Mesajul Ligiei Deca pentru profesorii și angajații din școli care vor ieși la protest marți, pe contrasens cu cel al Guvernului din care face parte: Îi respectăm, suntem alături de ei, ne dorim ca ei să aibă sprijinul financiar pentru a-și desfășura meseria așa cum vocația le-o cere și așa cum avem cu toții nevoie

35.867 de vizualizări
Foto: Universitatea din București
Ministrul Educației, Ligia Deca, a spus că este alături de profesorii și angajații care vor merge marți la protestul din Capitală, unde este programat un marș la care s-au anunțat 20.000 de participanți care ar urma să pornească din Piața Victoriei și să ajungă la Palatul Cotroceni.

Deca s-a delimitat de restul Guvernului în declarațiile făcute luni la ieșirea de la întâlnirea cu sindicatele care a avut loc la Ministerul Muncii. „Vom face toate eforturile, noi ce de la Ministerul Educației, să le fim alături”, a declarat Deca.

Mesajul este unul care contrazice comunicarea Guvernului României, din care Ligia Deca face parte.

Reporter: „Mâine, din nou, profesorii ies în stradă. Ce mesaj aveți pentru ei?

Ligia Deca: „Mesajul meu pentru cadrele didactice este că îi respectăm, suntem alături de ei, ne dorim ca ei să aibă sprijinul financiar pentru a-și desfășura meseria așa cum vocația le-o cere și așa cum avem cu toții nevoie și că vom face toate eforturile, noi ce de la Ministerul Educației, să le fim alături. De asemenea, aș vrea să le transmit că, așa cum știu și noi, facem eforturi pentru a ne reîntoarce în clase și a relua procesul educațional cât mai repede și suntem convinși că și ei își doresc același lucru”.

Reporter: „Și pentru sistemul educațional. Ce vă doriți mai departe?

„Ne dorim la ne dorim ca toate investițiile care se fac în planul național de redresare și reziliență să-și vadă roadele cât mai repede. Vorbim de peste un miliard de euro în dotări săli de clase, laboratoare, științe, laboratoare, ateliere de practică. Vorbim despre campusuri de învățământ dual, vorbim despre digitalizarea universităților. Suntem convinși că noul an școlar și universitar va începe pe cu totul alte baze, poate și alte baze de salarizare.”

Articol în curs de actualizare


56 comments
  1. Directorii la nivel de școală ar trebui să atragă fonduri pentru salariile profesorilor și în funcție de performanța reală să mărească salariile.
    Sunt locuri de muncă la privat, dacă profesorii nu sunt mulțumiți.

  2. Eu aș fi de acord cu salariile solicitate de profesori, în condițiile în care aceștia AR FI LA LOCUL DE MUNCĂ 8 ORE. Profesorii sunt pontați 40 de ore, dar au doar 18 ore de predare, restul de 22 ore fiindu-le ” necesare” pentru pregătirea activității, ceea ce bine-nțeles nu este real. Profesorii nu prea dau pe la școală nici în timpul vacanțelor elevilor, deși sunt în activitate, nu în concediu.
    La ce rezultate au elevii, sigur nu se rup profesorii cu munca.

    1. Să știți, stimate domn, că profesorii de limba romana, matematica, fizică, biologie, chimie, geografie, chiar lucrează 8 ore numai cu capul, cu mintea, pregătind fise de lucru, teste și bareme de corectare, corectand testele, simulările și Evaluările Naționale la clasa a VI-a. De aceea, eu, un cadru didactic oarecare, cred ca trebuie umblarea la planurile-cadru și la numărul de ore al disciplinelor. Nu este corect să fim plătiți toți la fel, deși munca la catedra este diferită.
      îmi cer scuze dacă am supărat pe cineva, dar asa văd eu realitatea în interiorul sistemului

    2. Trăiți într-o confuzie totală.
      In cele 22 de ore un profesor este la dispoziția scolii adică pregătește actele și rapiartele din comisia din care face parte cum ar fi burse, notare ritmica, absenteism, etc, acte in vederea inspecțiilor, date / statistici solicitate de primărie, protectia copilului la clasa la care este diriginte.
      In vacante merge că asistent sau evaluator la examenele naționale, înscrie elevii la liceu, participa la pregătirea claselor noi, întocmește raportul de activitate.
      Cam stam degeaba, nu ?

