ULTIMA ORĂ Ligia Deca, primele declarații după desemnarea ca ministru propus al Educației: Vom operaționaliza România educată în literă și în spirit, în conformitate cu declarațiile președintelui / Iohannis: Noile legi ale Educației trebuie să includă prevederi explicite cu privire la prevenirea și sancționarea acestui fenomen toxic al plagiatului

11.797 de vizualizări
Foto: Grigore Popescu – Agerpres Foto
„Vom operaționaliza România educată în literă și în spirit, în conformitate cu declarațiile președintelui din această dimineață”, a spus Ligia Deca după ce a fost desemnată de PNL ca ministru al Educației. Referitor la plagiat, președintele Iohannis a declarat în această dimineață că „noile legi ale Educației trebuie să includă prevederi explicite cu privire la prevenirea și sancționarea acestui fenomen toxic al mediului educațional”. – detalii aici
  • Consilierul prezidențial Ligia Deca a fost votată ca propunere a PNL pentru postul de ministru al Educației, potrivit surselor G4Media.ro.

Primele declarații ale Ligiei Deca:

Ligia Deca: „În primul rând aș dori să mulțumesc membrilor Biroului politic al Partidului Național Liberal pentru încrederea cu care m-au învestit astăzi, pentru faptul că m-au nominalizat pentru funcția de ministru al Educației. De altfel, Partidul Național Liberal și-a asumat încă de la început proiectul România educată și-a asumat politic ducerea lui la bun sfârșit. Interpretez încrederea primită ca o misiune în acest sens.

Am contribuit la realizarea proiectului și îmi doresc, în continuare, să duc la bun sfârșit ceea ce predecesorii mei au început în ceea ce înseamnă operaționalizarea proiectului România educată.”

Întrebare: Ce ați schimba dumneavoastră, în primul rând, la pachetul de legi ale Educației?

Ligia Deca: „Cu permisiunea dumneavoastră, o să ajung la Ministerul Educației după ce se vor fi finalizat procedurile, voi vedea care au fost contribuțiile primite și voi comunica după aceea.”

Întrebare: Pe chestiunea plagiatului, președintele a declarat astăzi toleranță zero. Ce veți face dumneavoastră în virtutea acestor principii?

Ligia Deca: „Vom operaționaliza România educată în literă și în spirit, în conformitate cu declarațiile președintelui din această dimineață și cu toate evoluțiile legislative din ultima vreme.”

Întrebare: Desființarea CNATDCU se mai află pe agendă?

Ligia Deca: „Așa cum spuneam, permiteți-mi să ajung la Ministerul Educației și să văd toate aceste lucruri.”

Întrebare: Doamna Deca, sunteți consilier prezidențial pe zona de educație. Aș vrea să vă întreb ce alte probleme mai sunt în sistemul de educație, pe care dumneavoastră le-ați sesizat și veți încerca măcar să le reparați cât veți fi ministru al Educației, în afară de România Educată.

Ligia Deca:România educată include o diagnoză a problemelor din educație după toți indicatorii de măsurare a performanței: fie că vorbim despre calitate sau de echitate. Avem nevoie de o reformă profundă, iar viziunea România educată asta este. Tocmai de aceea, misiunea mea de a pune în operă viziunea România educată în cadrul legislativ, în programele și în tot ce înseamnă activitatea Ministerului vor face exact asta: vor încerca să răspundă la toate nevoile învățământului romanesc.”

Întrebare: Domnul Cîmpeanu a venit astăzi cu o declarație, a spus că a existat și o solicitare din partea Universității din București a secretiza toate lucrările de doctorat. Cum vedeți dumneavoastră o asemenea propunere venită din partea universității?

Ligia Deca: Nu am cunoștință de o astfel de propunere. De altfel, poziția proiectului România educată și a mea personală este că ne trebuie transparență maximă în tot ceea ce înseamnă lucrări academice realizate cu investiție publică, inclusiv tezele de doctorat.”

Edupedu.ro a scris încă de vineri că în locul lui Sorin Cîmpeanu la ministerul Educației ar urma să fie numită Ligia Deca, ea fiind consilier Prezidențial în Departamentul Educație și Cercetare (Administrația Prezidențială).

