Mesaj al premierul lui Ciucă, de Ziua Învățătorului, după ce a aprobat cu forța OUG fără un acord al cadrelor didactice și după o serie de minciuni: Am arătat respect și deschidere la consultările cu reprezentanții sistemului de învățământ / Greva profesorilor continuă

9.180 de vizualizări
Foto: gov.ro
De Ziua Învățătorului, Nicolae Ciucă a transmis că „în calitate de prim-ministru am arătat respect și deschidere la consultările cu reprezentanții sistemului de învățământ și prin soluțiile adoptate deja în întâmpinarea solicitărilor exprimate”, potrivit unui comunicat de presă. Săptămâna trecută, Guvernul a aprobat prin Ordonanță de Urgență majorarea salarială pe care profesorii au respins-o.

„Guvernul a demonstrat permanent implicare în ceea ce privește susținerea unui învățământ accesibil și de calitate în România. Am deblocat posturile în educație, pentru a nu afecta calitatea actului de învățământ din cauza numărului insuficient de profesori. Majorările salariale deja decise de Guvern sunt consolidate prin restabilirea echității în sistemul de salarizare în noua grilă”, se arată în textul mesajului.

Tot săptămâna trecută, Guvernul a aprobat prin ordonanță de urgență o modificare la legea dialogului social pentru ca profesorilor care intră în grevă să le fie afectată vechimea. Potrivit liderului sindical Marius Nistor, președintele FSE „Spiru Haret”, acesta este „răspunsul unui Guvern care are tupeul să vină să spună cât de interesat este de soarta învățământului românesc”.

Pe 31 mai, premierul Ciucă a declarat la începutul ședinței de Guvern că „am hotărât să găsim împreună o soluție pentru ca anul școlar să fie finalizat, examenele să se desfășoare”. Aceste declarații veneau în situația în care sindicatele nu erau de acord cu propunerea Guvernului.

Greva generală a profesorilor și angajaților din Educație a amânat planurile politicienilor de rotație la Guvernare. Ciucă a anunțat că rămâne premier și va continua dialogul cu sindicatele din Învățământ, dar că „nu ne putem asuma să dezechilibrăm bugetul de stat”

Luna trecută, Nicolae Ciucă a declarat la Cluj că România are a treia creștere economică din UE, dar că nu va promite ceva ce nu se poate realiza, şi a făcut apel la înţelegere din partea profesorilor, potrivit Agerpres.

Pe 23 mai, Ciucă i-a invitat la discuții pe președintele Federației Naționale a Părinților și pe președinta Consiliului Național al Elevilor. Discuțiile au avut loc la Guvern, iar cei doi reprezentanți au transmis apoi mesaje de la pupitrul Guvernului României, punând astfel presiune pe protestele profesorilor.

Ciucă, în întâlnirea cu președintele Federației Părinților și șefa Consiliului Elevilor: Nu creștem acum salariile profesorilor „pentru că producem o altă inechitate“

În timp ce profesorii protestau, Ciucă și Ciolacu s-au apucat să negocieze pe rotativă, potrivit surselor G4Media.ro. La întâlnirea cu sindicatele au mers patru miniștri și scretarul general al Guvernului, niciunul cu putere de decizie politică pentru măsurile cerute de sindicate în revendicările lor.

Cine a negociat din partea premierului viitorul școlii, cu sindicatele: Marian Neacșu, singurul condamnat penal din echipa lui Ciucă, la 6 luni închisoare cu suspendare pentru conflict de interese

Sindicatele l-au acuzat sâmbătă, 3 iunie, pe purtătorul de cuvânt al Guvernului, că a dat informații incorecte într-un comunicat oficial: ele nu au fost de acord cu eșalonarea creșterilor salariale pe 3 ani, prin noua lege a salarizării.

Cine este Nicolae Ciucă

În 2018 declara la „Ora Armatei”, la Radio România Actualități, că nu va face politică. Iată cum explica: „Indiferent de circumstanțe nu voi ieşi la pensie înainte de terminarea mandatului. Cineva spunea că o vom face pentru că vom beneficia de avantaje financiare. Nu am venit în armată pentru astfel de motive, nu voi pleca din armată pentru că vom beneficia de bani în plus.