  3. Un debutant FARA STUDII SUPERIOARE în structurile MAI de exemplu, are salar de 3500 – 4000, unde e dreptatea? Cate școli și pefectionari, examene, grade si cursuri se fac in sistemul de invatamant pe banii lor?
    E drept?
    Vedeti programa școlară impusă de minister prin care sau redus ore la obiectele de examen si sau introdus tot felul de opționale fără rost ca sa nu mai spun de ore de educație fizică. Toate se răsfrânge asupra rezultatelor la examene.
    Sincer, merita mult mai mult!
    Nu renunțați dragilor, mergeți mai departe!

  4. Caut de aproximativ o săptămână, prin analele istoriei, vreo participare la grevă, vreo suspendare voluntară de contract a dăscăliței lui Goga, a domnului Trandafir al lui Sadoveanu, a lui Aron Pumnul al marelui Eminescu… Nu găsesc nimic… Oare chiar nu au avut nicio atitudine de genul acesta?! Ce lipsă totală de vocație…

    1. Du LINIUȚĂ te! Asta dacă nu ați urmat cursurile vreunei școli în trecutul apropiat, cu dascăli din generația nouă, plini de vocație…

  5. Înțeleg ca profesorii sunt în greva. Orele nu se fac, elevii nu au note ( poate pentru ca nu au fost semestrele sa îi oblige pe profesori sa le pună?), dar banchetele, petrecerile și festivitățile de sfârșit de an de ce se desfășoară? Poate pentru ca sunt plătite exclusiv din banii părinților… Nu am auzit de nici un banchet de la care sa lipsească profesorii greviști !

    1. Serviti voi farfuria de mancare a profesorilor! Nerusinarea care o aveti voi astazi pentru profesori, o veti primi inapoi de la viata… Un profesor nu traieste cu farfuria voastra de mancare de la banchet! Rusine popor de nimic ! ( cu exceptiile de rigoare, evident)

      1. Va revoltați degeaba! Mediile nu sunt încheiate, festivitățile continua! Ma întreb cum aveți dreptul sa faceti greva generala exact în timpul examenelor esențiale! Ce vina au prăpădiții de copii care sunt acum clasa a XII a! Din păcate nici învățați,
        nici educați majoritatea De ce nu faceți greva în septembrie? Unde este procentul de 30 % de angajați care ar trebui sa lucreze, asa cum se întâmplă în alte sisteme?

        1. dar cum isi permite Guvernul sa nu aplice o lege de 6 ani de zile? Asta vor profesorii: sa se aplice legea de acum 6 ani care e blocata prin OUG in fiecare an. Comentezi pe un subiect despre care nu te-ai documentat. Asa e cand crezi tot ce spun televiziunile vandute puterii.

          1. Și mai sunt și Pactul Pentru Educație (2008) și Legea Educației Naționale (2011) care prevăd 6% din PIB pentru educație, NICIODATĂ RESPECTATE.

          2. Profesorii au intrat de anul trecut pe grila din 2022. Acum ei cer și au și primit majorări în avans, ceea ce mi se pare nedrept. Dar ei nu sun mulțumiți cu acest infim “avans”, 1000 de lei în plus e NIMIC pentru ei. Vai de noi, cei care trebuie să ne dăm copiii pe mâna acestor ” specialiști” din școli! ( cu excepțiile de rigoare, desigur).

        2. În unități cu foc continuu, sanitare, în transporturi publice și alte câteva. Nu în învățământ. v-a indus în eroare lista de dispoziții legale aplicabile întocmită de o juristă de la M. E..

    2. Cred ca ești dezinformata.Profesorii nu participa la aceste evenimente ca să mănânce pe banii voștri, ci pentru a avea grija de copiii voștri. Sa nu se îmbete, sa nu fumeze, sa nu consume substanțe interzise. Astea sunt vremurile pe care le trăim. Ar fi.minunat dacă nu am fi obligați prin lege sa participam la asemenea evenimente doar pentru a va supraveghea copiii.Veniti sa-i vedeți ce fac! Chiar atât de flamanzi nu suntem. Rușine sa va fie!

