Ligia Deca, votată ca propunere a PNL pentru postul de ministru al Educației / Singurii care s-au abținut au fost Florin Cîțu și Florin Roman

3.528 de vizualizări
Ligia Deca / Foto: INQUAM Photos – Octav Ganea
Consilierul prezidențial Ligia Deca a fost votată ca propunere a PNL pentru postul de ministru al Educației, potrivit surselor G4Media.ro, confirmate apoi de anunțul președintelui PNL. Deca a ajuns luni la prânz la Palatul Parlamentului. Aceasta a intra în sala în care are loc ședința Biroului Politic Național al PNL, în care se stabilește propunerea partidului pentru funcția de ministru al Educației.

La votul din Biroul PNL s-au abținut doar doi membri: Florin Cîțu și Florin Roman, acesta din urmă demis în urma unui scandal de plagiat.

Edupedu.ro a scris încă de vineri că în locul lui Sorin Cîmpeanu la ministerul Educației ar urma să fie numită Ligia Deca, în prezent consilier Prezidențial în Departamentul Educație și Cercetare (Administrația Prezidențială).

Ligia Deca le-a spus jurnaliștilor aflați în antecamera sălii că „vorbim la ieșire”.

Declarațiile făcute, la anunțul propunerii, de către Ligia Deca pot fi citite aici.

Reamintim că președintele Klaus Iohannis a invocat integritatea academică și nevoia unei “paradigme radicale, lipsite de echivoc” în garantarea eticii academice, în discursul prin care marcat, luni dimineață, deschiderea anului universitar 2022-2023, la festivitatea organizată de Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” din București.

În condițiile unui guvern condus de premierul Nicolae Ciucă, acuzat de plagiat, și a unui ministru al Educației, Sorin Cîmpeanu, care și-a dat demisia în contextul unor acuzații de plagiat, dar fără să recunoască, discursul președintelui a menționat o “toleranță zero” față de plagiat: “Una dintre aceste valori este integritatea, motiv pentru care îmi doresc o paradigmă radicală, lipsită de echivoc, în garantarea integrității și eticii în viața academică. Pentru aceasta avem nevoie de toleranță zero în privința plagiatului, iar noile legi ale Educației trebuie să includă prevederi explicite cu privire la prevenirea și sancționarea acestui fenomen toxic al mediului educațional”.

“Miza este însăși credibilitatea sistemului de învățământ superior și a cercetării din România, dar și viitorul nostru ca societate democratică”, a spus președintele.

Ligia Deca este consilier al lui Klaus Iohannis încă din primul mandat al președintelui, este cea care a coordonat majoritatea dezbaterilor pentru proiectul România educată, criticat pentru ambiguitatea soluțiilor propuse. Deca este lector universitar la SNSPA, unde predă Studii europene. Are un doctorat în științe politice obținut în 2016 la Universitatea din Luxemburg. CV Ligia Deca aici

De remarcat că Deca nu a deținut nicio poziție executivă până acum, fiind numită în funcția de consilier pe educație al lui Iohannis în iunie 2015, din poziția de cercetător în științe politice la Universitatea din Luxemburg. A fost expert în cadrul Unității Executive pentru Finanțarea Învățământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării și Inovării (UEFISCDI) și coordonatorul Secretariatului Bologna, precum și președintele Uniunii Studenților din Europa și al Alianței Naționale a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR), după cum scria HotNews.ro la acea vreme. Deca a absolvit Facultatea de Navigație și Transport Naval din Constanța.

Reamintim că Sorin Cîmpeanu și-a anunțat demisia din funcția de ministru joi seara, pe contul său de Facebook, subliniind că demisionează din proprie inițiativă.

Articol în curs de actualizare


1 comment
  1. Bataia de joc continua :). Poate isi imagina cineva ca se va intampla altfel :)).

    Dupa declaratiile radicale ale dulapului o sa fie demisionat si Maciuca? Dar ceilalti suspecti o sa-si faca publice capodoperele?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Q&A Coronavirus: Pot să merg în alt oraș unde pot să stau într-o locuință care îmi oferă condiții mai bune pentru familie, cu copiii, pentru a rămâne în autoizolare? La “activități sportive” poate fi inclus şi mersul pe bicicletă? Răspunsurile oficiale ale Grupului de Comunicare Strategică

Grupul de Comunicare Strategică al Guvernului pe tema COVID-19 a realizat un material prin care sunt acoperite cu răspunsuri documentate întrebările adresate de jurnaliști și cetățeni pentru lămurirea unor situații…
Vezi articolul

Apel către profesori, directori și inspectori al elevilor și părinților din București: Revenirea fizică la școală să nu creeze stres și anxietate în rândul elevilor / Nu este prevăzută acordarea notelor pentru integralitatea caietelor de curs, a temelor sau a prezenței în cadrul orelor

Revenirea fizică la școală să nu creeze stres și anxietate în rândul elevilor în urma ideii că aceștia urmează să fie evaluați mai drastic, în ideea de a contrabalansa anul…
Vezi articolul