Dacă, cu adevărat ne interesa partea materială, puteam să fi optat pentru acest demers în august 2017. Nu am facut-o atunci, nu o facem acum şi nu o vom face până la finalul mandatului pentru că, din punctul meu de vedere, mai presus de orice avem în faţa noastră tot ceea ce înseamnă demnitate, onoare şi onestitate pentru funcţia şi demnitatea de a fi îmbrăcat haina militară. Al doilea argument cred că este la fel de important. Este cel legat de educaţia pe care noi o avem pentru a nu da înapoi înainte de a ne fi atins obiectivul. Vom continua să ne îndeplinim linia noastră de îndeplinire a obiectivelor până la final”.

Despre încheierea mandatului şi perioada de după trecerea în rezervă, generalul Nicolae-Ionel Ciucă a precizat:

“Consider atât de sfântă onoare şi demnitatea de a fi fost şeful Statului Major al Apărării încât, indiferent de ceea ce mi s-ar propune, nu voi face altceva. Odată ce ai fost şeful Statului Major al Apărării… Reprezintă demnitatea cea mai mare pentru fiecare dintre noi. Iar eu consider că nu trebuie să fie în niciun fel umbrită această poziţie de activitate în alt domeniu.

Nu voi face politică. Voi face tot ceea ce îmi stă în putere şi îmi va îngădui viitorul să sprijin această instituţie. Dar nu dintr-o funcţie publică”.

Doi ani mai târziu s-a înscris în PNL fără să clipească. Nicolae Ciucă a fost un soldat devotat preşedintelui Iohannis, scria G4Media.ro: Ciucă ”a luptat” alături de şeful statului în războiul cu PSD, apoi Klaus Iohannis l-a răsplătit cu mai multe funcţii: ministru al Apărării, senator, premier interimar, premier cu puteri depline şi, în final, preşedinte al PNL.

În plan academic, Nicolae Ciucă are un doctorat marcat de acuzații de plagiat. În ianuarie 2022, jurnalista Emilia Şercan a dezvăluit, în Press One, că premierul Nicolae Ciucă a plagiat în cel puțin 42 de pagini din lucrarea de doctorat pe care a susţinut-o în 2003 la Universitatea Naţională de Apărare „Carol I” (UNAP). Titlul tezei: „Dimensiunea angajării Armatei României în operaţii întrunite multinaţionale”. Una dintre lucrările pe care premierul Nicolae Ciucă le-ar fi plagiat în teza sa de doctorat este „Forţe şi tendinţe în mediul de securitate european”, semnată de generalii în rezervă Eugen Bădălan şi Teodor Frunzeti. Ambii i-au fost şefi lui Nicolae Ciucă pe când acesta era ofiţer activ.

Contactat de Europa Liberă, generalul Teodor Frunzeti a spus: „Eu cred că la data respectivă putea să fie şi el mai atent. Putea să citeze jumătate de pagină, restul putea să comenteze el, că era băiat deştept pe vremea aia, şi presupun că e şi acum”. În primă fază, Nicolae Ciucă a susţinut că teza ”a fost întocmită în concordanţă cu cerinţele legale existente la momentul respectiv”.

Ciucă a contestat apoi în instanță procedurile de sesizare la CNATDCU și imediat procurorii au ridicat toate documentele care priveau acest caz. După mai multe termene în instanță, inclusiv CCR a pus umărul la acest caz, trasând reguli care fac intangibile, de către CNATDCU, plagiatele care „au intrat în circuitul civil”. Într-un final, procurorii au clasat cazul, din punctul lor de vedere, fapta fiind prescrisă în urmă cu 15 ani. Dosarul s-a întors la Universitatea de Apărare, care nu a dat niciun semn că ar face demersuri de verificare pentru plagiatul prim-ministrului. Ciucă este al treilea premier acuzat de plagiat, după Victor Ponta și Mihai Tudose.

Redăm mesajul integral al premierului Ciucă:

Ziua de 5 iunie are o dublă semnificație, fiind dedicată în fiecare an dascălilor, în semn de respect și prețuire față de marele nostru cărturar și dascăl Gheorghe Lazăr, întemeietorul primei școli în limba română, născut în această zi cu aproape două secole și jumătate în urmă.

Bazele puse atunci învățământului românesc de Gheorghe Lazăr au hrănit dorința de educație și cultură a multor generații. Școala românească are acum o lungă tradiție și a deschis orizonturi noi multor tineri cărora dascăli dedicați și iubitori de cunoaștere le-au fost exemple.