      1. Chiar nu inteleg: exista o lege care va obliga sa organizați banchete ? Eventual în afara țării?

        1. Copilul meu, elev în clasa a VIII-a (deci tot cu miză) a participat la banchetul claselor a VIII-a din școală în care învață, pentru că și-a dorit, eu ca părinte am plătit, în înțelegere cu ceilalți părinți. Cine nu a vrut nu a participat.

      2. Sa nu înțelegeți gresit: sunt perfect de acord ca profesorii au salarii insuficiente. Ca noi toți dealtfel. Dar este nedrept și incorect sa faceți greva în perioada BAC ului

        1. Daca ar face greva in alta perioada, nu ar primi raspuns din partea Guvernului si al parlamentarilor care trebuie sa mai dea din cascavalul acumulat

  6. Toți știu ce pretenții să aibă de la profesori. Folosesc cuvinte potrivite, perfecte, savante, pompoase chiar, pentru a-i descrie pe profesorii ideali. Când vine vorba de a-i salariza pe aceeași profesori, brusc atitudinea lor se schimbă. Devin brusc certați cu școala, așa cum au fost probabil încă din copilărie. Și astfel, României EDUCATE i s-au pus niște ghilimele, că să se sublinieze că a fost doar o figură de stil, bună doar că să de-a bine electoral. Căci altfel, profesorii sunt tratați că niște consumatori ai bugetului, niste surse de inflație, și mai rău chiar, niște consumatori de aer.

    1. Sunteți dezinformata, doamna. Profesorii nu se bucura de friptura plătită de dvs. sau alti parinti.Ei sunt obligați sa va supravegheze copiii, sa nu bea, sa nu fumeze, sa nu consume substanțe interzise.

    2. Sper că nu sunteți cadru didactic ! Revizuiți conjugarea verbului “a da” ! Corect se scrie “să dea” , nu ” să de-a” ! 😥😥😥

    3. Sper că nu sunteți dascăl !
      Revizuiți conjugarea verbului “a da” ! Corect este “să dea bine electoral ” , nu cum ați scris “…de-a…” !

  7. Doamna Deca pt mine nu mai este ministru,cu este pur și simplu o reclamangioaca…cum a putut reclama postul Realitatea TV,cum că acolo se petrec lucruri mistice sau se da cu tămâie?Acest post de televiziune a fost amendat din cauza doamnei Deca pe această speță,chiar ieri.Rusine!

  8. 1. Cand ceri ceva, trebuie sa dovedești ca meriți. Asa e la privat. Rezultatele statistice privind examenele importante din România arata o situație dezastruoasa.
    2. A fi profesor înseamnă să ai vocație, inteligenta emoțională, multa dragoste pentru copii. Sa vii în întâmpinarea nevoilor lor adaptandu-te. Suntem cu toții diferiti. Mai întâi de toate trebuie sa schimbam atitudini.
    3. Salariile mai mari nu vor determina schimbarea mentalității. Și nu ii vor atrage pe cei buni în învățământ, ci pe cei influenți. Pentru a atrage profesori buni și dedicați, ei trebuie sa găsească aici un climat prietenos și dezinteresat.
    Cum se va schimba situația pentru copii?

    1. Foarte frumos, atunci să vină să le predea niște hippies în fundul gol, eventual cu ChatGPT la îndemână, și care să nici să nu vrea să fie plătiți, doar lăsați la soare să intre în comuniune cu natura, din când în când. Doar în cazul respectiv va exista un climat prietenos și dezinteresat în școală.

      Mai sunteți mulți de-știa, trăiți cu rază de soare și idealuri luate din cărți scrise de alți părerologi?

    2. Din pacate veti atrage doar injurii. Nu cumva sa li se atraga atentia profesorilor asupra acestor aspecte; in special punctul 2 este extrem de deranjant. Prefera elevi care sa nu iasa din tiparul ideal, pentru ca se lucreaza mult mai usor cu acestia. In plus, pagina aceasta le apartine in totalitate, deoarece educatia e reprezentata doar de profesori. Deci parerile celorlalti (cele care sunt contradictorii) sunt atacate. Eu sunt de acord cu ce ati scris.

