Ligia Deca face o piruetă și începe să-i numere public pe profesorii și angajații care ies din grevă. Asta deși chiar ea spunea, în conferința de presă de vineri, 2 iunie, că nu este treaba Ministerului Educației să comunice date despre participarea sau neparticiparea la greva generală, ci a federațiilor sindicale.
UPDATE: Datele au fost prezentate în mod manipulatoriu, de către Ligia Deca, sesizează sindicatele, care anunță că greva generală continuă cu 86,93% dintre angajații din Învățământ care au declanșat protestul colectiv de muncă.
Între timp, pentru că oamenii din școli nu au renunțat la protest, așa cum cerea președintele Iohannis și cum propovăduia fără credibilitate premierul Ciucă, prin mesaje de Ziua Învățătorului, Ligia Deca a scos cifrele – doar pe cele ale spărgătorilor de grevă. Motivul evident: se apropie data rocadei guvernamentale, care deși trebuia să se desfășoare „sticlă“ pe 29 mai, are toate șansele să fie din nou făcută țăndări și pe 9 iunie de același protest al angajaților din Învățământ. În plus, e în joc chiar propriul post de ministru – dacă face frumos și închide greva rapid, președintele Iohannis o impune și în Guvernul Ciolacu, la fel cum a plantat-o în cabinetul Ciucă, în octombrie 2022.
Ce spunea Ligia Deca pe 2 iunie, la Ministerul Educației, în conferință de presă:
Jurnalist: Ministerul are în acest moment o centralizare a școlilor și a claselor unde nu se fac ore, unde profesorii sunt în grevă?
Ligia Deca: „Sigur că da, au în primul rând directorii o centralizare a personalului aflat în grevă, ca angajatori, inspectoratele au și ele o centralizare a situației pe școli și noi avem o centralizare statistică a situației în fiecare unitate de învățământ. (…) Această centralizare este făcută pentru a putea gestiona procesele educaționale. Nu este făcută pentru a da noi… cum să vă spun, a pune noi în transparență ce se întâmplă în fiecare școală. Este, cred, în dreptul federațiilor sindicale să discute despre această chestiune și considerăm că pentru noi, pentru scopurile pe care Ministerul Educației le are, este suficient să avem o centralizare statistică și să ne coordonăm cu inspectoratele și cu directorii școlilor în asemenea fel încât procesul educațional să se desfășoare cât de normal se poate în aceste condiții.
De remarcat însă că sunt și școli unde procentul personalului în grevă este zero și unde lucrurile se desfășoară în mod normal. Atunci când gândim procesele educaționale pe viitor, noi trebuie să luăm în calcul toată această diversitate: școli care sunt în procent de 0% în grevă, școli care au parte din personal în grevă și școli care au tot personalul în grevă. Deci trebuie să cuprindem toată această diversitate“.
Jurnalist: Dar de ce este secret acest număr?
Ligia Deca: „Nu este secret, însă nu este o chestiune care ține de Ministerul Educației. Informațiile referitoare la grevă se obțin de la federațiile sindicale care organizează această grevă“.
Declarațiile pot fi văzute în video la minutul 42:00
În a 4-a zi de la răspunsul ferm al ministrului Educației că Ministerul Educației nu va publica date despre participarea la grevă, Ligia Deca face o întoarcere la 180 de grade și iese cu cifre doar despre cei care nu ar mai fi în grevă. Totul se petrece într-o conferință organizată ad-hoc la Ministerului Educației, fără să existe niciun anunț pentru jurnaliștii acreditați că va fi un asemenea eveniment. Mai multe televiziuni erau la sediul ministerului, așteptând să iasă la declarații reprezentanții sindicatelor, ai părinților și ai elevilor, convocați la discuții marți la ora 11:00. Nu au mai fost astfel de declarații, dar a fost conferință a Ligiei Deca – a patra conferință de la preluarea mandatului și până în prezent, a doua din perioada grevei.
Ce a declarat Ligia Deca pe 6 iunie, la prânz, după ce spusese că nu va oferi date despre greviști:
“Ca urmare a măsurilor luate de Guvernul României şi ca urmare a ordonanţei de urgenţă 53 date la 1 iunie, care prevede majorările salariale în învăţământ, putem anunţa că în acest moment de la momentul adoptării ordonanţei şi până astăzi avem circa 15.000 de persoane care lucrează în învăţământ care au renunţat la grevă dintre care peste 10.000 sunt cadre didactice. În acest moment avem peste 1.000 de unităţi de învăţământ în care nicio persoană nu face grevă. (…) Numărul de şcoli care în integralitate au renunţat la grevă este de 170 între 31 mai şi 6 iunie”.