Formarea tinerelor generații este o responsabilitate perpetuă, la care dascalii contribuie alături de familie și de întreaga societate. Ultimii 30 de ani din istoria României au însemnat schimbări inclusiv în acest domeniu, iar perioada pandemiei și evoluția digitală au adus transformări și provocări majore cărora toți trebuie să le facem față. 

Oriunde ne aflăm ca poziție socială sau instituțională, suntem părinți, bunici sau cunoaștem copii cărora le dorim un viitor ce poate fi împlinit prin educație. Trecem acum printr-un moment de răscruce pentru învățământul din România, de care depinde viitorul copiilor noștri. Greva din sistemul de învățământ a pornit de la o realitate ce poate fi corectată prin dialog, iar în calitate de prim-ministru am arătat respect și deschidere la consultările cu reprezentanții sistemului de învățământ și prin soluțiile adoptate deja în întâmpinarea solicitărilor exprimate. Toți ne dorim un cadru favorabil unui învățământ de calitate, sens în care ne-am angajat și am început o regândire echitabilă a salarizării – ceea ce am transmis și partenerilor de discuții. Abordăm însă toate aceste aspecte cu responsabilitate și realism, prioritizând resursele necesare. 

Guvernul a demonstrat permanent implicare în ceea ce privește susținerea unui învățământ accesibil și de calitate în România. Am deblocat posturile în educație, pentru a nu afecta calitatea actului de învățământ din cauza numărului insuficient de profesori. Majorările salariale deja decise  de Guvern sunt consolidate prin restabilirea echității în sistemul de salarizare în noua grilă. 

Executivul acționează și pentru modernizarea infrastructurii școlare, adaptată cerințelor societății. Ministerul Educației are alocat unul dintre cele mai mari bugete prevăzute prin Planul Național de Redresare și Reziliență, de 3,6 miliarde de euro, bani care vor fi investiți în construcția de noi creșe, grădinițe, școli, licee, laboratoare, reabilitarea, modernizarea, dotarea și digitalizarea unităților de învățământ. Adaugăm acestora și finanțările de la bugetul național și prin alte programe europene, astfel încât să creăm toate condițiile pentru ca actul didactic să tindă spre o mai mare performanță. 

Autorități publice, dascăli, părinți știm cât  de important este pentru copiii nostri să meargă  la școală, să descopere sensul învățării. Un copil educat va deveni un adult împlinit, un om care are toate șansele să aibă o viață bună, într-o  societate deschisă  cunoașterii și progresului.

Dragi dascăli,

Dumneavoastră sunteți partenerii noștri în tot acest proces prin care ne dorim sa creștem încrederea în școala românească și performanța actului educațional.

Vă transmit cele mai bune gânduri și respect pentru misiunea atât de frumoasă pe care v-ați ales-o și prin care își vă puneți amprenta asupra viitorului copiilor și al tinerilor. Destinul lor a depins întotdeauna de modelul educațional și de formare pe care îl oferiți dumneavoastră, așa cum ne reamintește, mai ales astăzi, exemplul lui Gheorghe Lazăr!”