      1. Problema este că doar profesorilor li s-au “atras atenția”, după începerea reformelor pos-trevoluționare. Elevii și familiile lor au fost degrevați de tot, ceea ce a dus la dezechilibrarea sistemului, cu abuzurile ce constituie azi deliciul presei de scandal. Cei care învățau, învață și mai departe. Ceilalți își caută avocați prin media.

    3. Ei, nu e chiar asa! Daca acel profesor cu vocatie, care isi face treaba bine sau nu si -o face mai are si o chirie de platit si doi copii la scoala si mai trebuie sa-si cumpere si carti sau cursuri pt a fi la zi cu predarea, eu zic ca tot la salarii ajungem! Asa ca “ mai usor cu pianul pe scari” daca stiti ce vreau sa spun!!!

    4. De ce se tot confunda vocația, pasiunea pentru ceea ce faci cu voluntariatul? Școala este un loc de muncă, că ai pasiune, că ai, nu ai vocație, munca depusă trebuie plătită. (și da, nu sări cu salarizarea diferențiată pe bază de performanță, că există deja: se numește gradație de merit). Voluntariat face cine dorește.

    5. Foștii nostri colegi din învățământul de stat ,au optat pentru privat pentru salarii mai mari,asa cum si dvs aveti.
      Au rezervat insa posturile din invatamantul de stat ,unde s-au titularizat prin concurs national cu probe scrise ,nu pe ochi frumoși .
      La privat,alaturi de aceștia lucreaza o multime de alți profesori,care nu au luat ani de-a rândul nota mare la concursul de titulatizare național ,cu probe scrise .
      Asa ca nu mai filozofati atat,ca oricine este in stare sa …filozofeze.

    6. 1.Tocmai de aceea merg la școlile private profesorii buni, iar la stat ramana ce rămâne.
      2.Da sa schimbam atitudinea fata de profesor încă din familie și sa nu vina un părinte cu relații sa jignească un profesor, sa nu vina un absolvent de BAC sa zică în bataie de joc ca are un salariu mai mare chiar din prima luna la o companie.
      3. Salariile mai mari determina competiția pentru un post didactic ceea ce implica oameni mai bine pregătiți.
      Cultura costa incultura costa și mai mult.

    7. Și ce vină au profesorii că sistemul nu a reușit să impună criterii care sa se incadreze in profilul profesorului pe care îl vedeți dv?Mentalitatea nu o schimba profesorul,pt că sistemul nu îi crează condiții să facă asta…si poate nici nu doreste…Nu vreți să veniți îl locul meu,să vedeți cum vocația va iese pe nas?

      1. aș vrea doar un lucru să întreb! Dacă s-ar mări salariile profesorilor, ar înceta să mai facă diferență între copii? exemplu: un elev a lui x este ascultat dintr-o lecție la biologie (doar câteva cuvinte și gata 10) iar un elev a lui y (mai fără pile sau mai nevăzut in societate) este ascultat din 7 lecții și trebuie să răspundă la o grămadă de întrebări și chiar raspunzand la toate corect nu are 10 ci 9 sau 8. Ce ziceți, e corect? (nu dau vina pe toți profesorii) sunt și profesori de calitate și nu țin seama că este a lui x sau y ! fapt real trăit pe propria piele ( sunt elev în clasa a vi a )

        1. Bine punctat!!! asta nu o sa se schimbe niciodată!!!! vor salarii mărite, de ce nu declară plicurile pe care le primesc de ( Crăciun, 8 marie, etc ..) copiilor noștri când li se vor mării alocațiile???

        2. Poate ca da!
          Juristii, medicii au fost stimulati impotriva coruptiei, mitei si prin venituri corespunzatoare!
          Profesorii coruptibili vor pregati o forta de munca incompetenta si coruptibila!

    8. Salarii mai mari vor face sistemul atractiv pentru oamenii de valoare. Altfel, dacă rămânem la mentalitatea dvs., de școală privată (hai să nu dăm numele unor astfel de instituții care dau diplome pe bani), totul se va duce în continuare de râpă.