Reamintim că președintele Klaus Iohannis a invocat integritatea academică și nevoia unei “paradigme radicale, lipsite de echivoc” în garantarea eticii academice, în discursul prin care marcat, luni dimineață, deschiderea anului universitar 2022-2023, la festivitatea organizată de Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” din București.

Ligia Deca este consilier al lui Klaus Iohannis încă din primul mandat al președintelui, este cea care a coordonat majoritatea dezbaterilor pentru proiectul România educată, criticat pentru ambiguitatea soluțiilor propuse. Deca este lector universitar la SNSPA, unde predă Studii europene. Are un doctorat în științe politice obținut în 2016 la Universitatea din Luxemburg. CV Ligia Deca aici

De remarcat că Deca nu a deținut nicio poziție executivă până acum, fiind numită în funcția de consilier pe educație al lui Iohannis în iunie 2015, din poziția de cercetător în științe politice la Universitatea din Luxemburg. A fost expert în cadrul Unității Executive pentru Finanțarea Învățământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării și Inovării (UEFISCDI) și coordonatorul Secretariatului Bologna, precum și președintele Uniunii Studenților din Europa și al Alianței Naționale a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR), după cum scria HotNews.ro la acea vreme. Deca a absolvit Facultatea de Navigație și Transport Naval din Constanța.

Citește și:
SURSE Ligia Deca, votată ca propunere a PNL pentru postul de ministru al Educației / Singurii care s-au abținut sunt Florin Cîțu și Florin Roman
“Avem nevoie de toleranță zero în privința plagiatului” – a susținut președintele Iohannis la deschiderea anului universitar / Premierul Ciucă e acuzat de plagiat, Educația nu are ministru plin la 4 zile după demisia lui Cîmpeanu în afacerea plagiatului, iar România educată e tot la stadiu de proiect
Premierul Nicolae Ciucă, acuzat de plagiat în teza de doctorat, a prezentat-o pe Ligia Deca, propunerea PNL pentru Educație, după ce președintele Iohannis a declarat „toleranță zero pentru plagiat”: Domnia sa este în măsură să poată să continue și să respecte calendarul de dezbatere și aprobare a pachetului de legi ale Educatiei în Guvern – VIDEO

1 comment
  1. Omul politic perfect. Obedientă pana la pierderea sinelui. Nu cred ca va accepta discutiile pe marginea erorilor din noua lege a invatamantului, decat formal si fara pic de substanta. E din ce in ce mai clar ca politicienii de astazi, de la putere, ni s-au catarat cu forta in cap. Copiii lor vor fi stabii de maine. Aceasta lege ii favorizeaza in modul cel mai direct cu putinta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Consiliul Național al Elevilor cere Ministerului Educației sancțiuni în cazul Șincai, unde zeci de lucrări ale elevilor de la Bacalaureat au fost anulate pentru o prepoziție scrisă greșit, în opinia președintelui comisiei de examen: „Viitorul elevilor nu ar trebui să se afle în riscul de a fi compromis din cauza unor astfel de situații”

Consiliul Național al Elevilor condamnă cu fermitate atitudinea neglijentă arătată de către membrii comisiilor de la examenul de Bacalaureat în raport cu respectarea tuturor procedurilor prevăzute în metodologia de organizare…
Vezi articolul
Anatolie Topala / Foto: Guvernul Republicii Moldova/Facebook.com

700 de copii refugiați din Ucraina s-au înscris ca elevi la grădinițele, școlile și liceele din Republica Moldova, a anunțat ministrul Educației din Republica Moldova, Anatolie Topală. Care sunt măsurile pentru copiii și studenții ucraineni refugiați în Moldova

Peste 48.000 de copii ucraineni și de alte naționalități au trecut granița pe teritoriul Republicii Moldova, în cele 20 de zile de când Rusia a declanșat război în Ucraina, a…
Vezi articolul

Regulile pentru concursul de viitori inspectori școlari din direcțiile de învățământ preuniversitar, amânate până pe 30 iunie 2025. Legea educației prevede inspectorate școlare reformate din septembrie 2025

Regulile pentru concursul pentru viitorii inspectori școlari din direcțiile de învățământ preuniversitar (DJIP/ DMBIP), adică actualele inspectorate școlare, sunt amânate până cel târziu 30 iunie 2025, după cum prevede un…
Vezi articolul