Ligia Deca a pus toate aceste date cu cei care au „renunțat la grevă“ pe seama încrederii pe care angajații din școli ar avea-o în măsurile luate de Guvern:
„Este o dovadă de încredere a cadrelor didactice în măsurile luate de Guvern și sperăm ca prin discuțiile pe care le vom relua în contextul negocierii contractului colectiv de muncă pe sectorul educației, vom relua aceste discuții cu federațiile sindicale mâine și în contextul altor măsuri pe care Guvernul le va lua, mă refer aici la negocierile pe legea salarizării, vom putea să vedem o reîntoarcere în sala de clasă atât a cadrelor didactice, cât și a elevilor.“
După care Ministerul Educației a publicat un comunicat în care sunt evidențiate doar datele despre cei care ar fi încheiat protestul de muncă, făcând și un top al județelor în care sunt „cei mai mulți angajați din sistemul preuniversitar care și-au reluat activitatea“.
Ligia Deca trece astfel, de la atitudinea de aproape partizanat față de greviști, cu mesaje contrare celor ale colegilor de Guvern, din primele două săptămâni de grevă, la cea de jucător politic pe față, contra grevei și în favoarea șefilor săi – cel de la Cotroceni în primul rând și cel de la partid, în al doilea rând. Să nu uităm că Nicolae Ciucă (PNL) speră să scape de funcția de premier vineri, pe 9 iunie, după cum au scris, citând surse politice, jurnaliștii de la G4Media.ro. La fel, Marcel Ciolacu (PSD) a declarat public săptămâna trecută că e „foarte pregătit“ pentru a prelua fotoliul de la Palatul Victoria.
Președintele Klaus Iohannis a avut o ieșire în decor, joi, pe 1 iunie, declarând la adresa profesorilor care își cer drepturile în școli și în stradă, prin greva generală declanșată pe 22 mai: „cum îndrăznește cineva să pună în dificultate examenele naționale? Este o generație întreagă care trebuie să dea BAC și să meargă la universități. Deci, îi punem în dificultate? Este o generație întreagă care dă examenul de capacitate. După ce Guvernul le-a dat tot ce au cerut, încă o dată, le-au dat tot ce au cerut, acum în ce temei să mai continue greva?“
Cei care îndrăznesc să țină în loc toate aceste planuri și aspirații înalte sunt doar profesorii și colegii lor din școli, care spun că vor ca Educația să fie și în fapte așa cum este la nivel declarativ și că nu mai au încredere în politicieni.
4 comments
In niciun caz încredere. Lehamite. Dezamăgire.
Cum îndrăzniți, doamna ministru, să afirmați că cei care au ieșit din grevă au făcut-o ca dovadă a încrederii în măsurile luate de Guvern?
Cum îndrăzniți să ne subestimați, să ne umiliți, să ne mințiți?
Cei care au ieșit din grevă au făcut-o pentru elevii din anii terminali sau pentru că nu își mai permit să își sacrifice familiile. Felicitări celor care încă rezistă!
Cum îndrăzniți, dumneavoastră, care nu știți ce înseamnă munca la clasă, cu ce probleme ne confruntăm, să aruncați în spațiul public astfel de inepții?
Cum îndrăzniți să persistați în aroganță?
Cum îndrăzniți să afirmați că ați dat tot ce vi s-a solicitat? Cum îndrăzniți să ne democrați?
Cum îndrăzniți să vă băieți joc de educație, de viitorul unei țări?
degeaba vorbiti! ramane doar vorbăraia…! nu sunteti uniti! de aia n o sa faceti nimic! v au intimidat cum au vrut…adica sunt elevi in ani terminali care vi se va alatura si care risca multe si, in acelasi timp, sunt profesori care renunta. Asta si asteapta guvernantii: sa va dezbine si sa obositi, pt ca apoi sa va intoarceti rusinati pe vecie- ca nu va mai reveniti!- la posturile voastre! E aceeasi chestie ca la referendumul cu familia desi pare ca nu are legatura.Are! asa e romanul mereu: fricos si las, dezbinat si cu atitudine de sluga. Sa nu ma judecati ca nu stiu ce i in invatamant: mama mea a fost profesor 30 de ani iar eu urmeaza sa dau titularizarea. Deci stiu f.bine!
Minciuna..manipulare..dezinformare…..Sute de scoli au transmis datele cu greviștii după orele 12…Ex Constanța.,Iasi,Timis …etc.Iar 5 zile a fost minivacanta..