    9. Rezultatele de la examene sunt normale. Nu toți elevii sunt capabili să treacă un examen. Asa a fost de când e lumea. sunt și unii buni pentru meserii, nu de Bacalaureat. Dar ambiția familiei îi supune sa de-a examene, pe care nu le iau din lene sau lipsa de capacitate intelectuala, nu din cauza profesorilor.
      Apoi, salariile mai mari nu vor schimba mentalitatea, dar nici nu poți cere cuiva să facă munca de calificare ridicata și să îl plătești cu salariu de vânzător cu 8 clase. Până la urmă e logic că un profesor recompensat cum trebuie va fi mai motivat.

    10. 1. Profesorii nu au cum să demonstreze că merită pentru că lucrează cu alte persoane, nu cu calculatoare sau lucruri fixe precum la privat. În orice fel de relație sunt de vină mai mulți!!! La privat dai vina pe casa de marcat sau pe cel care o manevrează? La privat dai vina pe șoferul care conduce mașina sau pe “volanul care nu a fost atent din cauza telefonului”? Poți da vina pe compania de electricitate dacă se ia curentul în timp ce tu lucrezi la calculator și nu ai salvat documentul?
      Pe cine dai vina într-o căsnicie când vii cu traume din copilarie? Este numai vina soacrelor la românce, știu :)))
      Dacă ne place să dăm mereu vina pe alții și să căutăm scuze și motive, nu mai ajungem noi ca țările din afară la care visăm!
      Cum cuantifici evoluția unei persoane? Cu un examen plin de teorie și informații memorate exact ca un copil de clasa a 8-a?
      2. Și a fi medic înseamnă să ai vocație și spirit de ajutor, să salvezi oamenii fără a cere ceva în schimb dar ei au salarii destul de mari. Și a fi judecător este o vocație, înseamnă să ai o imensă dragoste față de justiție și dreptate, să lupți ca totul să fie corect. Și au salarii de salarii.
      3. Salariile mai mari nu vor atrage poate pe cei buni dar îi vor ajuta pe cei ce își doresc evoluție și dezvoltare profesională să investească în ei pentru a profita și ceilalți. Eu dacă citesc o carte interesantă sau aflu la un curs o informație și vin și o împărtășesc tuturor, cine are de câștigat? Noi toți căci ne dezvoltăm.
      Părerea mea este aceea că oricum pe această lume toți suntem cobai unii altora. Aveți impresia că medicii sunt cei mai buni la început de carieră? Judecătorii le știu pe toate? Cunosc toate legile pe de rost? Studiază, învață. Acesta este secretul evoluției. Toți vor ca profesorii să fie Dzeu și să le știe pe toate, toată cultura generală a lumii să fie în mintea lor.
      Unii nu vor să vadă adevărul. Nu suntem toți de la început perfecți să știm toate informațiile acestei lumi. Învățăm!!!
      Vorbește o persoană care a încercat aproape toate meseriile pe care le putea face și la stat și la privat :)))
      PS – ca și profesor aveam elevi care știau mai multe decât mine, dar asta nu mă făcea să mă simt inferioară, pentru că ei aveau mai mult timp decât mine să citească, să caute informații. Eu privesc lucrurile din mai multe perspective și le analizez mult înainte de a judeca pe cineva. Dacă nu am fost în acei papuci, de ce să comentez?
      Au fost cazuri în care am știut eu mai multe informații decât un director de la un DGASPC de exemplu, sau un avocat. A fost o situație în care îl învățam eu pe managerul de la un call center ce înseamnă să comunici eficient.
      Suntem pe această lume ca să ne învățăm unii pe ceilalți, să învățăm unii de la ceilalți. Dar din păcate unii români au ajuns niște ipocriți care au impresia că le știu pe toate și au pretenția ca ceilalți să le știe pe toate!
      Mulțumesc!