Citește și:
Reacție la cald după promisiunea Guvernului pentru profesori. Suma e mai mică decât cea promisă prin vouchere și aflăm că timp de o săptămână și jumătate politicienii și președintele au mințit public, de la nivel înalt, toată populația și pe toți angajații din Învățământ
BREAKING Greva profesorilor continuă – anunță cele două sindicate din preuniversitar: „Această grevă nu este doar pentru salarii” / „Nu ne mai certați, nu ne mai trimiteți la clase! Schimbați-vă discursul și asumați-vă că educația va fi, începând de astăzi, prioritate națională”
BREAKING Sindicatele acuză purtătorul de cuvânt al Guvernului că a dat informații incorecte într-un comunicat oficial: Sindicatele nu au fost de acord cu eșalonarea creșterilor salariale pe 3 ani, prin noua lege a salarizării
Capcanele întinse de Guvernul Ciucă profesorilor, după ce în ultimii doi ani miniștrii Educației au promovat intens creșterea salariului debutantului la nivelul salariului mediu pe economie din anul bugetar încheiat
Ligia Deca, întrebată de ce nu și-a dat demisia, în condițiile în care timp de o săptămână guvernanții au mințit public profesorii că nu se pot face creșteri de salarii: “Evaluările privind performanța ministrului pot fi realizate după ce ne reasigurăm că sistemul de învățământ continuă în mod normal”
SURSE G4Media.ro: Premierul Ciucă demisionează la sfârșitul săptămânii viitoare, dacă se încheie greva generală din Educație / Liderul PNL ar urma să preia șefia Senatului
Noile grile de salarii, trimise de Ministerul Educației în școli, pe fiecare gradație de vechime, funcție și grade didactice. Instituția arată exemple majorări ce ar urma să fie aplicate după ordonanța de urgență aprobată forțat de Guvern, fără acceptul celor aflați în grevă generală
Ligia Deca, despre „valoarea“ notei de fundamentare în care apare garanția cerută de profesori că de anul viitor salarizarea în Educație va porni de la salariul mediu pe economie: Are semnăturile a doi miniștri / Nota de fundamentare a unei OUG adoptate este un simplu document care facilitează înțelegerea OUG, fără nicio altă valoare, potrivit CCR
“Luăm în calcul refacerea calendarului pentru BAC și Evaluarea Națională. Nu există varianta în care să anulăm examenele naționale”, spune ministra Educației
Klaus Iohannis în cartea „Pas cu pas”: Consider că este profund în neregulă dacă președintele țării vorbește de rău despre dascăli, despre elevi sau despre părinți, ori dacă îi răzvrătește pe unii împotriva celorlalți. Este greu să aștepți de la un profesor de liceu să aibă performanțe excepționale dacă nu reușește să întrețină o familie cu salariul pe care îl primește
Ligia Deca: Dacă nu ne vom întoarce cu toții la clasă săptămâna viitoare va trebui să ne gândim la prelungirea perioadei de cursuri și a examenelor naționale
Salariul de profesor al soției președintelui: 3.440 de lei, net / În 2022 a câștigat mai mult din chirii, decât de la școală / Președintele Iohannis și-a publicat declarația de avere pe anul în curs
Exemple de calcul. Salariile pe care le vor avea profesorii după majorarea prevăzută în ordonanța de urgență adoptată ieri de Guvern
VIDEO Ligia Deca: În ultimele săptămâni am observat un semnal de alarmă dinspre profesori, pe care l-am înțeles. Toate salariile din educație vor crește, niciun salariu nu va scădea. Salariul debutantului crește aproape cu 25%
Daniel Funeriu despre ieșirea președintelui Iohannis la adresa profesorilor: Aparent e în liga mare a conducătorilor lumii, de fapt acasă nu mai controlează nimic / Nu i-a mai rămas decât să hrănească rățuștele de la Cotroceni
“Garanția” prezentată de guvern pentru creșterea salariilor profesorilor debutanți, cerință-cheie a greviștilor ignorată acum: a adăugat o referință la “Alte informații” în Nota de fundamentare a ordonanței adoptate joi

13 comments
 1. A ieșit fix cum au vrut ei asta din cauza dezbinarii și faptul ca la nivel de tara nu suntem uniți și vor face și mai mult rău de acum încolo. Ii doare fix în talpa pantofului de noi ca societate, ei vor fi bine și noi o vom duce și mai rău și mai prost… Ne meritam soarta! Ei vor fi bine mersi cu conturile grase și vor străbate lumea în lung și în larg și noi vom fi sclavii lor…

 2. De ce domnii profesori nu intră în grevă în vacanță, că tot stau acasa!!!! După ce că sunt cei mai favorizați, 4 ore pe zi , 3 luni de vacanță, tot ei sunt cei nemultumiti!!! CUI NU I CONVINE SĂ- ȘI DEA DEMISIA SI CINE ARE NEVOIE DE BANI SĂ INTRE LA CLASĂ!!!

  1. Greva se face când are impact. Dacă guvernanții erau cu gândul la binele elevilor, nu tărăgănau la nesfârșit negocierile, nu veneau cu dictate, nu mințeau lumea în față folosind mass-media aservite despre cât de bine e în învățământ, deși realitatea e exact opusul.

   Pricepe, d-nă, că nu vin tineri bine pregătiți în învățământ dacă nu-și pot plăti costurile minimale ale vieții cu salariul pe care-l primesc în primii aproximativ 10 ani! Nici dintre cei cu vocație care sunt încă suficient de tineri ca să-și caute alt drum nu rămân prea mulți după ce li se deschid ochii mai bine.

