și nefăcând greva și obținând avantajele primite de greviști, daca mișcarea va fi un succes. Rușine să le fie!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like
Evaluarea Națională

VIDEO Sorin Cîmpeanu anunță modificări în regulamentul CNATDCU / Plus: Profesorii trebuie formați cu privire la bullying, lucru pe care îl vom face. Va trebui să reluăm discuțiile pe proiectul strategiei de educație parentală

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a susținut declarații de presă astăzi, de la ora 11:00. Edupedu.ro a transmis live text cele mai importante declarații din cadrul conferinței. Sorin Cîmpeanu, cele mai…
Vezi articolul

În România mai este o singură localitate în carantină azi, în care elevii ar învăța 100% online, anunță ministrul Educației: Decizia de redeschidere a școlilor se va lua după rata de infectare din localitate la 14 zile, iar evaluările vor fi săptămânale

Mai este o singură localitate în carantină, în care toți elevii ar învăța online, a declarat ministrul Educației Sorin Cîmpeanu la Antena3. “Aș vrea să vă spun că astăzi în…
Vezi articolul