  9. Pacat ca nu mai prind bookfest. As fi vrut sa trec și pe acolo dupa marșul de protest, dacă tot vin în Bucuresti pentru grevă. Nu sunt ministru sau parlamentar, ca mai întâi să fac praf populația pe care o reprezint sărutând franțuzește voia caracatiței de partid și umflându-mi conturile cu salarii sau alte venituri nesimțite, pentru ca-ntr-un final să mă relaxez clătindu-mi molăreii la o bere cu mafiotii ori tivindu-mi moaca stafidită de ipocrizie pe la televiziuni întru ametit boborul.
    Eu sunt profesor. Îmi pregătesc lecțiile, îmi fac planuri de abordare ale subiectelor, merg la școala, mă străduiesc să mă fac auzit și ascultat (nu sunt sinonime în cazul de față), apoi mă întorc acasă și îmi place să cred că mă relaxez muncind în continuare, adică citesc. Mă îmbăt cu rabdare de propria-mi minciună adresată unui interior obosit. De fapt, mă trudesc în continuare pentru că nu vreau să mă fac de râs, nu vreau să fiu de neînțeles, nu vreau să abandonez ceea ce am început acum 31 de ani, și nu vreau să accept că într-o bună zi aș putea deveni la fel de nesimțit ca dumneavoastră, doamnă ministru Deca.

  10. Mesaj pe elevi: Voi o sa incheiati anul cu bine chiar dacă nu ați parcurs toată materia. Adică o să aveți mediile incheiate. Ne gândim serios că recuperați la meditații. Dacă nu, veți recupera din mers, adică pe hârtiile noastre în care avem 40% analfabeți funcționali. Dar aveți o speranță. In caz că angajații din învățământ vor dori să își reîntregească salariul diminuat din cauza grevei, se vor organiza ore de recuperare de 20 minute, cât să aibă timp profesorul să treacă de la o clasă la alta și să semneze condica. Bineînțeles, recuperările, dacă se vor face, se vor susține tot când au chef profii. Ei stabilesc când fac grevă, când au chef de muncă. Hai, marș la meditații!

      1. atitudinea doamnei este îndreptățită…dacă doriți reforme sustenabile trebuie să luați în considerare și opiniile care nu va măgulesc. Puteți contesta existența meditațiilor..pt cei care inca își mai permit și mai vor să facă putina școala? La ore de 30 min ce aprofundare a materiei se mai face?… Iar cine nu are bani de meditații ce va face…va îngroșa rândul “analfabeților funcționali?”

  11. E alături de profesori cum e alături ‘nea Vasile de porcul Ghiță, în plin Ignat: cu un cuțitoi în mâna dreaptă, cu țuica-n cea stângă și cu saliva-n colțul gurii surâzând a poftă de șorici. Mâine voi fi la București cu toată familia. Abia am prins bilete de tren. Până și aplicația CFR a fost blocată vreo 2 ore din cauza suprasolicitării.
    Pe ei, dragilor! Să nu ne scape! Schimbăm puțin rolurile. S-a trezit Ghiță și vrea carne de stăpân.

      1. cu excepțiile de rigoare… dlor profesori trebuie sa recunoașteți ca ziua dvs de munca se limitează doar la a se încheia rapid ! cat despre educația promisa copiilor noștri , mai așteptăm cum se așteaptă la promisiunile făcute de guvern (măcar aici nu am asteptari) ! prin aceasta greva de tip ,,șantaj emotional” cred ca trebuia sa mai aștepte după bacalaureat și capacitate ! Bani nu o sa vedeți ca punga statului e rupta “în fund” și bani de salarii nu s ! hopa și o rima ! educația în scoala românească a ajuns pe minus de multa vreme și din vina dvs dar și din vina noastră a părinților ca am uitat sa ne mai întrebam copii ce au învățat la scoala !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Liliana Preoteasa, Ministerul Educației: Nu putem să judecăm sistemul de învățământ pe baza rezultatelor de la olimpiadele internaționale / TIMSS ia în calcul nu doar rezultatele stricte ale elevilor, ci și contextul social-economic în care își desfășoară acești copii activitatea. Or asta, din nefericire, aș spune că noi nu prea facem

Sistemul de evaluare internațională TIMSS ia în calcul nu doar rezultatele stricte ale elevilor, răspunsul lor la itemii de evaluare, ci și contextul social-economic în care își desfășoară acești copii…
Vezi articolul