Premierul Nicolae Ciucă, acuzat de plagiat în teza de doctorat, a prezentat-o pe Ligia Deca, propunerea PNL pentru Educație, după ce președintele Iohannis a declarat „toleranță zero pentru plagiat”: Domnia sa este în măsură să poată să continue și să respecte calendarul de dezbatere și aprobare a pachetului de legi ale Educației în Guvern – VIDEO

1.277 de vizualizări
Foto: captură – live
De la sediul PNL, premierul Nicolae Ciucă a prezentat-o pe Ligia Deca drept candidatul din partea PNL pentru funcția de ministru al Educației, la 4 zile de când Sorin Cîmpeanu și-a dat demisia. Ședința a fost programată la ora 11, iar cu o oră înainte, președintele Klaus Iohannis a spus la deschiderea noul an universitar că “avem nevoie de toleranță zero în privința plagiatului”. Ulterior, premierul, însuși acuzat de plagiat, a propus-o în Biroul Permanent al PNL pe Ligia Deca, consilier prezidențial, pentru funcția de ministrul al Educației.

Premierul Nicolae Ciucă, acuzat și el de plagiat în teza sa de doctorat, a înaintat azi conducerii PNL propunerea pentru candidatul la șefia ministerului Educației, în persoana Ligiei Deca, consilier prezidențial.

“Cea mai importantă dintre deciziile care au fost luate astăzi a fost aceea de nominalizare a ministrului Educației. Înainte de a pronunța numele celui care a fost nominalizat vreau încă odată să folosesc acest prilej pentru a-i mulțumi domnului ministru Cîmpeanu pentru întreg efortul pe care l-a făcut în această perioadă și desigur, pentru sacrificiul prin care împreună cu echipa de la Ministerul Educației au reușit să finalizeze pachetul de legi pentru educație și desigur pentru modul în care a înțeles să se sacrifice pe dumnealui pentru ca un proiect se poate să meargă mai departe. În aceste condiții, odată ce am fost de acord cu demisia și am înaintat-o președintelui României, astăzi în ședința Biroului Politic Național am venit cu propunerea ca doamna Ligia Deca să fie propunerea Partidului Național Liberal pentru funcția de ministru al Educației.

Trebuie să facem diferența între ceea ce înseamnă o acuză și eticheta de vinovat, sunt instituții ale statului care trebuie să finalizeze tot ceea ce înseamnă acest proces de a lua o decizie și a spune că cineva care a fost acuzat sau asupra care a existat o suspiciune se transformă din start în vinovat, motiv pentru care, în acest moment, ținând cont de modul în care și-a desfășurat activitatea, modul în care a muncit, pentru că știu foarte bine că am muncit zi și noapte astfel încât acest pachet de legi se poate să fie elaborat, apreciez foarte mult activitatea ministrului Cîmpeanu”, spune premierul.

Nicolae Ciucă a explicat motivele pentru care a fost aleasă Ligia Deca: “Domnia sa fiind o persoană care a lucrat și a participat, în sensul de a se fi coordonat cu Ministerul Educației în timpul procesului de elaborare și după aceea în timpul dezbaterilor publice, este în măsură să poată să continue și să respecte calendarul de dezbatere și aprobare a pachetului de legi în Guvern, urmând ca până la finele lunii octombrie acesta să fie aprobat și înaintat Parlamentului pentru dezbatere”, a explicat premierul.

Întrebat de jurnaliști de ce nu a pus pe cineva din partid, premierul a spus: “Tocmai pentru că am căutat să avem un om care știe conținutul pachetului de legi și este în măsură să preia din mers dinamica calendarului astfel încât pachetul de legi să intre la timp, așa cum ne-am asumat în Parlament”, a mai spus premierul.

Propunerea a venit la o oră distanță după ce președintele Klaus Iohannis a spus că “avem nevoie de toleranță zero în privința plagiatului“, în discursul său de la deschiderea anului universitar de la Universitatea de Arhitectură și Urbanism “Ion Mincu” din București – detalii despre declarațiile președintelui

În cadrul conferinței de presă de la PNL, premierul a fost întrebat de jurnaliști dacă s-a simțit vizat de declarația președintelui că are toleranță zero față de plagiat.

Premierul a răspuns: “Absolut, am spus de la bun început că pun la dispoziție tot ce este absolut necesar pentru a se finaliza acest subiect. În acest moment este o anchetă în desfășurare și momentul în care se finalizează, își va urma cursul”, a spus premierul.

Amintim că pe 18 ianuarie 2022, jurnalista Emilia Șercan a publicat o investigație în PressOne, conform căreia teza de doctorat a premierului Nicolae Ciucă, susținut de Klaus Iohannis, include conținut plagiat în cel puțin 42 de pagini din totalul de 138. Conținutul din cel puțin 19 pagini a fost plagiat din alte două teze de doctorat susținute anterior la Universitatea Națională de Apărare „Carol I” (UNAP), una dintre ele coordonată chiar de îndrumătorul premierului. Cu câteva excepții, porțiunile plagiate depistate au fost copiate din surse tipărite, care nu ar putea fi detectate cu un soft anti-plagiat, se arată în investigație.

Nicolae Ciucă a obținut anularea, în instanță, a solicitărilor depuse la CNADTCU pentru verificarea suspiciunilor privind teza sa de doctorat, Consiliul din coordonarea Ministerului Educației care cercetează tezele de doctorat plagiate și care este singurul ce poate decide acordarea sau retragerea unui titlu de doctor.

G4Media a dezvăluit recent că dosarul în care premierul Nicolae Ciucă a solicitat anularea sesizărilor de plagiat din teza sa de doctorat a fost ”direcționat” spre un anumit complet, condus de un judecător care s-a pensionat imediat după ce a anulat sesizările de plagiat.

Secția de urmărire penală și criminalistică din Parchetul General investighează procedura de repartizare aleatorie a dosarului.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Raport al ministerului Educației: Doi din zece absolvenți de liceu nu se înscriu la bacalaureat, trei din zece nu reuşesc să-l treacă. 28% au luat medii între 6 și 7

Doi din zece absolvenți de liceu nu se înscriu la bacalaureat, potrivit celui mai recent raport despre starea învățământului preuniversitar publicat de Ministerul Educației.  Documentul analizează examenul de Bacalaureat și…
Vezi articolul

Ministerul Educației, în disputa Cîțu-Voiculescu despre acordul pentru testarea elevilor în școli: Toți acei părinți care doresc completarea formularelor de consimțământ anticipat pentru testare o pot face din proprie inițiativă

Ministerul Educației anunță că “va sprijini Ministerul Sănătății pentru transmiterea recomandării de a colecta (benevol/non-obligatoriu) formularele de consimțământ informat pentru testare în cazul apariției unor situații speciale”. Reacția vine la…
Vezi articolul

Burse școlare 2023-2024. Valoarea cu care se măresc este decisă de școli, începând cu acest an, consiliile locale doar alocă sume / Procedura din Sectorul 1: Școlile trebuie să facă lunar cerere pentru banii de la primărie

Începând cu anul școlar 2023-2024, valoarea burselor poate fi suplimentată de către Consiliile de Administrație ale școlilor, în funcție de sumele alocate de autoritățile administrației publice locale, conform legii învățământului…
Vezi articolul