   Vreți învățământ de calitate, calitatea COSTĂ. E nevoie de investiții – și nu doar în salarii – pentru ca lucrurile să se îmbunătățească. A fost nevoie de 33 de ani ca învățământul să se degradeze în halul ăsta, va dura să fie restabilit, dar e nevoie de un început. Momentul e ACUM.

 3. Am citit mesajul. M-a șocat fragmentul următor:
  ”Autorități publice, dascăli, părinți știm cât de important este pentru copiii nostri să meargă la școală, să descopere sensul învățării. Un copil educat va deveni un adult împlinit, un om care are toate șansele să aibă o viață bună, într-o societate deschisă cunoașterii și progresului.”

  Chiar ”dovediți” cât de important este pentru copii să meargă la școală și să ajungă oameni care să aibă o viață mai bună (de exemplu: cum au și învățătorii!).

  În perioada aceasta ați stat în loc să continuați negocierile și să fiți cu adevărat sinceri în legătură cu ceea ce conveniți împreună cu liderii cadrelor didactice.

  Mulți așteaptă ca de mâine copiii să se întoarcă la școală.

  Măcar în această zi deosebită pentru învățătorii noștri, pentru cadrele didactice, luați imediat decizia favorabilă, astfel încât de mâine să ne liniștim.

  Calculele vi le-ați făcut. Ați dat vouchere pt că nu erau bani (și asta ați spus-o mult timp), apoi ați dat bani foarte puțini, dar fără să respectați necesitatea prezentată de sindicaliștii din educație. Deci bani sunt.

  Să vă spun că este greu să mai ai încredere în ceea ce spuneți?

  Faceți în așa fel încât lucrurile să se liniștească foarte repede.

  Sunteți singurii responsabili de ceea ce ar putea să se întâmple negativ în toată societatea.

 4. Sa facem si o zi a plagiatorilor cu pensii speciale. Libera pentru politicieni semi-analfabeti cu doctorat.

 5. De 5 zile nu au mai fost consultari iar maine va continua greva.
  Unde a fost respectul in prima saptamana de greva cand a fost repetata de 3 ori aceeasi oferta?
  Unde a fost respectul inainte sa incepem greva cand nu am fost chemati la consultari?

 6. În sărăcie și cu traiul de la o lună la alta. Cu rate. Sperăm să nu mai fie mulți ani în aceste condiții. Facem economii drastice ca sa putem realiza și noi ceva pentru copiii noștri. Prioritate națională! Nu ne permitem sa luăm o casă, de 6 nici nu încape vorba!

 7. Fereasca Dumnezeu este clar ca astia trebuie dati jos URGENT! INCLUSIV IOHANNIS,cum sa vorbesti de Respect,cand voi i-ati UMILIT.pe.cei care ne educa copiii si ii indruma in viata! Cat tupeu ai BALBAITULE! DEEEMMMIIISSSIIIAAA !

 8. Pentru majorarea salariilor și sporurilor, parlamentarilor, magistraților, polițiștilor și medicilor sunt bani. Pentru majorarea salariilor profesorilor nu sunt. Eu sunt pentru greva pana ce, salariile tuturor profesorilor vor fi majorate cu 25%, nu cu sume fixe iar salariul debutantului va fi egal cu salariul mediu brut pe economie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Elevii din 600 de școli vor fi relocați, anunță Ligia Deca, după ce la sfârșitul săptămânii trecute erau 190 de astfel de unități de învățământ, conform ministrei. Numărul lor s-a triplat în doar câteva zile / Ministrul Educației: Nu ne dorim școală în trei schimburi

„La sfârșitul săptămânii trecute, conform centralizării informațiilor primite din teritoriu, aveam aproximativ 600 de unități de învățământ care erau relocate”, a spus ministrul Educației, Ligia Deca, marți, 5 septembrie, într-o…
Vezi articolul
Postlicealele Ministerului de Interne

ULTIMA ORĂ Ministerul Educației vrea să piloteze o nouă “arhitectură curriculară”, începând chiar din septembrie, fără să fi pus vreun document în dezbatere. Consiliul Elevilor: Noile planuri-cadru nu au legătură cu tăierea numărului de ore

Ministerul Educației vrea să piloteze “o nouă arhitectură curriculară” începând chiar din septembrie, a declarat pentru Edupedu.ro președintele Consiliului Național al Elevilor, după o consultare cu reprezentanții Ministerului Educației. Noi…
Vezi articolul